ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

5 γυναίκες μιλούν για την πρώτη στιγμή της εγκυμοσύνης

Μπορεί να είσαι έτοιμη να γίνεις μανούλα, μπορεί και όχι. Όπως και να έχει, όταν έχεις καθυστέρηση περιόδου, η αγωνία σου όλο και μεγαλώνει. Δεν κοιμάσαι τα βράδια από το άγχος και δεν υπάρχει άλλη σκέψη στο μυαλό σου, εκτός από αυτήν.

Ζαλάδες, πόνοι στην μέση, συναισθηματικές μεταπτώσεις. Όλα αυτά τα συμπτώματα πριν την περίοδο σε έχουν μπερδέψει. Είσαι έγκυος τελικά ή θα έρθει η περίοδος που περιμένεις; Δεν ξέρεις τι να κάνεις, πώς να το αντιμετωπίσεις. Να το πεις στον άντρα σου; Να πάρεις τηλέφωνο την αδελφή σου; Να το κρατήσεις κρυφό; Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι τόσο πολύ εφόσον υπάρχει λύση. Το τεστ εγκυμοσύνης θα δώσει την γρήγορη απάντηση που περιμένεις.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, από τα πολύ βασικά. Αν έχεις καθυστέρηση πάνω από μια ημέρα, μην σκεφτείς πότε πρέπει να κάνεις το τεστ εγκυμοσύνης και τρέξε γρήγορα σε ένα φαρμακείο να το αγοράσεις.

Το τεστ εγκυμοσύνης Predictor είναι αυτό που θα σου απαντήσει το γρηγορότερο και το ταχύτερο. Στη νέα σειρά προϊόντων θα βρεις τεστ που μπορούν να ανιχνεύσουν την εγκυμοσύνη έως και έξι ημέρες νωρίτερα από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης. Επίσης θα βρεις και τεστ για να υπολογίσεις πότε είναι η ωορρηξία σου, ώστε να μεγιστοποιήσεις της πιθανότητες επίτευξης σύλληψης με φυσικό τρόπο.

Ζητήσαμε από νέες μαμάδες να μας περιγράψουν αυτό το συναίσθημα και να μας μιλήσουν για τις πρώτες τους σκέψεις, καθώς και την στιγμή που το ανακοίνωσαν στον σύντροφο τους. Πώς νιώθει τελικά μία γυναίκα όταν στην οθόνη του τεστ εμφανιστούν οι δύο μαγικές γραμμούλες;

Μαργαρίτα Αντωνίου

”Μετά από πολλές προσπάθειες και πολύ αγωνία να κρατήσουμε στην αγκαλιά μας ένα μωρό ο άντρας μου και εγώ, ήρθε στα χέρια μου ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης Predictor. Από τη χαρά μου, δεν ήξερα πως να αντιδράσω. Ήθελα να  πάρω την ίδια ώρα τηλέφωνο τον άντρα μου, αλλά είπα να περιμένω να του το πω από κοντά. Όταν έφτασε σπίτι και του το ανακοίνωσα, η πρώτη αντίδραση του ήταν να κλάψει και μετά να ευχηθεί να πάνε όλα καλά. Η εγκυμοσύνη μου θα πήγαινε τέλεια… το αισθανόμουν!

Το συναίσθημα να μεγαλώνει ένα μωρό μέσα σου, είναι απερίγραπτο και μοναδικό. Εύχομαι όλες οι γυναίκες του κόσμου να το νιώσουν γιατί πιστεύω πως είμαστε πλασμένες για αυτό το σκοπό. Γέννησα με καισαρική και όχι με φυσική γέννα γιατί σκοπός μου ήταν και είναι, να γεννηθεί ένα υγιές μωρό. Όταν είδα το μωρό μου να βγαίνει από μέσα μου ήταν το μεγαλύτερο θαύμα που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Το κράτησα στα χέρια μου, κλαίγοντας από ευτυχία. Ο άντρας μου απ’ ότι μου είπαν (γιατί δεν βρισκόμουν εκεί) όταν το κράτησε στα χέρια του, λιποθύμησε. Η ζωή μας άλλαξε από τότε που μπήκε στο σπίτι, φυσικά προς το καλύτερο.”

Δήμητρα Καρακατσάνη

”Στη δική μας περίπτωση τα πράγματα ήταν αρκετά απλά. Η εγκυμοσύνη ήρθε πολύ γρήγορα μετά από κοινή επιλογή. Το περιμέναμε και το νέο απλά επιβεβαίωσε αυτό που θέλαμε. Ένα παιδί να απογειώσει αυτό που ζούσαμε και να μας κάνει οικογένεια. Σίγουρα το νέο δημιούργησε πολλά συναισθήματα όπως αγωνία για το αν όλα θα πήγαιναν καλά, περιέργεια για το πως θα ανταποκρινόμουν σε αυτό τον καινούριο ρόλο, ανυπομονησία για όλα όσα επρόκειτο να έρθουν.

Φόβος για το κομμάτι της εξέλιξης της εγκυμοσύνης και για την υγεία του μωρού.  Έκανα μια εξέταση και ανοίξαμε μαζί με τον άντρα μου, τον φάκελο με τα αποτελέσματα. Το βέβαιο είναι πάντως πως όσα συναισθήματα και αν σου δημιουργήσει η είδηση της εγκυμοσύνης αυτά είναι μόνο η αρχή, κάθε μέρα αισθάνεσαι και κάτι νέο μέχρι να φτάσεις στο αποκορύφωμα των συναισθημάτων που έρχεται με τη γέννηση του παιδιού.”

Χριστίνα Κοζάκου

”Λοιπόν όλα ξεκίνησαν πέντε μήνες πριν, όταν βρέθηκα έξω από την είσοδο ενός φαρμακείου για κάτι ζαλάδες που με ταλαιπωρούσαν. Πήρα λοιπόν ένα τεστ εγκυμοσύνης για να επιβεβαιώσω στην ουσία αυτό που ήδη ένιωθα βαθιά μέσα μου, την ύπαρξη μιας καινούργιας ζωής. Επιστρέφοντας σπίτι, η καρδιά μου χτυπούσε πολύ δυνατά, σε βαθμό που μου προκαλούσε τρεμούλιασμα σε όλο μου το σώμα. Η αγωνία ήταν απερίγραπτη όσο περίμενα να δω την θετική ένδειξη στο τεστ εγκυμοσύνης.

Και επιτέλους κάπου εκεί οι αμφιβολίες μου έσβησαν. Το τεστ βγήκε θετικό. Χωρίς να χρονοτριβώ πήρα αμέσως τον σύζυγο μου για να του ανακοινώσω το χαρμόσυνο γεγονός. Για κάποιο λόγο (που δεν έχω καταλάβει ακόμη) πριν καλά καλά ανακοινώσω στον σύζυγο μου την εγκυμοσύνη ξέσπασα σε αναφιλητά. Ίσως η ένταση, η προσμονή, ίσως οι ορμόνες που χτυπάνε κόκκινο ίσως ακόμη και ο φόβος για το άγνωστο.

Δεν σου κρύβω πως δεν ήταν όλες οι μέρες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου ρόδινες. Πολλές φορές είχα αμφιβολίες για το αν ήμουν έτοιμη να αποκτήσω μωράκι, τι θα γίνει με την επαγγελματική μου καριέρα, αν θα μπορούσα να καλύψω τα έξοδα και τις ανάγκες μιας νέας ζωής που θα εξαρτάται αποκλειστικά από τους γονείς του. Πολύ σύντομα όμως ο μικρός  μου πρίγκιπας φρόντιζε να διώχνει όλα τα μαύρα σύννεφα από το μυαλό μου με τις δυνατές κλωτσιές που μου έδινε στην κοιλιά.

Το όμορφο ταξίδι έφτασε στο τέλος, όταν επιτέλους η φουσκωμένη χαριτωμένη κοιλίτσα έγινε μια πολύ μεγάλη υπομονετική και στοργική αγκαλίτσα. Δάκρυσα, δάκρυσα από χαρά, αγαλλίασε η ψυχή μου όταν ένιωσα ότι υπάρχει. Ένιωσα συναισθήματα και σκέψεις που οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να μπορέσω να τα περιγράψω.

