LIFE

10 δεισιδαιμονίες που έχουν στοιχειώσει τη ζωή μας

Unsplash

Την πρώτη φορά που άκουσα για την ”μόρα” ήταν καλοκαίρι, καθόμασταν στην αυλή με τις κολλητές μου και αρχίσαμε να λέμε τρομακτικές ιστορίες ενώ τρώγαμε πατατάκια. Αυτή θα μπορούσε να είναι και η έναρξη ενός τυχαίου θρίλερ με βλαμένα παιδάκια (εμάς στην προκειμένη) που θεωρούν αστείο να πουν την τραγική ιστορία μιας γιαγιάς,που καταράστηκε ξέρω γω όλο το χωριό ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων και στο τέλος τρέχουν έξαλλα στο σπίτι προσπαθώντας να ξεφύγουν από το κακό πνεύμα.

Δεισιδαιμονία, η: πίστη ή αντίληψη που με ανορθολογικό τρόπο αποδίδει σε τυχαία γεγονότα, σε πράξεις ή σε αντικείμενα υπερφυσικές ιδιότητες που μπορούν δήθεν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία και την τύχη της ζωής του ανθρώπου.

Δεν είναι ανάγκη να είσαι hardcore προληπτικός ή θρησκόληπτος· οι περίεργες ιστορίες που άκουγες από την γιαγιά σου και οι απειλές της μαμάς σου για τον Μεσημερίτη που θα σε έπαιρνε από το κρεβάτι αν δεν έπεφτες επιτέλους για ύπνο (κάπως έπρεπε να μας πείσουν να κοιμηθούμε τα μεσημέρια του καλοκαιριού) σίγουρα έχουν κάνει τη δουλίτσα τους και ακόμα και σήμερα (ακόμα και αν δεν το παραδέχεσαι) πιστεύεις σε αυτά.

Για αυτό και πολλοί από εμάς, όσο ανοιχτόμυαλοι και διαβασμένοι να είμαστε εξακολουθούμε να χτυπάμε ξύλο ή να φοράμε ένα συγκεκριμένο ρούχο γιατί το θεωρούμε τυχερό. Παρακάτω λοιπόν θα βρεις όλες εκείνες τις δεισιδαιμονίες που μας έχουν στοιχειώσει τη ζωή και επηρεάζουν κατά κάποιο τρόπο την καθημερινότητά μας.

Γριά Μόρα ή Μώρα, δεν έχουμε καταλήξει ακόμα

Αυτό που οι επιστήμονες λένε υπνική παράλυση οι γιαγιάδες μας το έλεγαν γριά Μόρα- γιατί δεν φτάνει που είναι γριά πρέπει να την λένε και Μόρα. Έρχεται συνήθως όταν είσαι πολύ κουρασμένη (ένα περίεργο πράγμα), σου πιάνει τα πόδια με τα παγωμένα της χέρια και στρογγυλοκάθεται στο στέρνο σου για να μην μπορείς να κουνηθείς ή να φωνάξεις.

Σύμφωνα με την επιστήμη αυτό συμβαίνει όταν ξεκινάς να ξυπνάς ή (λιγότερο συχνά) στα αρχικά στάδια του ύπνου, στην ουσία ο εγκέφαλός σου ξυπνάει μετά από κατάσταση REM ενώ το σώμα σου παραμένει ακίνητο. Δεν είναι ακόμα γνωστά τα αίτια που την προκαλούν ωστόσο οι γιατροί επισημαίνουν πως το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου σε συνδυασμό με το αυξημένο στρες επηρεάζουν την εμφάνισή της.

Πέρασμα κάτω από σκάλα

Σίγουρα έχεις δει κάποιον να αποφεύγει να περάσει κάτω από μια σκάλα, ενδεχομένως το έχεις κάνει και εσύ κάποια στιγμή, αλλά ξέρεις ΓΙΑΤΙ το κάνεις; Το πέρασμα λοιπόν κάτω από μια σκάλα διαβάζουμε ότι μπορεί να ξυπνήσει κάποια πνεύματα, τα οποία κατοικούν εκεί. Πού; Κάτω από τη σκάλα, συγκεκριμένα στο τριγωνικό σχήμα που δημιουργείται όταν ακουμπάει στον τοίχο. Για να μην σε πειράξει, λένε ότι πρέπει να κάνεις το σταυρό σου, εγώ πάλι θα σου πω να προσέξεις μην σου έρθει η σκάλα στο κεφάλι ή κανένας κουβάς με χρώμα.

Σπασμένος καθρέφτης

”Θα σου ομολογήσω επίσης, πως στις μετακομίσεις είχα ένα άγχος με τους καθρέφτες, ώσπου έμαθα πως η θεωρία του επτά χρόνια κακοτυχία εναπόκειται στην ιδέα ότι ο καθρέφτης μπορεί να “παγιδεύσει” μέρος της ψυχής σου. Αν λοιπόν, σπάσει, “σπάει” και η ψυχή σου” μας είπε η Νίκη και εδώ που τα λέμε μας ακούγεται αρκετά τρομακτικό αυτό, οπότε για καλό και για κακό πέτα τον σπασμένο καθρέφτη από το σπίτι.

