ΒΙΒΛΙΑ

Τα 6 καλά πράγματα που σου συμβαίνουν όταν διαβάζεις βιβλία

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ίσως η καλύτερη εποχή για να ρουφήξεις όλες εκείνες τις σελίδες των βιβλίων που δεν προλαβαίνεις να διαβάσεις τον υπόλοιπο χρόνο, είτε γιατί δεν προλαβαίνεις, είτε γιατί λόγω κούρασης "λυγίζεις" στις 2 πρώτες σελίδες. Εκτός από την ευχαρίστηση που αισθάνεσαι "βουτώντας" μέσα στην κάθε ιστορία, υπάρχουν και μερικοί ακόμα πολύ καλοί λόγοι για να το ρίξεις στο διάβασμα κάτω από την ομπρέλα και αυτό το καλοκαίρι.

Το διάβασμα ενεργοποιεί τον εγκέφαλό σου

Ισπανοί ερευνητές αναφέρουν πως οι λέξεις που διαβάζουμε ερεθίζουν ανάλογα περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιώντας τον όπως οι αντίστοιχες εμπειρίες που εκφράζουν. Για παράδειγμα η λέξη “κανέλα” ερεθίζει τα νεύρα που σχετίζονται με τις μυρωδιές.

Μας βοηθάει να καταλάβουμε τον κόσμο

Δηλαδή τον εαυτό μας και τους άλλους. Τα βιβλία είναι γεμάτα με χαρακτήρες οι οποίοι ψυχογραφούνται με μοναδικό τρόπο. Είναι ίσως η μοναδική βαθιά δυνατότητα που μας δίνεται να ταυτιστούμε με τις σκέψεις και τα συναισθήματα, να νιώσουμε πως υπάρχουν κι άλλοι που μοιράζονται καλές και κακές στιγμές όπως εμείς. Να μην νιώθουμε μόνο και αλλόκοτοι.

Τα βιβλία σου δίνουν χαρά

Σύμφωνα με την Αμερικανική Επιθεώρηση της Καταναλωτικής Ψυχολογίας τα προϊόντα που προσφέρουν εμπειρίες, όπως είναι τα βιβλία, τα μουσικά όργανα και τα video games, αποτελούν μικρές “ενέσεις” χαράς και ικανοποίησης.

Διαβάζοντας μειώνεται το στρες

Μπορεί στα σχολεία και στα πανεπιστήμια να διάβαζες και να αγχωνόσουν, αλλά στα λογοτεχνικά βιβλία με τα οποία καταπιάνεσαι στον ελεύθερο χρόνο σου δεν θα σε εξετάσει κανείς. Τα επιλέγεις μόνη σου, ξεχνιέσαι και τα απολαμβάνεις. Μείωση του στρες κατά 68% αναφέρει σχετική έρευνα. Πιο χαλαρωτικό απ΄ό,τι το ν’ ακούς μουσική, από το περπάτημα κι από ένα φλιτζάνι τσάι. Μέσα σε 6 λεπτά ανάγνωσης παρατηρείται ότι πέφτουν οι παλμοί.

Δυναμώνει τη μνήμη

Άλλο ένα εξαιρετικό, μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα του να διαβάζεις βιβλία είναι αυτό. Το διάβασμα, το σκάκι και τα παζλ μειώνουν την εμφάνιση της νόσου Alzheimer. Θυμάσαι πιο εύκολα και πιο πολλά πράγματα.

Εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό σου

Τα βιβλία γυμνάζουν το μυαλό και κατά συνέπεια τη γλώσσα σου, η οποία αρθρώνει με μεγαλύτερη άνεση ωραίες εκφράσεις. Και τι πιο ωραίο από κάποιον που ξέρει να μιλάει και να εκφράζεται όπως ακριβώς νιώθει…