LIFE

Τα παλιά status μας στο Facebook είναι ο ορισμός του #epic

Απίστευτο πως περνάνε τα χρόνια. Είμαι 28 χρονών και πριν λίγες μέρες συνειδητοποίησα ότι έχω Facebook από τα 20 μου χρόνια. Δηλαδή, περίπου 3.000 ημέρες της ζωής μου.

Θυμάμαι σαν σήμερα, μια συμφοιτήτρια μου (Κωνσταντίνα όπου και να είσαι, να ξέρεις είσαι μπροστά) που μου έλεγε συνέχεια, τι ωραίο που είναι αυτό το κοινωνικό δίκτυο. Ότι γίνεται χαμός στο εξωτερικό, ότι πρέπει να κάνω γιατί έχει πλάκα. Ε, δεν ήθελα και πολύ. Εκεί, στο τρίτο έτος της σχολής μου, είχα βαρεθεί το mIRC και σκέφτηκα να τολμήσω το Facebook.

Θυμάμαι ότι μου φαινόταν υπερβολικά δύσκολο στη χρήση. Επίσης, ότι δεν είχα πολλούς φίλους σε αυτό. Για την ακρίβεια, θυμάμαι μόνο την Κωνσταντίνα και άντε άλλους λίγους γνωστούς από το Πανεπιστήμιο. Αυτό που δε θυμόμουν, ήταν ο τρόπος που έγραφα στον τοίχο μου και στους τοίχους των άλλων.

Πρόσφατα, ψάχνοντας για παλιές φωτογραφίες, ανακάλυψα αυτόν τον θησαυρό. Αυτά που έγραφα και ο τρόπος κυρίως, είναι ξεκαρδιστικά. Μετά από εμένα, έκανα μια βόλτα και σε φίλους – γνωστούς, να διαπιστώσω αν εγώ ήμουν χαζό ή όλοι μας εκφραζόμασταν αλλιώς. Κάπως έτσι, η εβδομάδα που πέρασε έγινε διασκεδαστική. Διαπίστωσα τα εξής.

– Δεν είχαμε όρια στα σημεία στίξης

Και τώρα υπάρχουν κάποιοι που δυσκολεύονται να σηκώσουν το δάχτυλο από τις ………. τελείτσες, τα θαυμαστικά!!!!!!!!!!!!! και άλλα σημεία στίξης, έχω όμως μια αίσθηση ότι η κατάσταση παλιότερα ήταν χειρότερη, οσον αφορά τον ενθουσιασμό που θέλαμε να βγάλουμε προς τα έξω με αυτά που γράφαμε. Επίσης, τα greeklish έδιναν και έπαιρναν.

– Μιλούσαμε στον τρίτο ενικό, αναφερόμενοι σε εμάς

Δε φταίγαμε εμείς, αλλά το Facebook. Αν θυμάσαι έγραφε πχ Marieta is… και συμπλήρωνες. Τι να κάνεις, υπάκουγες και περιέγραφες. Τώρα είναι απλά αστείο.

– Κάναμε check in πριν καν υπάρξει το check in

Υπάρχουν ακόμα κάποιοι φίλοι μου στο Facebook, που δε ξέρουν πως να κάνουν tag και check in. Αλλά, πια είναι οι εξαιρέσεις. Ενώ τότε, τα πρώτα χρόνια μας στο Facebook, πολλοίι κάναμε check in γράφοντας πχ “Εγώ, η Μαρία και ο Τάκης στο Κουκάκι”. Ή προαναγγέλαμε που θα πάμε και με ποιους.

– Δίναμε… too much information

Μπορεί να ήταν λόγω του ότι ακριβώς δεν είχαμε πολλούς φίλους. Ήμασταν μεταξύ μας, ναι.  Αλλά τώρα που γυρίζω το χρόνο πίσω και βλέπω ότι έγραφα δημόσια ότι περιμένω το πλυντήριο, με πιάνει μια ζάλη.

– Δεν ξέραμε τι θα πει inbox

 

Για την ακρίβεια δε μπορώ να θυμηθώ αν υπήρχαν inbox, αλλά βλέποντας τα μηνύματα στον τοίχο μου και των τοίχο των γύρω μου, φαντάζομαι πως όχι. Κατεβατά ολόκληρα, συνομιλίες με φίλες-φίλους-αγόρια και οι υπόλοιποι έβλεπαν.

– Μιλούσαμε μόνοι μας

Προφανώς και σήμερα δεν είναι αυτοσκοπός η αλληλεπίδραση με τους φίλους, αλλά τα πρώτα χρόνια μας στο Facebook παρασνομπάραμε τα likes και τα σχόλια. Οι περισσότεροι δεν έχουμε σε πολλά παλιά status, ούτε σχόλια αλλά ούτε και πολλά likes. Μιλούσαμε μόνοι μας. Και αρκετά συχνά.

– Καρφωνόμασταν

Μπορούσαμε να ποστάρουμε τραγούδια του Youtube. Αλλά, προτιμούσαμε να γράψουμε ένα στίχο, σαν status και να φτάσει το μήνυμα στον παραλήπτη. Σήμερα, λογικά δε θυμόμαστε καν σε ποιον το γράφαμε, αλλά πόση σημασία έχει;

Ώρα για σβήσιμο

Αν έχεις ήδη χαζέψει παλιές αναρτήσεις σε μερικά προφίλ και το δικό σου, σίγουρα νιώθεις την ανάγκη να πας κάπου να κρυφτείς. Αρχικά, ψυχραιμία. Δεν είσαι μόνη σου σε όλο αυτό, όπως πολύ καλά είδες.

Δεύτερον, σε παρακαλούμε, μη τα σβήσεις. Κράτησε τα εκεί, ως μια γλυκιά ανάμνηση. Ως ένα δείγμα του παλιού σου εαυτού. Να έχουμε με κάτι να γελάμε.

Τρίτον, αν είσαι αποφασισμένη να τα εξαφανίσεις, ε εντάξει θα σου πούμε πως να το κάνεις. Πήγαινε στο προφίλ σου. Πάνω δεξιά, παραδίπλα από τη “γη” των ειδοποιήσεων, είναι το βελάκι που δείχνει προς τα κάτω. Κλικ και μετά ρυθμίσεις.

Στη συνέχεια, στην αριστερή μπάρα βρες την ενότητα “απόρρητο” και κάνε κλικ. Βλέπεις πάνω πάνω, που λέει “ποιοι μπορούν να δουν το περιεχόμενο μου”; Εδώ είσαι. “Θέλετε να  περιορίσετε το κοινό των δημοσιεύσεων που έχετε κοινοποιήσει σε φίλους φίλων ή δημόσια”; Θέλετε οπότε, πάτα εκεί και αμέσως περιορίζεις το κοινό που μπορεί να χαζέψει τα άκυρα πράγματα που είχες μοιραστεί στο Facebook στο παρελθόν. Αυτή πάντως, είνια μια ενέργεια που δεν μπορείς να πάρεις πίσω αν το θελήσεις, οπότε ρίξε μια δεύτερη σκέψη πριν την επιλέξεις.

Σε άλλα νέα, εννοείται ότι κάθε post, μπορείς να το κάνεις να φαίνεται όπου θες. Πας δεξιά επάνω του, στο κλασικό βελάκι και μπορείς να το κάνεις ή delete ή ορατό μόνο σε εσένα.