LIFE

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: τα 7 βήματα για να κάνεις τη ζωή σου eco friendly

Η 5η Ιουνίου είναι, επισήμως, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αλλά θα έπρεπε να είναι απλώς μία υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε οικολογική συνείδηση καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η νέα επιστημονική έκθεση 27 Εθνικών Ακαδημιών της Ευρώπης μας ενημερώνει ότι η κλιματική αλλαγή επιδρά ήδη αρνητικά στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Αντί να βλέπεις την υπερθέρμανση του πλανήτη ως ένα πολύ μακρινό σενάριο, που θα επηρεάσει τις επόμενες γενιές, ώρα να αναθεωρήσεις, και με αφορμή τη σημερινή ημέρα, να αλλάξεις τη ζωή σου με τα παρακάτω 7 απλά βήματα.

 

Κλείσε το φως

Είναι τόσο απλό, αλλά το ξεχνάς πολύ συχνά. Κλείνε το φως κάθε φορά που φεύγεις από ένα δωμάτιο και μη σκέφτεσαι ότι θα επιστρέψεις σε 5 λεπτά. Κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό. Το ίδιο ισχύει και για τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού, τις οποίες πρέπει να κλείνεις ή ακόμα και να βγάζεις από την πρίζα.

Μην πετάς φαγητό

Εκτός του ότι είναι άσχημο να φτιάχνεις συνέχεια φαγητό που περισσεύει και το πετάς, τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια, με αυτόν τον τρόπο αυξάνεις τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα που δημιουργείται στις χωματερές.

Διάβασε κι αυτό: 5 κοινοί μύθοι γύρω από τη διατροφή και τι ισχύει στην πραγματικότητα

Ανακύκλωση τώρα

Για να μη σου πω «ανακύκλωση από χτες». Όποιος έχει υιοθετήσει ένα οικολογικό lifestyle, φροντίζει να ανακυκλώνει τα πάντα. Χώρισε τα σκουπίδια σε «μπλε και πράσινο κάδο» και μάζεψε τις μπαταρίες σου για τους ειδικούς κάδους που μοιάζουν με σωλήνες.

Πλαστικό τέλος

Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να πεις οριστικό αντίο στο πλαστικό, αλλά κάνε το πιο σημαντικό βήμα με δύο κινήσεις ματ. Αντικατάστησε τις σακούλες του σούπερ μάρκετ με πάνινες και σταμάτα να αγοράζεις πλαστικά μπουκάλια (νερού, αναψυκτικών και χυμών). Ένα μικρό βήμα για σένα, ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα.

Πάρε το ποδήλατο

Αν οδηγείς αυτοκίνητο ή μηχανάκι, μην το παίρνεις συνέχεια. Προτίμησε το ποδήλατο, που έχει πολύ περισσότερα οφέλη συνολικά ή πήγαινε στη δουλειά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αλλά ακόμα και αν οδηγήσεις, κάν’το με περιβαλλοντική συνείδηση. Μην οδηγείς πολύ γρήγορα και μην πατάς απότομα φρένο ή γκάζι, προκαλώντας ρύπους.

Δες κι αυτό: Ποδήλατο: Τι γυμνάζει ακριβώς και πόσες θερμίδες μπορείς να κάψεις

Φύτεψε δικές σου ντοματούλες

Αν δεν έχεις κήπο ή μεγάλη βεράντα, μη σκας. Μπορείς να έχεις τα δικά σου βότανα ή μικρά λαχανικά με τα μακρόστενα ξύλινα κουτιά που κρέμονται από το παράθυρο και τα βλέπει ο ήλιος. Αν έχεις κήπο, όμως, φτιάξε το δικό σου μποστάνι.

Όχι στο πέταμα, ναι στην επιδιόρθωση

Εντάξει, κάποιες φορές οι συσκευές μας αχρηστεύονται και ίσως δεν υπάρχει άλλη λύση. Όταν όμως δεν πιάνουν τα χέρια σου, μην το βάζεις κάτω. Ζήτησε τη βοήθεια κάποιου φίλου ή ειδικού και, γιατί όχι, μετάτρεψε το χαλασμένο αντικείμενο σε κάτι άλλο. Πιο πρακτικό αλλά και πιο eco friendly.