ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Βlue Monday: Γιατί η σημερινή Δευτέρα θεωρείται η πιο μελαγχολική του χρόνου

Παρόλο που η πρώτη, ευρεία αναφορά περί «μπλε Δευτέρας»  στη σύγχρονη pop culture ανήκει στους Cure από το 1992 (με το στίχο "I don't care If Monday's blue")- τα είχαν πει βέβαια όλα ήδη τα Στρουμφάκια με το «Δευτέρα κάτι έχω» όπως και το γνωστό ελληνικό άσμα «Βουρκωμένη Δευτέρα η χειρότερη μέρα»-, επιστημονικά η θεωρία της Blue Monday, της πιο μελαγχολικής Δευτέρας του χρόνου, μπήκε επίσημα στο ημερολόγιο το 2005. Πέφτει κάθε τρίτη Δευτέρα του Γενάρη και υποτίθεται πως είναι η μέρα κατά την οποία οι άνθρωποι γεμίζουν μέχρι το λαιμό από τα πιο αρνητικά συναισθήματα.

Δεν είναι κάποιο fan ή πιο σωστά sad fact, εξηγείται με μαθηματική εξίσωση. Μπορεί εσύ να τυφλώνεσαι αυτή τη στιγμή που μιλάμε από τον ήλιο που έχει σηκωθεί σήμερα στον ουρανό, ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχολογίας, Cliff Arnall, η χειρότερη Δευτέρα του χρόνου «βγαίνει» με μαθηματικό τύπο, ο οποίος συνδυάζει παραμέτρους που επηρεάζουν την ψυχολογία μας, όπως ο κακός καιρός, ο μισθός που δεν φτάνει μέχρι τέλος του μήναι, η μη συμμόρφωση στα New year’s resolutions μας κλπ. Με πολύ απλά λόγια, σήμερα, σύμφωνα με τον προφέσορα Arnall, είναι η μέρα που μας «τα σκάει» πιο πολύ το γεγονός ότι τελείωσαν οι γιορτές, τα λεφτά μας κοκ. Αν προσθέσεις στην εξίσωση το δεδομένο ότι είναι έτσι κι αλλιώς Δευτερούλα, ή ότι τα κιλά δεν έφυγαν μετά τα Χριστούγεννα, ή ότι η επόμενη αργία είναι κάπως μακριά, βγαίνει μια μελαγχολία, η οποία, όμως, δεν μπορείς να πεις ότι διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνη μιας τυπικής Τσαγκαροδευτέρας. Έτσι κι αλλιώς, η πρώτη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας, σύμφωνα με σχετικές έρευνες που επικαλείται σήμερα άρθρο της εφημερίδας Toronto Sun, είναι η πρώτη απ’ όλες σε ποσοστά εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων. Επίσης τις Δευτέρες γκρινιάζουμε όλοι περίπου 34 λεπτά, 12′ περισσότερο σε σχέση με μία οποιαδήποτε άλλη μέρα και πριν τις 11:16 αν υπάρχει κάτι χαμηλό σε πιθανότητες, αυτό είναι να δεις ανθρώπους να χαμογελάνε. Πιο πολύ σαν πρόβατα που τα πάνε για σφαγή μοιάζουμε οι περισσότεροι.

Το ίδιο άρθρο προσπαθεί να σώσει όσους νιώθουν ότι υποφέρουν μια μέρα σαν κι αυτή, δίνοντάς τους συμβουλές για να «επιβιώσουν». Μάλιστα οι γυναίκες εμφανίζονται πιο ευάλωτες στην Βlue Monday. Αν λοιπόν θες να ξορκίσεις αυτή τη μαύρη Δευτέρα, και κάθε Δευτέρα, φόρα κοραλί ρούχα αφού η συγκεκριμένη απόχρωση του πορτοκαλί φτιάχνει τη διάθεση, φώναξε κόσμο στο σπίτι το βραδάκι για να μη μείνεις μόνη και μιζεριάσεις, χάιδεψε τον σκύλο σου, ή όποιο σκύλο βρεθεί στο διάβα σου και κάνε ένα μικρό δώρο στον εαυτό σου, όπως για παράδειγμα πήγαινε για μασάζ ή βγες για κρασί. Αν πάλι θες τη δική μου, μικρή συμβουλή, φάε μακαρόνια σήμερα, άσε τη διατροφή για αύριο. Τα μακαρόνια «σώζουν».