ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

10 τροφές που απαγορεύεται να δώσεις στη γάτα σου

Είναι η γάτα σου λιχούδω; Το ίδιο και η δική μου. Όσα ναζάκια και νιαουρίσματα κι αν σου κάνει, αυτές τις τροφές δε θα τις δώσεις να φάει ποτέ. Για το δικό της καλό.

1. Σταφίδες

Μπορεί οι σταφίδες για τους ανθρώπους να είναι γευστικές και να κάνουν καλό στην υγεία, ωστόσο για τις γάτες ισχύει το εντελώς αντίθετο. Ακόμα και λίγα γραμμάρια είναι ικανά να προκαλέσουν ξαφνική και σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.

2. Κρεμμύδια

Απόφυγε να δίνεις στη γάτα σου τροφές που περιέχουν κρεμμύδι μια και ευθύνεται για την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους και μπορεί να προκαλέσει αναιμία στο κατοικίδιό σου. Ακόμα και σκόνη κρεμμυδιού, είναι απαγορευτική προς κατανάλωση.

3. Σκόρδα

Τα σκόρδα ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα κρεμμύδια και όπως καταλαβαίνεις είναι και αυτά στη μαύρη λίστα. Μάλιστα, τα σκόρδα είναι ακόμη πιο επικίνδυνα από τα κρεμμύδια.

4. Ωμά αυγά

Όπως και για εμάς τα ωμά αυγά είναι επικίνδυνα, το ίδιο ισχύει για τις γάτες. Κινδυνεύουν από σαλμονέλα και E.coli ενώ περιέχουν αβιδίνη που εμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης Β που είναι απαραίτητη για τις γάτες.

5. Αλκοόλ

 

Έστω και μια ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ είναι ικανή να προκαλέσει δηλητηρίαση στη γάτα σου, οπότε πρόσεξε!

6. Καφεΐνη

Ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη είναι άκρως απαγορευτικά για τις γάτες. Ο λόγος; Προκαλούν υπερβολική ούρηση που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Παράλληλα, η καφεΐνη επηρεάζει το νευρικό σύστημα και την καρδούλα τους. Η σοκολάτα είναι χειρότερη αφού εκτός από καφεΐνη, περιέχει θεοβρωμίνη, ουσία που είναι ικανή να σκοτώσει τη γάτα σου.

7. Λίπη

Απόφυγε να δίνεις τροφές με λίπη στη γάτα σου διότι μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια. Εμπιστεύσου την ξηρά τροφή που είναι αποκλειστικά για γάτες.

8. Κόκαλα

Το πιο επικίνδυνο που μπορείς να δώσεις να φάει η γάτα σου είναι κόκκαλο. Μπορεί να μην είναι τοξικά τα κόκαλα αλλά είναι ικανά να φράξουν το έντερο, να προκαλέσουν εσωτερικές ρήξεις μέχρι και πνιγμό.

9. Γάλα ή κρέμα

 

Μπορεί να είχες στο μυαλό σου ότι οι γάτες πίνουν γάλα αλλά αυτό ισχύει μόνο για τα γατάκια. Όταν μεγαλώνει η γάτα απαγορεύεται να καταναλώνει κρέμα και γάλα διότι είναι πολύ πιθανό να πάθει διάρροια. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να την πας στον κτηνίατρο για να της σώσει τη ζωή.

10. Αβοκάντο

Το αβοκάντο περιέχει την τοξίνη persin η οποία στον άνθρωπο δεν είναι τοξική σε αντίθεση με τα ζώα και πόσω μάλλον με τις γάτες. Εάν μια γάτα καταναλώσει αβοκάντο είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει αναπνευστικά προβλήματα, υγρό γύρω από την καρδιά της αλλά και γαστρεντερικά προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο.