ΕΡΕΥΝΑ

To Ιnstagram κάνει κακό στην υγεία σου και αυτοί είναι οι λόγοι

Σε μια εποχή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαπλώνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με αποκορύφωμα εκείνη των νέων, αφού το 90% του γκρουπ 14-24 είναι χρήστες, η διαπίστωση ότι τα social media επιδρούν καίρια στην ψυχική μας υγεία είναι κάτι περισσότερο από αυτονόητο. Το κατά πόσο επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά είναι ένα ζήτημα που απαιτεί τόσο συζήτηση όσο και έρευνα.

Η Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας πραγματοποίησε πρόσφατα μελέτη για τις αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των ανθρώπων και ειδικότερα των νέων. 1.479 άτομα αξιολόγησαν τα δημοφιλέστερα social media με βάση 14 κριτήρια και αυτό που προέκυψε είναι πως το μέσο που προκαλεί τη μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία (άγχος, κατάθλιψη, μοναξιά, ανασφάλεια για την εικόνα του σώματος, εκφοβισμό) είναι το instagram.

 “Τα social media έχουν την δύναμη να τροφοδοτήσουν μία κρίση ψυχικής υγείας” αναφέρει η έκθεση, με την επικεφαλής του οργανισμού να συμπληρώνει πως πρωτίστως το instagram και δευτερευόντως το snapchat ενισχύουν το αίσθημα ανεπάρκειας στους νέους και τους αγχώνουν. Ο λόγος; Δίνουν μεγάλη αξία στην εικόνα.

Τα φίλτρα και τα edit tools του Instagram κάνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια να νιώθουν ότι το σώμα τους δεν είναι ωραίο και ότι συνεπώς χρειάζεται επεξεργασία για να δείξει τέτοιο. Το γεγονός ότι το instagram αριθμεί περί τους 700 εκατομμύρια χρήστες συνεπάγεται ότι αυτή η αρνητική παράμετρος αφορά πολύ κόσμο, ανεξάρτητα από το αν η μελέτη εστιάζει στους νεαρούς χρήστες. 

Αντίστροφα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σημειώνουν από ουδέτερη έως και θετική επίπτωση στην ψυχολογία μας είναι το YouTube, το Twitter και το Facebook, μ’ αυτή τη σειρά.