TRAVEL

Τα 10 tips της Marie Kondo για να διπλασιάσεις τον χώρο στη βαλίτσα σου

Αν υπάρχει κάτι που με χαρακτηρίζει (και μου δημιουργεί προβλήματα σε καθημερινή βάση), αυτό είναι η έλλειψη οργάνωσης και πρακτικότητας. Ας πούμε ότι μου λείπει το γονίδιο της τάξης και της σωστής προετοιμασίας. Πάντα αφήνω σε άλλους την οργάνωση ταξιδιών και τους εμπιστεύομαι να τα βγάλουν πέρα με όλες τις λεπτομέρειες. Όχι επειδή βαριέμαι, αλλά επειδή αδυνατώ να το κάνω με επιτυχία.

Αν, δε, μιλάμε για τη βαλίτσα των διακοπών, ας πούμε ότι όλα τα ρούχα φτάνουν στον προορισμό τους ένα κουβάρι και την αδειάζω 2 μήνες αφότου επιστρέψω στο σπίτι. Ταυτίζεσαι καθόλου μαζί μου ή είμαι η μόνη που το κάνει και θα έπρεπε να νιώσω εντελώς ακαμάτα;

Πάνω που αποδέχτηκα το ότι, τέλος, δεν μπορώ να φτιάξω μία βαλίτσα σωστά, τα εσώρουχα θα καταλήγουν μέσα στα παπούτσια μου και πάντα θα αφήνω πίσω βασικά πράγματα («του χρόνου θα πάρω μεγαλύτερη για να χωρούν όλα!»), είδα ένα από τα δεκάδες video της Marie Kondo για την οργάνωση του σπιτιού και σκέφτηκα να πατήσω Play, αν και συνήθως καταλήγω πιο μπερδεμένη από πριν, λες και περνάω από εξετάσεις για Proficiency τακτικότητας.

Ωστόσο, η Kondo κάνει τη διαφορά και σου δείχνει πώς να δημιουργήσεις χώρο σε μία κλασική βαλίτσα, βήμα βήμα, και στα λέει απλά χωρίς να απεραντολογεί για τα λάθη που κάνεις. Και επειδή σε 3 μέρες ξεκινούν οι καλοκαιρινές διακοπές μου, ξεκίνησα χτες (ναι, καλά διάβασες) να ετοιμάζω τη βαλίτσα μου, ώστε να δω αν όντως είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Και όντως λειτουργεί. Και αν τα κατάφερα εγώ, φίλη μου, μπορείς κι εσύ. Πάμε να δούμε τα απλά βήματα που θα επαναλαμβάνεις κάθε φορά που θα χρειάζεται να φτιάξεις τη βαλίτσα σου.

#1. Συγκέντρωσε τα ρούχα που σκοπεύεις να πάρεις.

#2. Κάνε ένα καλό ξεσκαρτάρισμα και σκέψου τι πραγματικά θα χρειαστείς στις διακοπές και άφησε πίσω σου τα περιττά ρούχα.

Το ξέρουμε ότι δεν είσαι για πολλές σκέψεις και υπολογισμούς καλοκαιριάτικα, αλλά έτσι κι αλλιώς δε θα έχεις να ανησυχείς για τίποτα άλλο πλέον, όπως πχ τα δεδομένα σου, αφού με το ΚΟΝΕ, για κάθε φίλη ή φίλο σου που γράφεται στην Q, παίρνετε και οι δύο από 12 ολόκληρα GB.

#3. Δίπλωσε τις μπλούζες με τη μέθοδο KonMari.

Ξεκίνα από τις μπλούζες και δίπλωσε τα μανίκια μέσα στο κέντρο του ρούχου. Δίπλωσε στη μέση (όπως κάνεις συνήθως δηλαδή και ρόλαρέ το μέχρι να έχεις ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί για κάθε είδος top.

#4. Δίπλωμα παντελονιών

Πέρνα το ένα πόδι πάνω από το άλλο, δίπλωσε στη μέση και ρόλαρε μέχρι να γίνει ορθογώνιο. Πάνω κάτω, είναι η ίδια μέθοδος διπλώματος με τις μπλούζες.

#5. Κάνε ρολό τα φορέματα ή τα πολύ λεπτά ρούχα

Αν έχεις μακριά φορέματα, κιμονό και παρόμοια ρούχα, μπορείς να τα διπλώσεις και να τα κάνεις μικρούς κυλίνδρους για να μην τσαλακωθούν. Και έτσι πιάνουν ακόμα λιγότερο χώρο.

#6. Μαγιό και εσώρουχα

Διπλώνονται όλα με τον ίδιο τρόπο ώστε να αποκτήσουν πιο μικρό τετράγωνο σχήμα

#7. Παπούτσια

Αντί να τα ρίξεις χύμα όπου βρεις, προμηθεύσου ειδικές μικρές σακούλες για να τα βάλεις μέσα και να μη λερώσεις τα ρούχα σου, σε περίπτωση που έχουν σκόνη

#8. Βάλε όλα τα καλλυντικά και τα προϊόντα υγιεινής σε ένα νεσεσέρ ή μίνι βαλιτσάκι και μην τα σκορπάς σε θήκες.

#9. Χρησιμοποίησε διάφανες θήκες (που κλείνουν με φερμουάρ) για καλώδια, φορτιστές και ακουστικά ώστε να μην τα χάσεις και να μην μπερδεύονται)

#10. Βάλε κάτω κάτω τα μεγαλύτερα items, όπως τα παντελόνια, δίπλα δίπλα στη σειρά. Συνέχισε με τα μικρότερα δίπλα και άφησε λίγο χώρο για τις σακούλες με τα παπούτσια.

Καλά όλα τα παραπάνω, το ιδανικό – βέβαια – θα ήταν η βαλίτσα να γέμιζε “αυτόματα” χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα. Όπως με το πακέτο ΚΙΟΥ ΣΤΑΡ της Q καλή ώρα, που ανανεώνεται αυτόματα κάθε μήνα. Περνάς μια φορά την κάρτα σου και αυτό ανανεώνεται αυτόματα ενώ εσυ ξενοιάζεις μια για πάντα. Όνειρο.

Αλλά ας πάμε στην πραγματικότητα. Αν είσαι ήδη γνώστης της όλης διαδικασίας, μπορεί να σκέφτεσαι ότι αυτά είναι αυτονόητα. Για εμένα (και για πολλές άλλες φαντάζομαι) όμως ήταν κάτι που φαινόταν βουνό. Τα tips της Marie Kondo με βοήθησαν να το κάνουμε απλό. Και το απλό αυτονόητο. Όπως ακριβώς κάνει και η Q.

Ετοίμασε βαλίτσα και καλές διακοπές!