Πώς να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία την πιο όμορφη στιγμή της ημέρας στην πόλη

Αποτύπωσε την ομορφιά της Αθήνας, όταν σουρουπώνει, ακολουθώντας αυτά τα tips.

Το instagram έβγαλε το φωτογράφο από μέσα μας και αρκετοί από εμάς, που δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε μια ακριβή φωτογραφική μηχανή, πειραματιζόμαστε με το φακό του smartphone μας και αποτυπώνουμε στιγμές και γωνιές της πόλης μας με το δικό μας, ξεχωριστό τρόπο.

Urban τοπία μπλεγμένα με retro εικόνες, κοντινά σε χρωματιστές λεπτομέρειες που ξεχωρίζουν πάνω στους γκρι τοίχους, αφράτα σύννεφα που παίζουν με τις ακτίνες του ήλιου και ο απογευματινός ουρανός είναι μόνο μερικά από τα θέματα όσων αγαπάνε να φωτογραφίζουν την Αθήνα. Για να καταφέρεις όμως να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία, χρειάζεται να έχεις δύο πράγματα· υπομονή μέχρι να πετύχεις τη σωστή λήψη κι ένα smartphone με κάμερα μεγάλης ανάλυσης και δυνατότητα λήψης HDR φωτογραφιών.

Όταν, λοιπόν, ήρθε στα γραφεία μας το NOKIA 6, το οποίο έχει οπίσθια κάμερα 16MP, λειτουργία Autofocus για σταθερές λήψεις που ελαχιστοποιούν την πιθανότητα θολούρας ή κουνήματος, αυτόματη ανίχνευση προσώπων για ακόμα μεγαλύτερη ανάδειξη λεπτομερειών, μεγάλο διάφραγμα f/2.0 και εμπρόσθια κάμερα 8MP με ευρυγώνιο φακό,  για να χωρά όλη σου η παρέα στη selfie και να μη μένει κανείς στην απ'έξω, ε, αμέσως κατάλαβα πως έπρεπε να το δοκιμάσω άμεσα. Μεγάλο συν της συγκεκριμένης συσκευής είναι ότι έχει δημιουργηθεί από πολύ ανθεκτικά υλικά που αντέχουν στο χρόνο, όπως από ατόφιο κομμάτι αλουμινίου σειράς 6000 και το γυαλί Corning Gorilla το οποίο προστατεύει την οθόνη του NOKIA 6 από κάθε πιθανή φθορά. Όπως καταλαβαίνεις  δε θα σου κόβεται η αναπνοή κάθε φορά που το κινητό σου φεύγει από τα χέρια.

Και επιστρέφω στην κάμερα, διότι κάμερα ίσον φωτογραφίες, καταλαβαίνεις. Αυτό που μου τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το NOKIA 6 έχει διπλό LED flash, που δείχνει λαμπερά τα χρώματα χωρίς όμως να αλλοιώνεται η φυσικότητά τους, ακόμα και σε συνθήκες με χαμηλό φωτισμό καθώς δεν επηρεάζει την ποιότητα της εικόνας και του τελικού αποτελέσματος με οδήγησε να το δοκιμάσω την ώρα που το φυσικό φως έχει μειωθεί σημαντικά. Δηλαδή το σούρουπο. Επιπλέον, έχει την εξής υπερφανταστική δυνατότητα: μπορείς να ανεβάζεις και να αρχειοθετείς όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεό σου σε υψηλή ανάλυση, εύκολα και γρήγορα μέσω του Google Photos app, κατευθείαν από το μενού του κινητού σου.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Ένα απόγευμα, λοιπόν βγήκα με την Φραντζέσκα για να φωτογραφίσουμε την Αθήνα στην πιο όμορφη στιγμή της ημέρας ώστε να φτιάξουμε ένα mini οδηγό που θα μπορέσει να σε βοηθήσει να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία.

1. Φωτογράφισε το φως πάνω στα κτίρια

Όταν πέφτει ο ήλιος δημιουργούνται οι πιο όμορφες σκιές και αντανακλάσεις πάνω στους τοίχους των κτιρίων. Οι πολυκατοικίες φοράνε για λίγο τα χρυσαφιά τους χρώματα και τα βαρετά ντουβάρια μεταμορφώνονται στα ιδανικά θέματα για φωτογραφίες.

