ΖΕΥΓΑΡΙΑ

5 σημάδια ότι κάνεις σχέσεις γιατί δεν μπορείς να μείνεις μόνη σου

Δεν έχεις μείνει ποτέ μόνη. Ποτέ. Από τότε που μπορείς να θυμηθείς τον εαυτό σου, είχες πάντα κάποιον στο πλευρό σου. Το μοτίβο της ερωτικής σου ζωής περιλαμβάνει αγόρια και άντρες που σου χάρισαν καλές και κακές στιγμές, κάποιους τους θυμάσαι ακόμα με αγάπη, κάποιους όχι. Σίγουρα όμως κανείς τους δεν ήταν αναντικατάστατος.

Νιώθεις μια, κάποια ταύτιση με την Rachel; Πιστεύεις ότι δεν θα άντεχες λεπτό μόνη και έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κάνει σχέσεις, απλά γιατί βρίσκεις βαρετή τη single ζωή; Τότε μάλλον σε τρομάζει η μοναξιά, έχεις το λεγόμενο fear of being single ή όπως αλλιώς λέγεται, έχεις anuptaphobia.

Καλησπέρα, καλώς ήλθατε. Ευχή όλων μας είναι να περάσετε καλά, να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που σας κρατάει μακριά από την αγάπη, τι σας φρικάρει και αν τελικά αποφεύγετε τη single ζωή, γιατί τη φοβάστε ή γιατί όντως δεν σας αρέσει.

Δυστυχώς όμως, αυτό το post, δεν μπορεί να σου λύσει κανένα γκομενικό ή/και υπαρξιακό πρόβλημα (μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω). Αυτό το post, θα βάλει κάτω τα σημάδια που ενδεχομένως αγνοείς και (ίσως) σε βάλει σε σκέψεις. Ίσως και όχι. Μπορεί να σου κάνει παρέα μέχρι να έρθει το επόμενο μετρό, κάτι είναι και αυτό.

Πώς μπορείς, λοιπόν, να καταλάβεις αν έχεις αυτή τη φοβία με το καθόλου εύηχο όνομα;

#1 Είσαι πάντα σε σχέση

Δεν χρειάζεται να είσαι ο Φρόιντ για να καταλάβεις πως αν το μοτίβο της ερωτικής σου ζωής δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ διάλειμμα από τις σχέσεις (σοβαρές ή μη), τότε μάλλον δεν θέλεις να είσαι μόνη σου. Όταν χωρίζεις, φροντίζεις να καλύψεις το κενό με κάποιον άλλον άνθρωπο και δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να βιώσει το χωρισμό, να ηρεμήσει ψυχολογικά, να βρεις τι πήγε λάθος και τι μπορείς να κάνεις την επόμενη φορά για να πάνε καλύτερα τα πράγματα.

#2 Δεν διαλέγεις σωστά τους συντρόφους σου

Ναι, ok, προφανώς δεν γίνεται να τσεκάρεις μια φανταστική λίστα προσόντων κάθε φορά που γνωρίζεις κάποιον, αλλά αν οι τελευταίοι σου γκόμενοι είχαν κάποια κοινά (π.χ ήταν βλάκες, δεν σου άρεσαν ιδιαίτερα και ασχολήθηκες μαζί τους απλά γιατί βαριόσουν), τότε, ακούς το καμπανάκι; Κάνεις σχέσεις, απλά για να τις κάνεις. Δεν σε ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι άνθρωποι που βάζεις στη ζωή σου, αρκεί να είναι διαθέσιμοι για σινεμά, φαγητό κλπ. Βέβαια, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό, αλλά εξαρτάται πάντα τι ζητάς από εκείνους και τι προσδοκίες δημιουργείς εσύ με τη σειρά σου.

#3 Παραμένεις σε κακές σχέσεις

Μένεις σε μια τοξική σχέση, που σε αγχώνει, σε στεναχωρεί, σε πιέζει και δεν βγάζει τον καλύτερο εαυτό σου, απλά και μόνο γιατί φοβάσαι να μείνεις μόνη; Τότε χρειάζεται να επαναπροσδιορίσεις κάποια πράγματα και να ζητήσεις βοήθεια από τους φίλους σου ή κάποιον ειδικό ώστε να βρεις τη δύναμη να φύγεις.

#4 Διατηρείς επαφές με πρώην

Και όταν λέμε ότι διατηρείς επαφές με τους πρώην σου, δεν εννοούμε ένα τυπικό γεια, τι κάνεις, όλα καλά (σε περίπτωση που έχετε χωρίσει πολιτισμένα), αλλά τους έχεις standby για ένα sexting, ένα ποτό, μια εκδρομή. Οι πρώην είναι πρώην για κάποιο λόγο, έχει πει μια σοφή γυναίκα, της οποίας το όνομα μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή.

#5 Ετεροπροσδιορίζεσαι

Θυμάσαι την Julia Roberts στην ταινία ”Runaway Bride”; Η ηρωίδα της έπασχε από φόβο δέσμευσης και γενικότερα δεν επέτρεπε στους εκάστοτε άντρες της ζωής της να την γνωρίσουν πραγματικά, αλλά χανόταν στη δική τους προσωπικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμπεριφοράς της ήταν ότι άλλαζε προτιμήσεις στα αυγά που έτρωγε για πρωινό, αναλόγως με το γούστο των συντρόφων της. Μέχρι που ήρθε ο Richard ο Gere και της είπε ΩΠΑ, ΚΑΠΟΥ ΒΑΣΤΑ, και την έβαλε σε σκέψεις. Κάπως έτσι ανακάλυψε ότι υιοθετούσε τις συνήθειες των άλλων και δεν τους ήθελε ποτέ πραγματικά. Deep stuff.

Κλείνοντας αυτό το post πάντως καλό είναι να θυμίσουμε τα αυτονόητα. Μπορείς να κάνεις Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ στη ζωή σου. Μπορείς να κάνεις τη μία σχέση μετά την άλλη, μπορείς να παντρευτείς όποτε νιώσεις έτοιμη ή να μην παντρευτείς ποτέ αν δεν θέλεις. Μπορεί να φοβάσαι τις δεσμεύσεις και να θέλεις μια casual σχέση ή να θέλεις να περάσεις τη ζωή σου με τον ΕΝΑΝ, τον οποίο δεν έχεις βρει ακόμα αλλά πού θα πάει, θα τον βρεις. Μπορείς να είσαι μανούλα και sexy, μπορείς να είσαι cool ΚΑΙ μανούλα, μπορείς να είσαι μανούλα που πηγαίνει το παιδί της για ποδόσφαιρο και του φτιάχνει παστίτσιο γιατί δεν τρώει τίποτα άλλο και να είσαι ΚΑΙ sexy ΚΑΙ cool και ό,τι άλλο θέλεις.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία, είναι να κάνεις αυτό που πραγματικά μιλάει στην καρδιά σου και να μην πιέζεσαι για να χωρέσεις σε καλούπια που έχουν δημιουργήσει άλλοι.