LIFE

Συμβουλές για ένα πρωτοετή φοιτητή. Εσένα

Αχ πόσο θα θέλαμε να γυρίζαμε το χρόνο πίσω και να ξαναζούσαμε μια- μια όλες τις στιγμές των φοιτητικών μας χρόνων. Να πηγαίναμε πίσω στο πρώτο έτος και να μέναμε εκεί στάσιμοι. Που είναι η μηχανή του χρόνου ρε Μάρω Λύτρα;

Τι να πρωτοθυμηθείς; Τα πρώτα ξενύχτια που γυρνούσες σπίτι στις 5 το πρωί; Tις πρώτες φιλίες; Το πρώτο και μοναδικό μάθημα που πέρασες (με 5) από τα 6; Το άγχος; Όχι αν θα περάσεις το μάθημα φυσικά αλλά εάν θα σου μιλήσει ο Κώστας από το ΕΜΠΟ, τέταρτο έτος.

Είναι τα πιο ωραία χρόνια… Τα φοιτητικά. Όχι τα μαθητικά που λέει η Βίσση. Δεν έχεις έγνοιες, βγαίνεις συνέχεια έξω, ξεφεύγεις από τις μούρες που έβλεπες από το νηπιαγωγείο και γνωρίζεις καινούργια πρόσωπα και το κυριότερο ωριμάζεις. Α ναι και κάτι άλλο. Πω στο λένε… Α ναι Διάβασμα. Πως να τα ξεχάσεις όλα αυτά;

Είναι νέμε δύσκολη η προσαρμογή ενός πρωτοετή, αλλά μετά αν μα γίνει η αρχή και προσαρμοστείς. Τελείωσε, όλα τέλεια. Μην αγχώνεσαι.

 

Εμείς αν μπορούσαμε θα δίναμε τα πάντα για να γυρίσουμε το χρόνο πίσω αλλά επειδή δεν μπορούμε, σαν έμπειρες φοιτήτριες, σου δίνουμε συμβουλές για να ξέρεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις ως πρωτοετής φοιτητής και πώς θα το αντιμετοπίσεις.

Η Νάταλι Σαιτάκη είναι σε mode θείας και σε συμβουλεύει

Να μην τρώς συνέχεια απέξω. Μάθε να μαγειρεύεις στο σπίτι σου κάποια βασικά πράγματα.

Εξάλλου, το μαγείρεμα έχει είναι και fun, όχι μόνο αγγαρεία.

Η Δέσποινα Δημά σου δίνει ένα σωρό συμβουλές

Μην αφήσεις τον πρώτο χρόνο να περάσει έτσι. Καφές, ποτό, έξοδος και λίγο διάβασμα για να μη μείνουν 15 μαθήματα για το τέλος.

Μην πηγαίνεις μόνο στα φοιτητικά στέκια. Ανακάλυψε την πόλη που σπουδάζεις.

Μην παίρνεις τηλέφωνο τους συμφοιτητές σου για να ρωτήσεις ποια είναι τα SOS.

Μην μπλέξεις με τις παρατάξεις, χαμένος χρόνος.

Ξέχνα τη λυκειακή νοοτροπία και μην έχεις άγχος κάθε φορά που δίνεις εξετάσεις.

Μη φοβάσαι να σηκώσεις το χέρι σου μέσα στο αμφιθέατρο αν κάτι δεν το έχεις καταλάβει.

Διάβασε για ‘σένα, όχι για τους γονείς σου.

Αν σου δοθεί η ευκαιρία και μπορείς (οικονομικά) φύγε για Erasmus.

Βρες ωραία γειτονιά για να νοικιάσεις σπίτι. Δεν πειράζει να είσαι μακριά από τη σχολή.

Μη σνομπάρεις, μέγας νόμος.

Η Σάββια Σιάτη βγάζει τα εσώψυχα της  και σου λέει

Και επειδή θα πας και ‘’μια μέρα’’ αδιάβαστος τουλάχιστον μάθε να κάνεις καλά σκονάκια, όχι πατσαβούρες και να μην διαβάζεις τι γράφεις.

Μην λες εύκολα όχι στις βραδινές εξόδους ούτε στον καφέ.

Μην κολλήσεις και κάνεις παρέα μόνο με παιδιά από το σχολείο, κάνε καινούργιες φιλίες.

Μάθε να ψήνεις επιτέλους εκείνα τα τυροπιτάκια και τις κοτομπουκιές. Έχεις φάει όλο το μηνιάτικο στα delivery. ‘’Τι στο καλό Σάββια, έτοιμα είναι.’’.