Ψάξε γύρω σου τα σημεία που φωτίζονται με ιδιαίτερο τρόπο και κάνε το κλικ πριν χαθούν τα χρώματα.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Φρόντισε πάντα να έχεις μια ισορροπία στις λήψεις σου για να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι φωτογραφίες σου.

2. Μην χρησιμοποιείς τα έτοιμα φίλτρα του instagram

Δεν ξέρω αν έγινα σαφής, αλλά για τω Θεώ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑ ΦΙΛΤΡΑ. Ελάχιστα φίλτρα αναδεικνύουν τις φωτογραφίες που βγάζεις με το κινητό, το μόνο που κάνουν είναι να ''καίνε'' και να χαλάνε τη χρωματική ισορροπία τους. Προτίμησε τις default ρυθμίσεις του κινητού, όπως αυτές που έχει το NOKIA 6, και διόρθωσε το φως/ σκιά και την ένταση των χρωμάτων μόνη σου.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

3. Στρέψε το φακό στον ουρανό

Ο ουρανός κλέβει την παράσταση κάθε απόγευμα, οπότε είναι λογικό να στρέψεις το φακό σου σε αυτόν και να αποτυπώσεις τα πανέμορφα χρώματα που παίρνει καθώς χάνεται τελείως το φως της ημέρα. Φρόντισε να έχεις το φακό σου στη λειτουργία HDR ώστε να έχεις όσο το δυνατόν πιο έντονα χρώματα.

4. Φωτογράφισε απροσδόκητα σημεία

Μην κολλάς σε συγκεκριμένα θέματα, ψάξε την ομορφιά γύρω σου σε απροσδόκητα σημεία και αποτύπωσε το απογευματινό φως εκεί που δεν θα το φανταζόταν κανείς. Εκείνη την ώρα οι υφές των επιφανειών αναδεικνύονται φοβερά και μπορείς να παίξεις με σχήματα, σκιές και να δημιουργήσεις υπέροχα κάδρα.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Συμβουλές της ειδικού

Επειδή όμως σε αυτή τη βόλτα δεν ήμουν μόνη, ζήτησα από την Φραντζέσκα, που με βοήθησε να φωτογραφίσω τα σημεία της Αθήνας, μερικές πιο ειδικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να έχεις ακόμα πιο τέλειο αποτέλεσμα.

1. Πλησίασε το αντικείμενο φωτογράφισης και μην επαναπαύεσαι στο ψηφιακό zoom του κινητού τηλεφώνου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο έτσι ώστε να τοποθετηθείς σωστά και μην βιαστείς να βγάλεις την φωτογραφία, για να μπορέσεις να λάβεις υπόψη σου τόσο το τοπίο που περιβάλλει το αντικείμενο φωτογράφισης όσο και το ίδιο το φωτογραφιζόμενο αντικείμενο.

2. Στο σούρουπο, όταν η ατμόσφαιρα έχει πια γλυκάνει, ο ουρανός αποκτά τις πιο ενδιαφέρουσες αποχρώσεις. Παίξε με τις σκιές και τα σχήματα που δημιουργούνται από εκείνες μέσα στην πόλη σου και φρόντισε να τις απομονώσεις στην σύνθεσή σου με τέτοιο τρόπο ώστε να την απαλλάξεις από οποιονδήποτε οπτικό θόρυβο.

3. Όσον αφορά το κάδρο και την σύνθεση, εντόπισε το αντικείμενο φωτογράφισής σου, δώστου πρωταγωνιστικό ρόλο και πρόσθεσε επιπλέον στοιχεία από τον περιβάλλοντα χώρο (π.χ. άλλο αντικείμενο ή ανθρώπινο στοιχείο) έτσι ώστε να αποκτήσει περισσότερο νόημα η τελική εικόνα. Μπορείς να δοκιμάσεις να αλλάξεις επίπεδα προκειμένου να δώσεις την έμφαση που επιθυμείς εσύ στο θέμα σου.

(Υ.Γ.: Προσοχή πάντα στην γραμμή του ορίζοντα!)

TAGS:

SHARE

ΕΓΓΡΑΦΗ

LADYLIKE NEWSLETTER

Όσα θέλει μία γυναίκα στο email της

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