ΑΓΧΟΣ

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση που τρελαίνεσαι με τα videos από γάτες

Συμβαίνει συχνά πολλές από τις σελίδες που ακολουθείς στο facebook ή και οπουδήποτε αλλού να κοινοποιούν βιντεάκια με πρωταγωνιστές ζώα και ειδικά γάτες.

Εσύ, φυσικά, δεν χάνεις λεπτό και τα βλέπεις αμέσως, αλλά νόμιζες ότι το κάνεις είτε επειδή σου αρέσουν οι γάτες είτε επειδή έχεις περιέργεια να δεις τι συμβαίνει στο εν λόγω βίντεο. Κι όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη σε 7.000 ανθρώπους (ετερόκλητους μεταξύ τους), το 25% δήλωσαν “άνθρωποι της γάτας”, δηλαδή προτιμούν αυτό το ζώο έναντι πχ. του σκύλου έτσι κι αλλιώς, αλλά η πλειοψηφία ανέφερε ότι βλέπει βίντεο με γάτες όταν θέλει να “σπαταλήσει” λίγο από το χρόνο που διαθέτει.

Σε ερώτηση, δε, των ερευνητών αν αισθάνονται άσχημα ή στρες που το κάνουν αυτό και εν ώρα εργασίας, η απάντηση ήταν αρνητική, καθώς αποδείχτηκε ότι τα βίντεο αυτά ανέβαζαν τη διάθεση όσων τα παρακολουθούσαν, με αποτέλεσμα να μη νιώθουν κάποιο αρνητικό συναίσθημα για την επιλογή τους αυτή.

Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και αν οι άνθρωποι βλέπουν τα βίντεο με τις γάτες για να περάσουν το χρόνο τους στη δουλειά, η συναισθηματική ανταμοιβή που παίρνουν από αυτά μπορεί στην πραγματικότητα να τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες εργασίες στη συνέχεια.