Μάθε μπιρίμπα και τίτσου. Σιχαίνομαι να ακούω την φράση ‘’ Δεν ξέρω να παίζω’’. Όρος απαράβατος.

Γύρισε όσο καλύτερα μπορείς τα μέρη της πόλης που σπουδάζεις και όλα τα τριγύρω χωριουδάκια ή νησιά.

Να μην αφήνεις το χρόνο να περάσει έτσι, να απολαμβάνεις τις στιγμές.

Να διαβάζεις! Tρεις φορές το χρόνο είναι αυτή η ριμάδα η εξεταστική, τους υπόλοιπους εννέα μήνες μην ξαναμπείς σπίτι ποτέ .

H Μαριέτα Χριστοπούλου λέει μακρυά από κόμματα

Παρά το ότι δε φημίζομαι για τη μνήμη μου, θυμάμαι πάρα πολύ καλά τι συνέβη την πρώτη μέρα που μπήκα στο Πάντειο για να κάνω την εγγραφή μου ως πρωτοετής. Περίπου 5-10 άτομα, έπεσαν επάνω μου, για να με βοηθήσουν και να με συμβουλεύσουν. Είχα εντυπωσιαστεί με το πόσοι… εθελοντές υπήρχαν, μέχρι που είδα ένα φάκελο με τα αρχικά της παράταξης. Τα επόμενα χρόνια, έζησα αντίστοιχες καταστάσεις. Στις εκλογές είχα τηλέφωνα από κάθε κόμμα, για να πάω να ψηφίσω. Όταν πήγα, αισθάνθηκα σαν τον Σάκη Ρουβά όταν περνάει ανάμεσα από φανατικές θαυμάστριες.

Τι προτείνω λοιπόν σε έναν πρωτοετή μετά από αυτά; Αν γενικά θέλει την ηρεμία του, να μην ασχοληθεί με κόμματα ούτε να περιμένει λύσεις από αυτά, εντός Πανεπιστημίου.

Η Μάριον Παλιούρα συνιστά αυτοσχεδιασμό

Αν περάσεις σε θεωρητική σχολή κι έχεις ένα Α ταλέντο στο γράψιμο, την αφήγηση ιστοριών και φανταστικών περιστατικών, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα για σένα. Δώσε τον καλύτερό σου εαυτό στις εξετάσεις – στα μαθήματα που το σηκώνουν φυσικά – κι ετοιμάσου να σε ζηλεύει όλη σου η παρέα για τα 8άρια που παίρνεις χωρίς διάβασμα, γράφοντας μόνο την – τεχνηέντως τεκμηριωμένη – άποψή σου.

Να μην λείπεις από τις παραδόσεις. Ένας τρόπος εξοικονόμησης χρόνου και διάθεσης, είναι να παρακολουθείς τα μαθήματα. Και θα είσαι μέσα στο κλίμα, και θα πηγαίνεις και για καφέ/ ποτό, μόλις τελειώσει το 3ωρο.

Μην είσαι αυτοεξόριστη. Κάνε παρέες, ανοίξου και μην μένεις μόνο με τους φίλους που είχες από το σχολείο. Θα περνάς τόσες ώρες στο πανεπιστήμιο, φρόντισε να τις αξιοποιήσεις στο μέγιστο!

Η Έλενα Μπουζαλά σου συστήνει να τα συνδυάσεις όλα

Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω στα φοιτητικά μου χρόνια, θα διάβαζα περισσότερο και θα γλένταγα περισσότερο. Με αυτή τη σειρά. Επειδή τα τέσσερα χρόνια στην Γυμναστική Ακαδημία πέρασαν πολύ γρήγορα και μετά αγχώθηκα να βρω δουλειά, αν μπορούσα (αχ Θεούλη μου γίνεται;) να ξαναγύριζα στο πρώτο έτος, θα έπαιρνα όσα περισσότερα μαθήματα γινόταν και θα καθόμουν να διαβάζω στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Επειδή οι ευκαιρίες για μάθηση κατά τη διάρκεια του Πανεπιστημίου είναι πολλές, συμβουλή μου είναι να πάρεις όσες μπορείς. Διάβασε, γιατί όταν τελειώσει θα έχεις λιγότερες αντοχές στο διάβασμα. Φυσικά, επειδή φοιτητική ζωή σημαίνει και πρώτη φορά μακριά από το σπίτι, ζήσε την! Οργάνωσε το σπίτι σου και φρόντισε στις ελεύθερες ώρες σου να πας στα καλύτερα μέρη και να γνωρίσεις πολλούς ανθρώπους. Υπάρχει και χώρος και χρόνος για όλα.

Καλή αρχή λοιπόν!