ΕΡΕΥΝΑ

Ό,τι ήξερες μέχρι τώρα για τον έρωτα “με την πρώτη ματιά” είναι λάθος

Μαζί του έχουν ασχοληθεί από ποιητές και ζωγράφοι, μέχρι επιστήμονες και στιχουργοί λαϊκών ασμάτων. Έρωτας με την πρώτη ματιά είναι η αίτια, κι απεικονίζεται συχνά πυκνά με πεταλούδες στο στομάχι, αστεράκια στα μάτια, κι άλλα τέτοια ρομαντικά υποτίθεται. Όλα λάθος. Κανένας ρομαντισμός όταν με το που βλέπεις κάποιον, κολλάς το βλέμμα σου πάνω του όπως το ρετσίνι στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Όπως αποδεικνύεται το «μια ματιά σου μόνο φτάνει αεροπλάνο να με κάνει» είναι πιο ισχυρό από το «πρώτα κοιταχτήκαμε, μετά ερωτευτήκαμε». Δεν είναι έρωτας καλή μου, λαγνεία είναι. Lust, που λένε και οι Άγγλοι.

Αφορμή γι’ αυτή την ομολογουμένως ανατρεπτική απομυθοποίηση του love at first sight- που πάλι λένε οι Άγγλοι- στάθηκε η σκεπτικιστική τοποθέτηση μιας ομάδας επιστημόνων, οι οποίοι με έντονο το αίσθημα της αμφισβήτησης καταπιάστηκαν με τη θεωρία του κεραυνοβόλου- μπαμ και κάτω- έρωτα, ο οποίος υποτίθεται πως σου παίρνει τα μυαλά, γιατί είναι το κάρμα, το πεπρωμένο που φυγείν αδύνατον, το σύμπαν που ενώνει τα βλέμματα εκείνων που είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον, τέλος. Κουνήσου από τη θέση σου, με μια ματιά στα πεταχτά, αιώνια κανείς δε δικάστηκε να σ’ αγαπάει.

Η έρευνα λοιπόν, η οποία έχει δημοσιευτεί στο Journal of the International Association for Relationship Research αναφέρει πως αυτό που συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος δει έναν άλλο και παθαίνει- υποτίθεται- έρωτα, το οποίο είναι ακόμα πιο έντονο και θεωρητικά σωστό, όταν υπάρχει η ακριβώς ίδια αντίδραση και από την άλλη πλευρά, δεν είναι έρωτας, αλλά «μία ισχυρή αρχική έλξη», πώς λέμε λαγνεία; πάθος; κ@@@@α; αυτό.

Η μελέτη πήρε ως δείγμα συνολικά 500 συναντήσεις τύπου ραντεβού, όπως αυτά έγιναν ανάμεσα σε 200 άτομα- Ολλανδοί και Γερμανοί φοιτητές στη δεκαετία των 20 ,άντρες και γυναίκες- και κατέγραψε λεπτομερώς ό,τι ένιωσε ο καθένας τους. Η μελέτη χωρίστηκε σε τρεις κατηγορίες, μια online, μία εργαστηριακή και η τρίτη κατά τη διάρκεια των ραντεβού, στα οποία έδωσαν μία μέση διάρκεια 90 λεπτών. Κατόπιν, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν κατά τη διάρκεια της 3ης φάσης αν αισθάνθηκαν αυτό που λέμε έρωτας «με την πρώτη ματιά», αλλά και σε τι βαθμό ένιωσαν φυσική έλξη για το date τους. Αυτό που βίωσαν έπρεπε να καταχωρηθεί σαν ένα από τα τρία: «οικειότητα», «δέσμευση», «πάθος». Από τις 200 συναντήσεις ο έρως «με την πρώτη ματιά» αναφέρθηκε συνολικά 49 φορές από μόλις 32 συμμετέχοντες. Όσο για την οικειότητα και τη δέσμευση, τα κλασικά συστατικά του αληθινού έρωτα, έλειπαν από τη συντριπτική πλειονότητα των απαντήσεων, σε αντίθεση με το πάθος, το οποίο δεν είναι παρά φυσική, σωματική έλξη, και δεν έλειπε σχεδόν από καμία περίπτωση ραντεβού η οποία χαρακτηρίστηκε από τους συμμετέχοντες ως έρωτας «με την πρώτη ματιά». Και μπορεί το 60% του δείγματος να ήταν γυναίκες, ωστόσο οι περισσότεροι που δήλωσαν «κεραυνοβολοχτυπημένοι» με την πρώτη ματιά ήταν άντρες. Αυτά, για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους. Άλλο αγάπη κι άλλο σεξ.