LIFE

Στο Game Changer δημιουργήθηκαν οι επιτυχημένες γυναίκες του αύριο

Η πρόσκληση ήταν ανοιχτή για όλες τις γυναίκες που είναι αποφασισμένες να κάνουν καριέρα. Το ραντεβού ήταν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και η αποστολή μία: να μάθουμε τον τρόπο για την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία - πράγμα όχι και τόσο εύκολο όταν είσαι γυναίκα. Στο Game Changer in Women of Influence, φύγαμε όλες έτοιμες για καριέρα. Θα το καταλάβεις κι από τα highlights.

Τα καθίσματα γέμισαν κόσμο και θηλυκά έτοιμα και πρόθυμα να ακούσουν τις συμβουλές επιτυχημένων και διακεκριμένων γυναικών. Στόχος του συνεδρίου; Να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία και την κοινωνία, ώστε να αλλάξει η νοοτροπία, που εμποδίζει την πρόσβασή τους σε θέσεις υψηλής επιρροής και κύρους. Μέσα από τις ομιλίες ανδρών και γυναικών σε θέσεις “κλειδιά” της ελληνικής και διεθνούς κοινότητας, αγοράς και δράσης, σημειώθηκαν όλα όσα ακόμα και σήμερα αποτελούν τροχοπέδη στην πρόοδο και επαγγελματική εξέλιξη ικανών γυναικών.

Το κύρος των ομιλητών και η διάκρισή καθεμιάς από αυτές στον κλάδο τους, ήταν το βασικό χαρτί επιτυχίας του “Game Changer in Women of Influence”.

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, αναπλ. γενική διευθύντρια στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, σχολίασε χαρακτηριστικά: “Όσο πιο ψηλά πηγαίνεις, τόσο λιγότερες γυναίκες συναντάς. Κάποια στιγμή, να λειτουργούμε πέραν του γένους”.

Η Ράνια Αντωνοπούλου, Αναπλ. Υπ.Εργασίας, αναφέρθηκε στις ανισότητες στην εργασία και για την υπο- εκπροσώπηση των γυναικών στο ελληνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. “Είναι καίριο ζήτημα η αναστροφή των υπαρχουσών ανισοτήτων με ιδέες και πολιτικές, με συνεργασία του δημοσίου με τον ιδωτικό τομέα”.

 

Η Φωτεινή Κούβελα, ΓΓ Ισότητας των Φύλων είπε: “Ο αγώνας για την ισότητα και η ισόρροπη συμμετοχή πεδία δράσης της ΓΓ. Ισότητας των Φύλων. Μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Στις νέες γυναίκες μεγαλύτερη η ανεργία, η μικρή μείωση αφορά τους άνδρες”.

Η κα Φραντζέσκα Σιδέρη, Διευθύντρια Επικοινωνίας, ICAP Group στο βήμα του Game Changer in Women of Influence, παρουσίασε τα στοιχεία έρευνας με συμμετέχουσες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις: “Οι γυναίκες υπερτερούν σε κατανόηση, υστερούν σε αποφασιστικότητα έναντι των ανδρών. Καταξίωση,αναγνώριση και ικανοποίηση είναι αυτά που κερδίζουν οι γυναίκες από την εργασία”.

Camille Egloff, The Boston Consulting Group: “Τα μεγαλύτερα κλισέ είναι μεταξύ των ίδιων των γυναικών.Οι γυναίκες μπορουμε να διακρίνουμε πότε είμαστε καλές ή όχι. Δεν πειράζει να αποτύχεις καμία φορά. Πρέπει να αγκαλιάσουμε το γεγονός ότι είμαστε πιο ευαίσθητες και φέρνουμε μία άλλη πλευρά στις συναντήσεις και τον επαγγελματικό χώρο. Θα πρέπει να βρούμε χρόνο για να ισορροπήσουμε τον χρόνο μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής”.

Δημήτρης Καραγιάννης, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής: “Επώδυνο όταν ζητείται από τις γυναίκες να έχουν “διακοσμητικό” ρόλο. Νιώθουν αναλώσιμες. Απώλεια προσωπικότητας όταν πρέπει να “πουλήσεις” κάτι διαφορετικό, για να αρέσεις. Αν κάποιος χώρος είναι τόσο κακοποιητικός, η γυναίκα πρέπει να αλλάξει χώρο”

Νίκη Κεραμέως, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι οι ημέρες που προβλέπονται για τις γυναικες στην ελληνική Βουλή είναι… μηδέν. “Δεν υπάρχουν οι δομές, για να δελεάσουν τις γυναίκες να ασχοληθούν με τα κοινά”.

