ΥΠΝΟΣ

Τι σημαίνει το να δεις στον ύπνο σου ότι πέφτουν τα δόντια σου;

Είναι ένα από τα πιο κοινά όνειρα ή τουλάχιστον είναι από αυτά που μας τρομάζουν και τα θυμόμαστε έντονα την επόμενη μέρα. Η γιαγιά σου και ο σκονισμένος καζαμίας στο συρτάρι του δωματίου της, που είχε ολόκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο σε αυτή την κατηγορία των ονείρων, υποστηρίζουν ότι είναι κακός οιωνός και πως κάτι κακό θα συμβεί.

Αν κάνεις πάντως μια γρήγορη αναζήτηση στο internet θα δεις ότι υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για αυτό το όνειρο και για *σχεδόν* κάθε παραλλαγή που βλέπει ο καθένας. Η πιο συνηθισμένη εξήγηση πάντως είναι ότι απλά δεν προσέχεις τον εαυτό σου (και το ξέρεις, αλλά δεν κάνεις κάτι για αυτό), είτε γιατί είσαι κουρασμένη σωματικά και ψυχολογικά είτε γιατί είσαι πολύ απασχολημένη.

Γιατί όμως τα δόντια; Γιατί όταν δεν έχουμε δόντια ή πονάνε ή είναι σπασμένα, αυτόματα χάνουμε την ικανότητα να φάμε και να μιλήσουμε φυσιολογικά. Το μυαλό μας δηλαδή μπορεί να μας λέει με έμμεσο τρόπο ότι χρειάζεται να μας φροντίσουμε, σωματικά ή/ και ψυχολογικά. Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, αλλά μάλλον χρειάζεσαι φροντίδα στη ζωή σου ή ότι χρειάζεσαι γενικά κάποιον δίπλα σου. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι μπορεί να φοβάσαι το γεγονός ότι μεγαλώνεις ενώ είναι πολύ πιθανό να επηρεάστηκες ψυχολογικά από κάποια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου, έτσι υποσυνείδητα επαναπροσδιορίζεις τη θέση σου.

Σε κάθε περίπτωση, αν βλέπεις συχνά όνειρα που σε αγχώνουν και σε τρομάζουν καλό θα ήταν να μιλήσεις για αυτό σε κάποιον γιατρό ώστε να βρεις την πηγή του άγχους, που δεν σου επιτρέπει να κοιμάσαι καλά.