ΕΡΩΤΑΣ

Τι λέει η νευροβιολογία για τον έρωτα

Τι είναι έρωτας; Πότε τον νιώθεις; Μπορούν όλοι οι άνθρωποι να εκτεθούν σε αυτό το συναίσθημα; Η επιστήμη μελετά, κάνει μετρήσεις και πειράματα αλλά είναι αδύνατον να μην παραδεχθεί πως είναι μία από τις πιο σημαντικές και πιο ισχυρές δυνάμεις από όπου κι αν προέρχεται, όπου κι αν καταλήγει.

Ο έρωτας είναι εθιστικός 

Σκέψου τις πρώτες ημέρες ενός έρωτα. Τότε που νιώθεις εκείνο το σφίξιμο στο στομάχι και δεν ξέρεις τι σε έχει βρει. Όταν ερωτευόμαστε ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή της ευτυχίας. Ως νευροδιαβιβαστής, η ντοπαμίνη έχει την ιδιότητα να μεταφέρει μηνύματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο προκαλώντας ικανοποίηση, ευχαρίστηση και ευφορία. Παράλληλα με την ντοπαμίνη ο εγκέφαλος ενός ερωτευμένου ανθρώπου αυξάνει και την ορμόνη του στρες με αποτέλεσμα να υπάρχει κατακόρυφη μεταβολή στους καρδιακούς παλμούς και στην πίεση του αίματος.

Ο έρωτας σε βασανίζει

Η χημεία του έρωτα περιλαμβάνει την μείωση της σεροτονίνης. Θεωρείται η κατεξοχήν χημική ουσία που συνδέεται με την αίσθηση της ευφορίας. Η μείωσή της έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να χάνει την αίσθηση του απόλυτου ελέγχου να αγωνιά από άγχος, αβεβαιότητα και συναισθηματική αστάθεια. Όταν ο δείκτης της σεροτονίνης πέφτει αναγκάζεσαι να προσκολληθείς μανιωδώς σε κάτι ή κάποιον που θα σου προσφέρει σταθερότητα. Το στοιχείο της εμμονής είναι βασικό. Η φράση «τρελά ερωτευμένος» δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

Ο έρωτας σε κάνει απρόσεκτη

Ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο. Όταν είσαι ερωτευμένη η εγγενής ρύθμιση αλλάζει και τότε δεν έχεις αίσθηση του κινδύνου.

Οι γυναίκες θυμούνται

Οι εγκέφαλοι των γυναικών στον έρωτα εμφανίζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο, μια περιοχή που σχετίζεται με τη μνήμη. Σημειώνεται ότι ο ιππόκαμπος καταλαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό του εγκεφάλου στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η μαγεία της οπτικής επαφής

Τα νεογέννητα και οι ερωτευμένοι έχει αποδειχθεί πως έχουν ένα κοινό. Αυτό δεν είναι άλλο από την οπτική επαφή. Η επαφή με τα μάτια είναι είναι το βασικό μέσο για τη συναισθηματική σύνδεση. Το μαγευτικό βλέμμα δεν είναι μόνο μια ρομαντική ιδέα, αλλά μια βιολογική πραγματικότητα. Επαφή με τα μάτια και το χαμόγελο είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός συνδυασμός.

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!