ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6+1 ψυχολογικά οφέλη που προσφέρει το τρέξιμο

Η Κατερίνα Λάσπα και το kl2real.gr, επίσημος συνεργάτης του ladylike.gr, γράφουν για τα ψυχολογικά οφέλη που προσφέρει το τρέξιμο.

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν ανήκω στους fans του jogging ή του τρεξίματος. Θαυμάζω τους τύπους που βάζουν τα ακουστικά τους και ξαμολιούνται σε βουνά, λαγκάδια ή παίρνουν σβάρνα τα πάρκα και τους δρόμους της πόλης. Μου λένε συχνά ότι δεν θα το άλλαζαν με τίποτα. Είναι το ”χάσιμό” τους.

Ωστόσο κάποιες περιόδους που το ακολούθησα με υπομονή και σταδιακά, σου λέω ειλικρινά ότι και το απόλαυσα από ένα σημείο και μετά, ένιωσα υπέροχα για την ”κατάκτηση” μου και ενισχύθηκε απίστευτα η ψυχολογία μου.

Statement: Το τρέξιμο δεν σε βοηθά μόνο να χάσεις βάρος και να νιώθεις υγιής. Οι εξαντλητικές απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας κάνουν την άσκηση κάτι περισσότερο από μια ασχολία απλά για να μην πάρεις βάρος.

Η μορφίνη της Μητέρας φύσης

Γιατί το τρέξιμο μας δίνει ”ώθηση”; Όταν βγαίνεις για τρέξιμο, ”μαγικές” χημικές αντιδράσεις συμβαίνουν στο σώμα σου. Εκκρίνει χημικές ουσίες που ονομάζονται ενδορφίνες και διαδρούν με υποδοχείς του εγκεφάλου μας όταν ασκούμαστε, με αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου και την αύξηση της απόλαυσης.

Τρέξιμο-therapy

Δεν τρέχουν όλοι με το ίδιο κίνητρο και για τον ίδιο λόγο. Γιατί τρέχουμε ή κάνουμε jogging; Ίσως για να βελτιώσουμε την υγεία μας (πιθανά μετά από ιατρική σύσταση σε περίπτωση τραυματισμού ή σωματικού προβλήματος), ίσως για να χάσουμε βάρος ή απλά για να νιώσουμε καλύτερα.

Για άλλους πάλι ο στόχος αφορά σε μια προσωπική πρόκληση ή η επιθυμία να ξεπεράσουν ένα άλλο άτομο και επομένως να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους (ανταγωνιστικός αθλητισμός).

Από την άλλη πλευρά αν δεν σου αρέσει το τρέξιμο ή το τζόκινγκ, διάβασε πώς επηρεάζει την ψυχολογία μας και ίσως αλλάξεις γνώμη.

1. ”runner’s high”

Το τρέξιμο απελευθερώνει ενδορφίνες που πυροδοτούν ένα ευχάριστο συναίσθημα στο σώμα. Δίνει ώθηση στη διάθεσή σου με φυσικό τρόπο και όλα ξεκινάνε από αυτές τις μικρές χημικές ουσίες που κάνουν θαύματα!

2. Εσωτερική γαλήνη

Το τρέξιμο ενεργοποιεί την πνευματική χαλάρωση και ηρεμία. Η ευχάριστη φυσική αίσθηση (χάρη και πάλι στις ενδορφίνες). Έχουμε την αίσθηση ότι επιτυγχάνουμε ραγδαία πρόοδο με δική μας βούληση.

3. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ προσωπικής προσπάθειας και αποτελεσμάτων στο τρέξιμο. Οι προσδοκίες από την αυτο-αποτελεσματικότητά σου ενισχύονται ραγδαία. Αρκεί να αγαπήσεις λίγο τον εαυτό σου, να πιστέψεις σε αυτόν και όλα αλλάζουν.

4. Αποφασιστικότητα

Το τρέξιμο δίνει άλλη προοπτική στη ζωή. Όταν είσαι σε θέση να δεις την εξέλιξη και τα οφέλη από αυτόν τον τρόπο άσκησης, είναι ευκολότερο να αποφύγεις σε γενικότερη βάση την πρόωρη εγκατάλειψη ή έλλειψη κινήτρου, ειδικά με ένα σωστό πλάνο που θα περιέχει επιμέρους στόχους και σκοπούς, σε ό,τι και αν κάνεις στη ζωή σου.

5. Ανακουφίζει από τον πόνο

Οι ενδορφίνες δρουν ως αναλγητικά, που σημαίνει ότι μειώνουν την αντίληψή μας για τον πόνο και επίσης δρουν ως ηρεμιστικά. Μειώνεται το στρες και βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου μας.

6. Προσωπικά αποτελέσματα

Δεν χρειάζεται μεγάλο ταλέντο και ψυχολογικές δεξιότητες για να τρέξει κανείς. Είναι ανέξοδο. Και μπορείς να το κάνεις οπουδήποτε σε εξυπηρετεί. Είσαι εσύ και η επιμονή και στοχοπροσήλωση σου. Ότι και να πετύχεις σταδιακά είναι προσωπική σου νίκη. Τα αποτελέσματα ευνοούν την προσωπική ανάπτυξη και ικανότητα, ανεξάρτητα από το τι κάνει οποιοσδήποτε άλλος.

+1 Απόκτηση κινήτρου

Το τρέξιμο αναπτύσσει δύο βασικά ανθρώπινα κίνητρα: εργασιοκεντρική κινητοποίηση (που ευνοεί την προσωπική ανάπτυξη περισσότερο και όχι τα αποτελέσματα) και καθημερινή κινητοποίηση (τη χαρά της δραστηριότητας). Και τα δύο μπορούν να σε οδηγήσουν σε μια πιο χαρούμενη, πιο υγιή ζωή.

Διαβάστε επίσης στο kl2real.gr

Pet Society για pet lovers

Γιώργος Λεμπέσης: realtaLK με έναν σύγχρονο παραμυθά!