Η Αναστασία Σιδέρη, η πρόεδρος της Επιτροπής Women in Business του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου & διευθύντρια Επικοινωνίας της Coca Cola Company CSE είπε: “Το 70% των αριστούχων καταλήγουν στο 30% των ηγετικών θέσεων. Το χάσμα θα χρειαστεί 85% για να καλυφθεί, αγγίζει το 68%. Ενσυναίσθηση, διαίσθηση, πολυπραγμοσύνη οι γυναικείες δεξιότητες. Χρειάζονται πολλή υποστήριξη οι γυναίκες σε όλους τους χώρους και ειδικά στην περίπτωση που θα χρειαστεί να φροντίσουν τους ανθρώπους γύρω τους”.

Ο Ανδρέας Λιάκος, ο HR Manager Commercial της Mondelez International δήλωσε: “Τα ποσοστά μας στο Lead Team είναι 54%. Η CEO της εταιρείας είναι γυναίκα. Για την δική μας εταιρεία η ανάδειξη είναι συνάρτηση της ηγεσίας, της γνώσης, της εργατικότητας, της θετικότητας, του παραδείγματος στις εταιρικές αξίες”.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,  Φώφη Γεννηματά, έδωσε έμφαση στην αλλαγή νοοτροπίας. “Το θέμα της ισότητας κρίθηκε, αλλά δεν λύθηκε, παρά τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Δεν λύνεται όμως το θέμα ούτε μόνο με τους αγώνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ούτε μόνο με νομοθετικές παρεμβάσεις. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες στην πράξη”.

 

Ο Χάρης Μπρουμίδης, ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Greece έδωσε έμφαση στη διαφορετικότητα: “Η κοινωνία χρειάζεται λύσεις. Γι’αυτό χρειάζονται διαφορετικά στοιχεία για τη λύση. Πέρα από το ρομαντικό του πράγματος για την ισότητα, υπάρχουν έρευνες, που αποδεικνύουν ότι η διαφορετικότητα είναι σημαντική”.

H Αντιγόνη Δήμα, Ερευνήτρια Γενετικής, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην Ελλάδα το ποσοστό γυναικών ερευνητριών ξεπερνά το μέσο όρο της ΕΕ. “Όσο ανεβαίνουν όμως σε ιεραρχία”, πρόσθεσε, “το ποσοστό μειώνεται. Στην Ελλάδα δεν ισχύουν μέτρα για την ποσόστωση, γι’αυτο δεν λαμβάνεται υπόψιν στη χρηματοδότηση”.

Η Πέγκυ Αντωνάκου,  Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας, στην ομιλία της στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ξεκίνησε με ένα βίντεο, τονίζοντας ότι “Αν είστε νέα γυναίκα στον χώρο της τεχνολογίας, κρατήστε τη θέση σας στο κεντρικό τραπέζι”.

Η Μαρίκα Λάμπρου, η διευθύνουσα σύμβουλος της Intersys, είπε χαρακτηριστικά ότι “Οι γυναίκες “κολλάνε” κάπου στη μέση, πολύ λίγες αυτές που πάνε προς τα πάνω. Οι γυναίκες ανεβαίνουν τη σκάλα, αλλά μένουν στη μέση, από επιλογή”.

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ιδρύτρια και αντιπρόεδρος της Endeavor Greece, δήλωσε ότι την ενοχλεί ο διαχωρισμός μεταξύ γυναικείας και ανδρικής επιχειρηματικότητας. Θεωρεί τα προβλήματα συνολικά και ίδιιο το ρίσκο για ανδρες και γυναίκες όταν ξεκινούν μια εταιρεία. “Ωστόσο υπάρχει διαφορά, με στατιστικά. Είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τη δραστηριότητα των γυναικών. Αμβλύνθηκε το χάσμα σημαντικά”.

Η Δρ.Αγγελική Κοσμοπούλου, Μέλος ΔΣ, People’s Trust,  μίλησε για τα πολύ υψηλά ποσοστά στις γυναίκες στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.

Η Δρ., Νάνσυ Μαλλέρου, CEO Life Clinic Group: “Πιστεύω στην επιλογή καθενός, να διεκδικήσει αυτό που θέλει και στη δυνατότητα να διαμορφώσει την αγορά, σεβόμενος φυσικά τους νόμους της αγοράς. Η εξάντληση δεν είναι γυναικείο θέμα, μαστίζει τους άνδρες & εκδηλώνεται με αποστασιοποίηση”.

Το στατιστικό στοιχείο που προκάλεσε το αυθόρμητο επιφώνημα και χειροκρότημα στο Game Changer in Women of Influence ήρθε από την Τατιάνα Σταματελοπούλου (κυβερνήτης A320 Aegean Airlines): “Οι γυναίκες χειριστές αεροσκαφών παγκοσμίως είναι στο 3%!”.

Ραντεβού στο επόμενο Game Changer!