ΑΓΧΟΣ

10 τρόποι για να χαλαρώσεις (όσο γίνεται) από την τρέλα των ημερών

Capital controls, bank holidays, καταποντισμός των χρηματιστηρίων. Το τρίπτυχο που έχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα κόσμου στον πανικό. Ουρές έξω από τα ΑΤΜ, τα σούπερ μάρκετ, τα βενζινάδικα.

Τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν συνεχώς εξελίξεις τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή πλευρά. Το άγχος έχει αγγίξει το κόκκινο και δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε.

Ξέρεις καλά, ωστόσο, ότι το άγχος και ειδικότερα ο πανικός δεν βγάζουν πουθενά. Αντίθετα, επιβαρύνουν την υγεία σου και δεν σε οδηγούν σε σωστές κινήσεις. Δες 10 τρόπους για να μειώσεις το άγχος και να χαλαρώσεις.

Διαφοροποίησε τον τρόπο αντίληψης

Εκείνο που οφείλεις να συνειδητοποιήσεις είναι ότι το άγχος εσύ το δημιουργείς. Το στρες προέρχεται από τον τρόπο που ερμηνεύουμε τα όσα συμβαίνουν και με τα συναισθήματα που τα προσεγγίζουμε. Αν αγχώνεσαι καλό θα ήταν να αλλάξεις τον τρόπο αντίληψης των καταστάσεων ώστε να τις διαχειριστείς  με μεγαλύτερη ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Έκφρασου

Μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου. Εκφράσου με όποιον τρόπο μπορείς, μέσω γραφής, μουσικής και γενικότερα κάνε κάτι που αγαπάς. Επίσης, μίλησε με κάποιον που εμπιστεύεσαι. Θα νιώσεις ότι ένα βάρος θα φύγει από πάνω σου.

Φρόντισε το σώμα σου

Πρόσεξε τη διατροφή σου και τα όσα καταναλώνεις. Δεν σου προτείνω να αρχίσεις να τρως γκουρμέ πιάτα αλλά απόφυγε τα λιπαρά και τη ζάχαρη που θα σε κάνουν να νιώσεις βαριά. Καλό επίσης θα ήταν να αποφύγεις και την κατανάλωση αλκοόλ.

Φρόντισε το πνεύμα και την ψυχή σου

Πολλές φορές παραλείπουμε να φροντίσουμε την ψυχή και το πνεύμα μας και μένουμε μόνο στη σωματική περιποίηση. Μέγα λάθος! Διάβασε βιβλία που σε γεμίζουν, σε ηρεμούν, άκου μουσική που θα σε εκφράσει, σκέψου θετικά, κάνε διαλογισμό.

Ενυδατώσου

Πιες όσο περισσότερο νερό μπορείς. Η αφυδάτωση ανεβάζει τα επίπεδα άγχους και με την ενυδάτωση του οργανισμού αφενός θα χαλαρώσεις και αφετέρου θα αυξηθεί η συγκέντρωσή σου.

Γυμνάσου

Δε χρειάζεται να δώσεις ένα σωρό λεφτά για να γραφτείς γυμναστήριο. Πάρε το mp3 ή το κινητό σου (αρκεί να παίζει μουσική) βάλε τα ακουστικά και περπάτησε ή ακόμη τρέξε στο πιο κοντινό άλσος/πάρκο. Μετά από λίγο θα αρχίζεις να χαμογελάς και να γεμίζεις από θετικές σκέψεις.

Κάνε γιόγκα

Το να σου προτείνω να χαλαρώσεις από μόνη σου, είναι κάτι που δεν επιτυγχάνεται τόσο εύκολα. Οπότε κάνε γιόγκα και σου έχω και πρόταση! Από την Τρίτη, 30 Ιουνίου στις 8 το απόγευμα, η Νίκη Χάγια θα προσφέρει δωρεάν μαθήματα yoga στο πάρκο Φλοίσβου μέχρι τις 4 Ιουλίου! Και μην σε προβληματίζει η μετακίνηση αφού μέχρι τις 6 Ιουλίου είναι δωρεάν στην Αθήνα.

Κοιμήσου

Κοιμήσου όσο το δυνατόν περισσότερο και μην ξενυχτάς όσο και αν το άγχος σου δημιουργεί αϋπνία. Η έλλειψη ύπνου ενισχύει το άγχος και προκαλεί νευρικότητα.

Πάρε βιταμίνες κατά του στρες

Εμπιστεύσου τις βιταμίνες και εφοδιάσου με Β5 και C όπου δουν κατά του άγχους. Εκτός από σκευάσματα μπορείς τις συγκεκριμένες να τις βρεις στα ακόλουθα: φασόλια, αβοκάντο, λαχανικά, εσπεριδοειδή, παπάγια, ακτινίδια και πιπεριές.

Πες ναι στο ασβέστιο και στο μαγνήσιο

Κατανάλωσε σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά όπως σπανάκι, κατσαρό λάχανο και σέσκουλο αλλά και αβοκάντο, μπανάνες, αμύγδαλα και κινόα και θα δεις διαφορά στα επίπεδα στρες.