Από εκείνη την στιγμή μέχρι και σήμερα νιώθω κάθε μέρα περήφανη που έγινα μανούλα. Κάτι άλλαξε μέσα μου, έγινα καλύτερη και έμαθα να προσαρμόζομαι πιο εύκολα σε δύσκολες καταστάσεις.

Ένα χαμόγελο του αρκεί για να ξεπληρώσει ότι θυσίες και αν κάνω. Και κάπως έτσι με μικρές καθημερινές καταστάσεις κατάλαβα πως η ζωή μας πέρασε σε δεύτερη μοίρα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο πήρε το χαριτωμένο μου αντράκι.  Έχει επάξια το επίκεντρο της  προσοχής όλων.”

Βασιλική Μαυρίκη

”Έχω σταθερό κύκλο περιόδου, οπότε τη δεύτερη μέρα καθυστέρησης και με τον φόβο μη συντρέχει κάτι γυναικολογικό λέω “ας πάρω ένα τεστ εγκυμοσύνης μπας και αγχώνομαι τσάμπα”. Αμάν. ΘΕΤΙΚΟ.

Κι ένα τεράστιο χαμόγελο ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό μου και στην καρδιά μου. Το μόνο συναίσθημα που ένιωσα ήταν ευτυχία και αγάπη. Γι αυτήν την ζωούλα και για το σύντροφο μου.

Ο σύντροφός μου (είμαστε 10 χρόνια μαζί και δεν είχαμε σκέψεις για παιδί, παρά ότι πλησιάζουμε τα σαράντα) ήταν στο σπίτι μας και του το ανακοίνωσα κατευθείαν. Με κοίταξε σαστισμένος και ήθελε να δει το θετικό τεστ για να πειστεί.

Τις πρώτες μέρες ήταν μουδιασμένος, την τρίτη μέρα πέρασε μία κρίση άγχους, σκεπτόμενος το βάρος των ευθυνών και από την τέταρτη μέρα ”έπλεε” σε πελάγη ευτυχίας και άρχισε να χαϊδεύει την κοιλιά μου. Το ανακοίνωσε άμεσα σε όλους τους κολλητούς του, ενώ εγώ μόνο στο χώρο εργασίας μου και στον γυναικολόγο μου, που του τηλεφώνησα αμέσως.

Οι δικές μου σκέψεις έμειναν στο συννεφάκι μου για αρκετό καιρό. Μετά από τις εξετάσεις που έκανα και βεβαιωθήκαμε ότι μεγαλώνει μέσα μου μια ζωή με σωστό ρυθμό, άρχισα να σκέφτομαι για το αν θα είναι υγιές, για την κρίση στην Ελλάδα και τον μάταιο τούτο κόσμο, για το πώς θα εργάζομαι με ένα παιδί, για το αν θα τα καταφέρουμε, για το αν είμαι έτοιμη ακόμα (έλεος κυρά μου στα 37 σου, δηλαδή, αν όχι τώρα πότε;!), αλλά σε γενικές γραμμές αυτές οι σκέψεις πέρασαν γρήγορα. Τώρα μπαίνω στον 4ο μήνα, είχα πολύ ήρεμη κύηση ως τώρα και είμαι σίγουρη ότι θα συνεχιστεί έτσι. Απολαμβάνω τις φροντίδες του συντρόφου μου και ονειρεύομαι τη στιγμή που θα αγκαλιάσουμε το μωράκι μας.”

Μαρία Κυρατζιή

”Το είχα υποψιαστεί από μέρες και είπα τις υποψίες μου στον άντρα μου. Σχόλασα από τη δουλειά και πήρα το τεστ εγκυμοσύνης. Πολύ παράξενο συναίσθημα, δεν μοιάζει με κάποιο άλλο για να σου το περιγράψω. Τον πήρα τηλέφωνο και του το είπα. Δεν μπορούσα να εκφράσω πολύ έντονα τη χαρά μου.

Πάντα είσαι επιφυλακτικός  μέχρι να έρθει η επιβεβαίωση του γιατρού και το άκουσμα των χτύπων της καρδιάς του μωρού. Άλλα η πραγματική συγκίνηση έρχεται τη πρώτη φορά που κλωτσά μέσα στην κοιλιά σου και το νιώθεις.”