SEX

Οι άντρες που βλέπουν πορνό, σέβονται περισσότερο τις γυναίκες (;)

Ακολουθεί μια έρευνα κόλαφος που θα σε συνταράξει. Σύμφωνα λοιπόν με το Journal of Sex Research και μια μελέτη που δημοσιεύθηκε προσφάτως εκεί, οι άντρες που βλέπουν φανατικά πορνό, είναι πιο πιθανό να βλέπουν τις γυναίκες ως ισότιμες με αυτούς, σε σχέση με εκείνους που δεν βλέπουν ταινίες ερωτικού περιεχομένου.

Η έρευνα του Western University χρησιμοποίησε ένα δείγμα 28000 ανθρώπων από την Αμερική, που χρονολογούνται από το 1975 έως το 2011. Από το 23 τοις εκατό των συμμετεχόντων που παραδέχτηκαν πως βλέπουν ταινίες πορνό, και οι άντρες και οι γυναίκες έχουν πολύ πιο προοδευτικές απόψεις σε σχέση με τις γυναίκες που δεν ασχολούνται με τα οικοκυρικά, αλλά και σχετικά με την άμβλωση. Επίσης, οι άντρες θεατές πορνό, είναι πιθανότερο να έχουν θετική άποψη για τις γυναίκες που βρίσκονται σε θέσεις πολιτικής εξουσίας.

Απ’ την άλλη μεριά όμως, η έρευνα δεν υποστηρίζει ότι η πορνογραφία βοηθά στην προώθηση του φεμινισμού: όσοι βλέπουν πορνό είναι το ίδιο πιθανό να δηλώσουν φεμινιστές, όσο και εκείνοι που δε βλέπουν. Το γεγονός βέβαια ότι το mainstream πορνό είναι ένα είδος που δείχνει τη γυναίκα να κάνει/απολαμβάνει τα πάντα προκειμένου να αντιμετωπίσει τους άντρες μας βάζει λίγο σε σκέψεις. Δε νομίζω πως όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα βλέπουν ας πούμε ταινίες σαν της Erika Lust.

Ίσως το ότι πρόκειται για μια νόμιμη βιομηχανία στην οποία οι γυναίκες κυριαρχούν και χωρίς την παρουσία τους δε θα έβλεπε (σχεδόν) κανείς τις ταινίες αυτές, ανεβάζει στα μάτια του θεατή το γυναικείο φύλο. Το ότι κάποιος κατάφερε να συνδέσει αυτές τις γυναίκες που έβλεπε την επίμαχη στιγμή στην οθόνη του, με τη γενικότερη εικόνα της γυναίκας στην κοινωνία και την θεωρεί και ίση με αυτόν, το βρίσκω λίγο – έως πολύ – τραβηγμένο.