LIFE

Τι κάνει ένα επάγγελμα “γυναικείο” το 2019;

Είμαστε στην αρχή μιας νέας σεζόν, μιας σεζόν που πρακτικά συνοδεύεται πάντα από νέα ξεκινήματα και αποφάσεις σημαντικές για το μέλλον μας. Μία από αυτές τις αποφάσεις, που καλούμαστε να πάρουμε αρκετά νωρίς στη ζωή μας, είναι οι σπουδές μας. Τι θα σπουδάσουμε, ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσουμε. Μέσα στα ερωτήματα περί σπουδών, για εμάς τις γυναίκες υπάρχει και ένα υποερώτημα. Ποιο επάγγελμα είναι κατάλληλο για το φύλο μας το 2019; Η απάντηση κάποτε θα ήταν πιθανότατα: Αισθητικός ή Νοσηλεύτρια. Ακόμα πιο πίσω θα ήταν Μοδίστρα ή Κομμώτρια. Ακόμα πιο πίσω στον χρόνο η μόνη απάντηση θα ήταν: Κόρη, Σύζυγος, Μητέρα. Αντίστοιχα ενώ σήμερα ξέρουμε πως αρκετοί από τους διασημότερους σεφ είναι άνδρες, 50 χρόνια πριν η κουζίνα ήταν απαγορευμένο δωμάτιο για τους εκπροσώπους του «ισχυρού» φύλου. Καταλαβαίνεις που εντοπίζεται το πρόβλημα έτσι;

Κάποτε οι γυναίκες έπρεπε να δίνουν τον αγώνα τους για να τους επιτραπεί να σπουδάσουν, τώρα άνδρες και γυναίκες πρέπει να δώσουν τον αγώνα να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν χωρίς προσδιορισμούς φύλου. Ναι, τα επαγγέλματα φροντίδας και ομορφιάς ήταν επαγγέλματα που κατά βάση απασχολούσαν γυναίκες τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο με την άνοδο του κλάδου της ευεξίας, η οποία πλέον αποτελεί ένα βασικό αγαθό για άνδρες και γυναίκες, ο κλάδος «άνοιξε» και υποδέχτηκε τους νοσηλευτές και τους αισθητικούς του.

Αντίστοιχα έχουν ‘ανοίξει’ ή οφείλουν να ανοίξουν ακόμα περισσότερο, επαγγέλματα ‘ανδρικά’, όπως αυτά των μηχανικών αυτοκινήτων, των τεχνικών λογισμικού και υπολογιστών, των ψυκτικών και πόσα άλλα. Το κλειδί κι εδώ είναι η ζήτηση.

Σύμφωνα με Special Report που δημοσίευσε ο ΣΕΒ, 1 στις 3 επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, ενώ στο 35,6% των επιχειρήσεων υπάρχουν κενές θέσεις λόγω τις αναντιστοιχίας μεταξύ των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων. Η ζήτηση που λέγαμε επιτρέπει σε άνδρες και γυναίκες όχι μόνο να σπουδάζουν αυτό που επιθυμούν χωρίς να περιορίζονται από το φύλο τους αλλά και να εργάζονται στον τομέα των σπουδών τους.

Σύμφωνα με έρευνα του Career Office του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, για τα επαγγέλματα στα οποία οι απόφοιτοί του έχουν περισσότερη ζήτηση «η πληροφορική είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι κάθε τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι ειδικότητες που σχετίζονται με τις Εφαρμογές Πληροφορικής και το Web Design, αλλά και των Τεχνικών Δικτύων, κυρίως για κάλυψη θέσεων σε τμήματα IT Administration.

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έλλειψη που φαίνεται να υπάρχει στην αγορά εργασίας για εξειδικευμένους τεχνικούς, καθώς οι εργοδότες επισημαίνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν υπαλλήλους με τεχνικές γνώσεις, καταρτισμένους στα αντικείμενα της μηχανολογίας, της ηλεκτρολογίας, των ηλεκτρονικών και των ψυκτικών. Αν και παράδοξο, το γεγονός αυτό δικαιολογεί την τεράστια ζήτηση που υπάρχει για πρόσληψη Τεχνικών Μηχανοτρονικής για θέσεις που αφορούν κυρίως τεχνικούς αυτοκινήτων, βαρέων οχημάτων αλλά και μηχανών θαλάσσης, Τεχνικών Ψύξης & Κλιματισμού, Τεχνικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων αλλά και Τεχνικών Αυτοματισμών για κάλυψη θέσεων στα τμήματα συντήρησης ή νέων έργων αυτοματοποιημένων εγκαταστάσεων και συστημάτων.

