LIFE

Τα σαββατοκύριακα έτσι όπως τα ονειρευόμαστε

Τις περιμένεις πώς και πώς. Μέρες ανέμελες, με τα ρολά της δουλειάς κατεβασμένα. Έρχονται Χριστούγεννα. Στιγμές που καρτερώντας τις, σε κάνουν να συνεχίζεις να ελπίζεις, να μην τα παρατάς, να αντέχεις τη δύσκολη πλευρά της καθημερινότητας. Είναι το ψυχολογικό σου «μαξιλαράκι». «Υπομονή, λίγο ακόμα και φτάνουμε στις γιορτές», σκέφτεσαι. 

Χρόνος που απολαμβάνουμε με τον εαυτό μας. Οι μικρές, όμορφες στιγμές εκτός δικτύου. Τις μέρες που λαχταράς πιο πολύ απ’ όλες, εκείνες των διακοπών, όσο κι αν διαρκούν, λίγο ή πολύ, να τις γεμίσεις δημιουργικά. Τα σαββατοκύριακα των γιορτών «κρατούν» 2, 3, 4 μέρες, ανάλογα, αλλά είναι πάντα εξίσου πολύτιμα. Κι αξίζουν μικρές ιεροτελεστίες με αγαπημένα τους πρόσωπα και δραστηριότητες που τις κάνουν χαρούμενες. Απλές αποφάσεις που θα πάρεις σήμερα για την επόμενη μέρα ή στιγμή, χάρη στις οποίες θα νιώσεις ζεστασιά, ηρεμία, θαλπωρή.Πόσες ιδέες που σου ‘χουν έρθει στο μυαλό χωρίς σχεδιασμό και τις φυλάς για τότε που θα ΄σαι πιο ξέγνοιαστη.Ήρθε η ώρα να τις επαναφέρεις και να τις κάνεις πράξη.

 Την πρώτη μέρα των γιορτών λοιπόν, ξύπνα με όρεξη κι ετοίμασε εκείνο το brunch που θες εδώ και καιρό. Φτιάξε έξτρα μερίδες pancakes και κάλεσε τις φίλες σου για ένα festive workshop στο σπίτι σου. Φτιάξτε παρέα χειροτεχνίες, χριστουγεννιάτικα γλυκά ή ό,τι άλλο δημιουργικό σας κάνει κέφι. Οι πιο ουσιαστικές συναντήσεις, οι πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις θέλουν έναν ξεχωριστό καφέ, με πλούσιο άρωμα, για να σε κάνει να νιώθεις όμορφα, μοναδική γεύση κι εξαιρετικό χαρμάνι, για να μη βαριέσαι να σηκωθείς για χάρη του ξανά και να ξαναγεμίσεις το φλιτζάνι. «Έκαστος στο είδος του και o Λουμίδης Παπαγάλος στους καφέδες» δε λέμε τόσα χρόνια;

Πάρε τη ζεστή σου κούπα και κάτσε διπλα στο στολισμένο δέντρο για να διαβάσεις το βιβλίο σου. Σήκωσε τα μάτια σου και δες τη βροχή- ή ακόμα καλύτερα- το χιόνι που πέφτει έξω από το παράθυρο. Τακτοποίησε τα δώρα κάτω από το δέντρο, κι αν λαχταράς μία απόδραση, φύγε για την εξοχή, ποιος είπε ότι το σπίτι δίπλα στη θάλασσα είναι μόνο για το καλοκαίρι; η φύση τον χειμώνα έχει άλλη ομορφιά, άγρια. Όλα γίνονται ήρεμα όταν υπάρχει καλή παρέα.

Κι αν πάλι έχεις όρεξη μόνο για μέσα, χουχούλιασε στα ζεστά, κάτσε σπίτι, άναψε όλα τα λαμπάκια, απόλαυσε τη μοναξιά ή τη βαβούρα της παρέας, έχοντας συντροφιά τον αγαπημένο σου Λουμίδης Παπαγάλος, αχνιστό, στην αγαπημένη σου κούπα. Αν το πρόγραμμα δεν επιτρέπει απομακρύνσεις αυτή τη στιγμή, μπορείς να οργανώσεις την επόμενη εξόρμησή σου, ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Τώρα είναι η ώρα. Κούρνιασε στην αγαπημένη σου πολυθρόνα, άνοιξε το laptop, πιες μια γουλιά από τον καφέ σου και φαντάσου πού θα ‘θελες να τον απολαμβάνεις τη στιγμή αυτή, αν δεν ήσουν στη γωνιά σου.

Η ανανέωση που έρχεται μέσα από την απλότητα, δεν απαιτεί καμιά φοβερή πρωτοτυπία. Κλασικές κι αγαπημένες συνήθειες που δεν γίνονται «στο πόδι», αλλά συνειδητά και ήρεμα, παίρνουν άλλη διάσταση. Από το ν’ αλλάξεις σεντόνια στο κρεβάτι σου, να αρωματίσεις τον χώρο με φρεσκάδα, ν’ ανοίξεις τις κουρτίνες να μπει φως, να φτιάξεις έναν Λουμίδης Παπαγάλος και να τον απολαύσεις χαλαρώνοντας στον καναπέ σου.  Ρίξε στο μπρίκι μία ή περισσότερες κουταλιές Λουμίδης Παπαγάλος και κατέβασε τις κούπες από το ράφι. Σε λίγο θα είναι εδώ οι φίλες σου. Καφές στο σπίτι μαζί τους: σχέσεις από καλό «χαρμάνι». Φιλίες φροντισμένες, που αντέχουν στον χρόνο. Οι γιορτές και τα σαββατοκύριακα είναι οι ιδανικές μέρες για να απολαύσεις ό,τι αγαπάς. Πρόσωπα και συνήθειες που έχεις συνδέσει με αγάπη, φροντίδα κι εμπιστοσύνη, όπως ο αγαπημένος σου ελληνικός καφές.

 

Αλλά και γιατί όχι, απόλαυσε έναν ελληνικό Λουμίδης Παπαγάλος στην αγαπημένη σου καφετέρια, αν έχεις όρεξη για βόλτες. Αυτές τις μέρες, άλλωστε, όλα είναι τόσο γιορτινά και τόσο στολισμένα. Ό,τι κι όπως επιλέξεις να γεμίσεις τα πολύτιμα σαββατοκύριακα που έρχονται, κάνε πράγματα που αξίζουν, που θα φτιάξουν ζεστές , αναμνήσεις, επιλεγμένες σωστά, με αρώματα ανεξίτηλα, όπως εκείνο του αγαπημένου σου ελληνικού καφέ.