TIPS

Πώς να μείνεις συγκεντρωμένη όταν δουλεύεις από το σπίτι

Το να δουλεύει κανείς από το σπίτι του έχει πολλά πλεονεκτήματα· βέβαια και μόνο το γεγονός ότι μπορείς να είσαι με τις πυτζάμες ή να έχεις αράξει με την κουβέρτα σου στον καναπέ για να γράψεις, αρκεί για να σε πείσει ότι αξίζει να μην πας στο γραφείο σήμερα, ωστόσο υπάρχει ένα ενδεχόμενο να μην καταφέρεις να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου και να ξοδέψεις περισσότερο χρόνο από ό,τι συνήθως για να φέρεις εις πέρας τις υποχρεώσεις σου.

Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, αν αποφασίσεις να δουλέψεις από το σπίτι; Να ακολουθήσεις τα παρακάτω tips, τα οποία θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις συγκεντρωμένη και να κάνεις τη δουλειά σου το ίδιο αποτελεσματικά.

1. Φτιάξε πρόγραμμα

Όσο και να μην σου αρέσουν τα προγράμματα και να τα θεωρείς πιεστικά, ένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ασχολείσαι με συγκεκριμένο κομμάτι της δουλειάς, μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά. Βάλε σε σειρά προτεραιότητας τα tasks σου, ξεκινώντας πάντα από το πιο δύσκολο για να έχεις χρόνο να το επεξεργαστείς και φρόντισε να αφήσεις χρόνο για διάλειμμα.

2. Απομάκρυνε πράγματα που θα σου αποσπάσουν την προσοχή

Αν η γάτα σου συνηθίζει να κάθεται πάνω σου όταν δουλεύεις στο laptop, τότε άφησέ την έξω από το δωμάτιο γιατί θα καταλήξεις να παίζεις μαζί της αντί να δουλεύεις. Γενικά, ό,τι σου αποσπά την προσοχή, είτε είναι το κινητό είτε ένα μπαλάκι που έχεις στο γραφείο, προτίμησε να του αλλάξεις θέση.

3. Διάλεξε προσεκτικά τη μουσική που θα ακούς

Καλή η Rihanna, δεν λέω, αλλά δεν μπορείς να συγκεντρωθείς όταν την ακούς να τραγουδάει το ”Bitch, better have my money”. Διάλεξε μια λίστα με ambient μουσική που δε θα σου τραβάει την προσοχή ενώ δουλεύεις και πάνω από όλα δεν θα σε μπερδεύει. Δοκίμασε την Cinematic Chill- out λίστα του Spotify, που έχει μερικά από τα πιο όμορφα κομμάτια του κινηματογράφου.

4. Ζήτα από φίλους/συγγενείς να μη σε ενοχλούν

Βάλε το group chat στο mute και ζήτα από τη μαμά σου ή όποιον άλλο μένει μαζί σου να παραμείνει εκτός γραφείου και να μην σε ενοχλεί όσο δουλεύεις. Το γεγονός ότι εργάζεσαι από το σπίτι δε σημαίνει ότι μπορείτε να πιάσετε κουβέντα για την θεία Τούλα.