Ο ΣΕΒ κατατάσσει τα παραπάνω στα επαγγέλματα που θα έχουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια». Κάπως έτσι εξηγείται η αύξηση των γυναικών σε επαγγέλματα, παραδοσιακά «ανδρικά», όπως αυτά που σχετίζονταν με την πληροφορική και τα δίκτυα ή τα άλλα που αφορούσαν τα αυτοκίνητα, τις μηχανές και γενικώς τα τεχνολογικά «μαραφέτια» που κάποτε θεωρούμασταν πολύ γυναίκες για να καταλάβουμε πώς λειτουργούν.

Το ίδιο συνέβη και με τις επιχειρήσεις. Οι γυναίκες και οι αριθμοί όπως και οι γυναίκες και οι θέσεις ευθύνης ήταν έννοιες αντίθετες για πολλά χρόνια. Οι γυναίκες απασχολούνταν στον διοικητικό τομέα των επιχειρήσεων, μόνο ως γραμματείς της διοίκησης. Όχι πια. Σύμφωνα με έρευνα της ICAP οι γυναίκες που διοικούν εταιρείες αυξάνονται συνεχώς. Χαρακτηριστικά το 2016 σε σύνολο 23.968 εταιρειών, οι 5.049 διευθύνονταν από γυναίκες-ανώτατα στελέχη, δηλαδή ένα ποσοστό 21,07%. Δυστυχώς η ψαλίδα ανάμεσα στα φύλα σε θέσεις ευθύνης παραμένει αρκετά ανοιχτή αλλά στο χέρι μας είναι να την κλείσουμε. «Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν καλύτερα το πολύτιμο κεφάλαιο που λέγεται Γυναίκες. Πρέπει λοιπόν οι διοικήσεις των εταιρειών να εκσυγχρονίσουν την κουλτούρα τους και να θεσπίσουν προγράμματα που θα αναπτύξουν το γυναικείο ταλέντο και θα το εξελίξουν στην κορυφή της ιεραρχίας», σημειώνει η ICAP. Για να φτάσεις εκεί το πρώτο σου βήμα είναι να θέλεις να ασχοληθείς με την Διοίκηση, τα Ναυτιλιακά, το Marketing η οποιοδήποτε κομμάτι των επιχειρήσεων σε αφορά κάνοντας τις κατάλληλες σπουδές.

Κοινώς, για να πούμε τα πράγματα απλά, δεν χωρούν φύλα στα επαγγέλματα. Ο διαχωρισμός τους εξυπηρετεί μια παλιότερη κοινωνία, μια άλλη εποχή. Το 2019 ο μόνος πραγματικός διαχωρισμός των επαγγελμάτων είναι αυτά που σου αρέσουν και τα άλλα που δε θέλεις να κάνεις. Γι’ αυτό και όταν καλείσαι να πάρεις τέτοιες σημαντικές αποφάσεις στη ζωή σου, αντί να απασχολείς το μυαλό σου με το αν μπορείς να κάνεις ένα επάγγελμα επειδή είσαι γυναίκα και δεν είναι συνηθισμένο επάγγελμα για το φύλο σου, δώσε στον εαυτό σου αμέσως την απάντηση «μπορώ» και έπειτα σκέψου κάτι πιο σημαντικό. Πού θα πάρεις τις απαραίτητες γνώσεις για να το μάθεις καλά, να δοκιμαστείς στην αγορά εργασίας και να περάσεις τη ζωή σου κάνοντας αυτό που σε κάνει ευτυχισμένη.

 

Σε περίπτωση που δεν το γνώριζες αν ο κλάδος στον οποίο θες να εργαστείς είτε είσαι κορίτσι, είτε είσαι αγόρι είναι: «Μηχανικών & Πληροφορικής», «Τουρισμού & Επισιτισμού», «Υγείας & Ομορφιάς», «Τεχνών & Παιδαγωγικών», «Διοίκησης, Οικονομίας & Επικοινωνίας», την απάντηση στην παραπάνω ερώτηση θα τη βρεις στα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

Στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, όπου όπως δείχνει και η φετινή διαφημιστική καμπάνια της σχολής (τη δημιούργησαν οι άνθρωποι που την απαρτίζουν), τα επαγγέλματα δεν χωρίζονται σε ανδρικά και γυναικεία, θα βρεις τον συνδυασμό σχεδόν μισού αιώνα εμπειρίας και της συνεχούς εξέλιξης και επαφής με τις νέες τάσεις και τεχνολογίες, καθώς και το εξειδικευμένο και δεσμευμένο προσωπικό που το κάνουν ιδανικό σημείο εκκίνησης όχι μόνο των σπουδών σου, αλλά και της πραγματοποίησης των στόχων σου.

Αρκεί να βρεις αυτό που θες, να ονειρευτείς το μέλλον σου και να κάνεις το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να το κατακτήσεις, χωρίς αυτοπεριορισμούς, χωρίς ταμπέλες, χωρίς στερεότυπα που ανήκουν εκεί που πρέπει να μείνουν, στο παρελθόν.

Εξερεύνησε τις ειδικότητες του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και κλείσε μία συνάντηση για να μάθεις περισσότερα.