ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 πράγματα που επαναλαμβάνεις κάθε μέρα και σαμποτάρουν την ευτυχία σου

Όλες και όλοι λέμε συνέχεια στον εαυτό μας και στους άλλους πως το "μόνο πράγμα που θέλουμε είναι να είμαστε ευτυχισμένοι". Προσωπικά θεωρώ πως κανένας άνθρωπος δεν μπορεί- αλλά ούτε και θέλει- να είναι σε μόνιμη κατάσταση ευφορίας, γιατί α) κανένας φυσιολογικός  εγκέφαλος δεν αντέχει την ακατάσχετη έκκριση ενδορφίνης β) και οι δυσκολίες μέσα στη ζωή είναι, πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε. Ωστόσο, κάποιες τοξικές συμπεριφορές, συνήθειες και τρόπους σκέψης, είναι στο χέρι μας να τις περιορίσουμε.

Υπάρχουν 4 πράγματα που χωρίς να το καταλαβαίνουμε σε πρώτο επίπεδο, κάνοντάς τα μας στερούν πολύτιμους πόντους ευτυχίας. Το επιβεβαιώνουν έρευνες, προσωπικές μαρτυρίες, ψυχολόγοι και αυτό το ελαφρύ σφίξιμο που νιώθεις στην καρδιά ή το στομάχι καμιά φορά, αλλά επιμένεις ν’ αγνοείς γιατί όλο αυτό σου ‘χει γίνει βίωμα. 

Κάνεις 4.597 scroll downs στα social media

Με την πρώτη ευκαιρία- ή και χωρίς αυτήν- μπαίνεις στο facebook και σε οποιοδήποτε άλλο λογαριασμό διατηρείς και χαζεύεις τις ζωές των άλλων. Όπου μεταξύ αυτών των άλλων, φίλοι, εχθροί, γνωστοί, άγνωστοι, πρώην, νυν και αεί. Αν δεν έχεις μετρήσει πόσες φορές επαναλαμβάνεις αυτό το μέσα-έξω, πάνω- κάτω στα social από την ώρα που ανοίγεις τα μάτια σου μέχρι την ώρα που τα κλείνεις, άστο, μην το κάνεις, θα σοκαριστείς λογικά. Αυτή η επαναλαμβανόμενη στα όρια του μόνιμου ματιά στο fb και στο instagram, ακόμα κι αν δεν είσαι ενεργός χρήστης, υποσυνείδητα ή συνειδητά σε θλίβει καμιά φορά, είτε γιατί μπαίνεις σε διαδικασία σύγκρισης με την τάδε που π.χ. νομίζεις ότι περνάει καλύτερα/είναι πιο όμορφη/τα κάνει όλα πιο τέλεια απ’ ό,τι εσύ. Κάνε λίγο detox, να βρεις την υγειά σου.

Δεν κινείσαι αρκετά

Η σωματική άσκηση όσο κι αν ιδρώνεις στην ιδέα της σε κάνει πιο χαρούμενη γιατί συμβάλλει στην παραγωγή ντοπαμίνης κι ενδορφίνης. Όταν στερείς από το σώμα σου την κίνηση και το ρίχνεις σε κατάσταση απραξίας, αυτό παραπονιέται στην ψυχούλα σου και να η στεναχώρια. Άσε που η ενεργοποίηση του κορμιού μέσω της γυμναστικής- ό,τι μορφή κι αν έχει αυτή- σε εκτονώνει και σε αποσυμπιέζει. Ο καναπές δεν κάνει τόσα καλά.

Σε νοιάζει πολύ τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα

Εντάξει, οι περισσότεροι ό,τι κι αν λένε, θέλουν να είναι αρεστοί και αγαπητοί στους συνανθρώπους τους. Γι’ αυτό και προσπαθούν να συμπεριφέρονται αν όχι σωστά, τουλάχιστον ευγενικά. ΑΛΛΑ: το να σε νοιάζει τόσο πολύ τι θα πει ο απέναντι για σένα, μπορεί να πάρει διαστάσεις εμμονής, να σε ρίξει ψυχολογικά, να επιδρά στον τρόπο που σκέφτεσαι και πράττεις σε σημείο που να χάσεις τον εαυτό σου και εννοείται την ψυχική σου ηρεμία. Είναι λίγο ανόητο όλο αυτό. Περιορίσου στη γνώμη των ανθρώπων που πραγματικά εμπιστεύεσαι, σταμάτα να αυτοπεριορίζεσαι στο politically correct- ειδικά αν δεν είσαι αυτό- μην επιτρέπεις από τους άλλους να σε κρίνουν και ε, ίσως σταμάτα να είσαι τόσο εγωκεντρική. Δεν ασχολούνται όλοι μαζί μας.

Πιέζεις πολύ τον εαυτό σου

Προσπαθείς να αποδείξεις ότι αξίζεις. Μπράβο, πολύ ωραία. Τι ακριβώς σκοπεύεις να θυσιάσεις γι’ αυτό; Είσαι σίγουρη ότι θα είσαι ευτυχισμένη πραγματικά αν καταφέρεις να κερδίσεις την αποδοχή των άλλων; Και βασικά, πόσοι είναι αυτοί οι “άλλοι” και τι τους καθιστά ικανούς στο να καθορίσουν την αξία σου; Οι στόχοι είναι χρήσιμο πράγμα, σου δίνουν έναν σκοπό, αλλά το κυνήγι της τελειότητας έχει πλάκα- αν έχει- μόνο στην περίπτωση που το χαίρεσαι. Μην τρέχεις πίσω απ’ όλα, είναι πολύ κουραστικό. Οι απαιτήσεις της ζωής σήμερα αξιώνουν σκληρό multi-tasking. Μην πνίγεσαι, θέσε η ίδια τα όρια, για να μην καείς.