ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Τα μαθήματα που παίρνεις από μία τοξική σχέση

Καμία από εμάς δεν μπορεί να είναι βέβαιη πως δε θα βρεθεί στον κυκλώνα μίας τοξικής σχέσης. Το κατά πόσο είσαι έτοιμη να αναγνωρίσεις τα σημάδια και το κατά πόσο είσαι δυνατή να φύγεις μακριά από αυτή είναι άλλο θέμα. Θεωρούμε ως δεδομένο πως πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις και πως εσύ έχεις πάρει την απαραίτητη απόσταση από τη σχέση και τον άνθρωπο που σου έκαναν κακό. Καιρό μετά κοιτώντας πίσω μπορείς να δεις πως η τοξική σχέση στην οποία βρέθηκες μπορεί και να σε ωφέλησε. Η ικανότητα να πηγαίνεις παρακάτω μαθαίνοντας από λάθη και δυσκολίες είναι προσόν μεγάλο. Χρειάζεται χρόνος και καθαρό μυαλό αλλά μπορείς να το καταφέρεις.

Μία τοξική σχέση σε μαθαίνει:

ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΒΑΖΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Ο τοξικός άνθρωπος σε αναγκάζει να σκέφτεσαι και να δρας πάντα ως θύτης. Εσύ φταις για όσα συμβαίνουν ενώ εκείνος είναι το θύμα της υπόθεσης. Λάθη γίνονται όμως ταγκό μόνη σου δεν μπορείς να χορέψεις. Οι ευθύνες βαρύνουν και τις δύο πλευρές, αν όχι εξίσου τουλάχιστον κατανεμημένα. Μην τα βάζεις με τον εαυτό σου και μη θεωρείς πως τα λάθη βαραίνουν μονάχα τη δική σου πλευρά.

ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Το ότι κατάφερες και έφυγες από μία τοξική σχέση είναι πολύ σημαντικό. Η απόφαση είναι η μισή προσπάθεια. Η άλλη μισή είναι η δράση. Να νιώθεις δυνατή που το έκανες και θα το επαναλάβεις, αν χρειαστεί.

ΝΑ ΣΕ ΑΓΑΠΑΣ

Στόχος δεν είναι να αλλάξει εκείνος αλλά εσύ. Μαθαίνεις να σε αγαπάς μέρα με τη μέρα και να σε βάζεις προτεραιότητα χωρίς αυτό να είναι μία εγωιστική αντίδραση. Μαθαίνεις να μοιράζεσαι αφού πρώτα μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου. Η αυτογνωσία και η αυτοπραγμάτωση μπορούν να σε οδηγήσει σε μία σχέση υγιή.

ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΣΗΣ

Το λάθος που έκανες να μη λες στο σύντροφό σου όσα σε ενοχλούν και σε προβληματίζουν, φοβούμενη την αντίδρασή του, απλά γιγάντωσε την έλλειψη επικοινωνίας. Μία τοξική σχέση σε μαθαίνει πως η συζήτηση λύνει διαφορές πριν προλάβουν να γίνουν προβλήματα.

ΝΑ ΕΚΤΙΜΑΣ ΤΙΣ ΥΓΙΕΙΣ, ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ

Οι τοξικές σχέσεις είναι το καμπανάκι για να εκτιμήσεις τις υγιείς σχέσεις της ζωή σου και τους ανθρώπους που σε εξελίσσουν, σε κάνουν καλύτερη και χαίρονται όταν προοδεύεις.