ΕΡΕΥΝΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κάνεις αγκαλιές

Ένα από τα πρώτα πράγματα που φέρνει ο καιρός σε μια σχέση, είναι ότι το ζευγάρι σταματάει να αγκαλιάζεται. Δε μπορεί να μην το έχεις ζήσει αν είχες/έχεις μακροχρόνιο δεσμό.

Η επιστήμη λοιπόν έρχεται να σε δικαιώσει αν “γκρίνιαζες” στον σύντροφό σου ότι δε σε παίρνει αρκετές αγκαλιές. Σύμφωνα με μια έρευνα που μελέτησε το πώς τα ετερόφυλα ζευγάρια που συζούν και οι χειρονομίες που χρησιμοποιούν για να δείξουν ότι έχουν διάθεση για παιχνίδια επηρεάζουν τη σχέση στο σύνολό της. Αυτό περιλαμβάνει τις αγκαλιές, τα φιλιά, τα χάδια, ακόμα και το μασάζ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση της οικειότητας σ’ ένα ζευγάρι, αυξάνει την ικανοποίηση που νιώθει κανείς συνολικά μέσα στη σχέση, τη σταθερότητα, βελτιώνει την επικοινωνία και μειώνει τις συγκρούσεις.

Στην πραγματικότητα ενώ και οι δύο βιώνουν τα θετικά αποτελέσματα της οικειότητας και της αγκαλιάς, η σχέση ωφελείται πολύ περισσότερο όταν οι άντρες είναι εκείνοι που κάνουν την πρώτη κίνηση. Το να ξεκινήσει εκείνος τις αγκαλιές και τα χάδια, παρέχει στη γυναίκα την επιβεβαίωση και την αίσθηση της δέσμευσης που χρειάζεται ώστε να νιώθει σιγουριά στη σχέση.

Οι αγκαλιές όμως δεν δείχνουν απλά στον σύντροφό σου ότι τον θες, αλλά έχουν και οφέλη για την υγεία σου. Και μόνο το άγγιγμα δηλαδή, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το άγχος, περιορίζει την κατάθλιψη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν ερχόμαστε κοντά με κάποιο φυσικό πρόσωπο, το σώμα παράγει οξυτοκίνη, το χημικό της ευτυχίας, το οποίο συντελεί στο να νιώθεις πιο έντονα συναισθηματα όπως η οικειότητα και η ευεξία μέσα στη σχέση.