LIFE

Συνέντευξη για δουλειά: Πώς να απαντήσεις στην πιο δύσκολη ερώτηση

Έχεις στείλει το βιογραφικό σου και περιμένεις πάνω από το τηλέφωνο. Και περνούν οι μέρες και δεν έχεις νέα από την εταιρεία στην οποία απευθύνθηκες. Απογοητευμένη αποφάσισες ότι δε θα σε πάρουν ποτέ και έπαψες να το σκέφτεσαι, σχεδόν το ξέχασες. Ένα μηνά μετά το κινητό σου κουδουνίζει. Ένα άγνωστο σταθερό σε καλεί. Απαντάς και προς έκπληξή σου ζητούν να πας για συνέντευξη. Το ραντεβού δόθηκε κι εσύ τώρα ετοιμάζεσαι για αυτή την άβολη διαδικασία.

Καλό θα ήταν να προετοιμαστείς και να διαβάσεις κάποια πράγματα για την εταιρεία που θα επισκεφθείς. Θα κάνεις καλή εντύπωση και θα μετρήσει, σίγουρα, υπέρ σου αν δείξεις πως είσαι ενημερωμένη και ξέρεις πού βρίσκεσαι.

Να είσαι στην ώρα σου και να ξέρεις πως κατά πάσα πιθανότητα θα ακούσεις τον συνεντευκτή να σε προτρέπει: «πείτε μου λίγα πράγματα για εσάς».

Διάβασε ακόμα: Η ερώτηση ”παγίδα” και η πιο σωστή απάντηση που μπορείς να δώσεις

Με αυτή την ερώτηση ελπίζει ότι θα σε κάνει να χαλαρώσεις και να ξεκινήσεις την κουβέντα. Αυτή η ερώτηση γίνεται συνήθως στην αρχή για να «σπάσει ο πάγος» κι όχι για να «παγώσεις» και να μείνεις σιωπηλή.

Η απάντησή σου θα καθορίσει τη ροή της συζήτησης και είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για εσένα να πουλήσεις τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα σου.

Να είσαι σύντομη, περιεκτική και να αποφύγεις τις υπερβολές και τα ψέμματα. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνεις λάτρης του τένις.

Να είσαι όσο πιο συγκεκριμένη γίνεται και να επικοινωνήσεις το θετικό χαρακτηριστικό σου με ένα παράδειγμα με το οποίο ο συνομιλητής σου μπορεί να ταυτιστεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Δεν είναι σκοπός να πεις τα πάντα, αλλά κάτι που να έχει ενδιαφέρον και να «κουμπώνει» με τα χαρακτηριστικά της θέσης για την οποία ενδιαφέρεσαι.

Μην ξεχάσεις να αναφέρεις την εμπειρία σου σε παρόμοια θέση, είτε κάποια σχετική εξειδίκευση, είτε κάποια εκπαίδευση που παρακολούθησες και τις ικανότητες που απέκτησες.