Μαύρη γάτα

Μπορεί να φταίει η γάτα της μάγισσας Sabrina αλλά εγώ αν είχα μια γάτα που μιλάει θα περνούσα χάρμα και δεν θα έφτυνα τον κόρφο μου καθε φορά που θα εμφανιζόταν μπροστά μου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι κακή τύχη να δεις μια μαύρη γάτα να διασχίζει το δρόμο μπροστά σου, γιατί είναι δαίμονας που σου κλείνει το δρόμο προς τον παράδεισο (what the fuck people). Στο μεσαίωνα πάντως πίστευαν πως αν δεν πάθεις κάτι μετά από μια τέτοια συνάντηση μάλλον είσαι υπό την προστασία του διαβόλου ενώ αν χτυπούσες απαλά τη γάτα τρεις φορές τότε η κακοτυχία έφευγε.

Αν δεις παπά στο δρόμο

Εδώ οι απόψεις ποικίλλουν, έχουμε άτομα που πιάνουν ένα τυχαίο κουμπί πάνω τους και επαναλαμβάνουν 3 φορές ”Παπά κουμπί κρατώ, να δω τ’αγόρι που αγαπώ” (το έχω κάνει, δεν έχω δει κανέναν), άλλοι μετράνε τις τρύπες τους (ναι, αυτές που κατάλαβες) ενώ υπάρχει και η άποψη ότι πρέπει να πιάσεις τα γεννητικά σου όργανα. Παράνοια.

Νεκρή γάτα στο δρόμο

Το έρμο το ζωντανό δεν φτάνει που έχασε τη ζωή του άδικα στο δρόμο γίνεται και αντικείμενο φόβου γιατί σου λέει αν δεν πιάσεις ΑΜΕΣΩΣ τα μαλλιά σου εκείνη την ώρα θα σου πέσουν. ΤΙ ΛΕΤΕ;;;

Αν μασάς τσίχλα μετά τα μεσάνυχτα

Άλλη μια περίπτωση δεισιδαιμονίας που είμαι σίγουρη ότι βγήκε ένα τυχαίο βράδυ από μια γιαγιά που δεν άντεχε να ακούει τα εγγόνια της να μασάνε τσίχλα. Σύμφωνα λοιπόν με πολλές γιαγιάδες αν μασάς τσίχλα μετά τα μεσάνυχτα, μασάς τα κόκκαλα των νεκρών. Υπέροχη εικόνα ε;

Το τίναγμα του τραπεζομάντηλου το βράδυ

Ακολουθεί πραγματική ιστορία. Ένα βράδυ η μαμά μου άρπαξε έντρομη το τραπεζομάντηλο από τα χέρια μου γιατί λέει απαγορεύεται να το τινάζουμε μετά τη δύση του ήλιου καθώς έτσι προσκαλείς τις ψυχές να φάνε. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και ενώ δεν πιστεύω σε αυτή τη δεισιδαιμονία κωλώνω να το τινάξω- και αν εμφανιστεί καμία ψυχούλα, τι θα κάνω;; Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που υποστηρίζουν ότι σκορπάς τον πλούτο σου- ε, δεν το ρισκάρεις.

Ομπρέλα μέσα στο σπίτι

Έλα παραδέξου το, ακόμα διστάζεις να ανοίξεις ομπρέλα μέσα στο σπίτι! Η κακοτυχία που φέρνει μια ανοιχτή ομπρέλα λένε ότι πάρα πολύ μεγάλη ενώ ο urban legend λέει ότι είναι οιωνός θανάτου.

Το ράψιμο σε ρούχο που φοράς

Έστω ότι ξηλώνεται το στρίφωμα στο παντελόνι και βιάζεσαι να φύγεις οπότε το ράβεις επιτόπου, ενώ το φοράς. Αν σε έβλεπε η γιαγιά της Νίκης πάντως θα σου έδινε να μασήσεις λίγη κλωστή για να μην ράψεις την τύχη σου. Η δικιά μου γιαγιά πάντως θα σε έβαζε να επαναλαμβάνεις συνέχεια ότι ράβεις ένα γάιδαρο ή κάπως έτσι- ποιος ξέρει.

Σε περίπτωση που δεν σου έφταναν αυτά, ο συνάδελφος Γιώργος Μυλωνάς είχε καταγράψει μερικές ακόμα δεισιδαιμονίες, δύο εκ των οποίων είναι οι εξής:

1. Ότι δεν πρέπει να περνάς λουσμένος από σταυροδρόμι και ειδικά όταν έχουν τραπέζι οι διαβόλοι γιατί σύμφωνα με τον παππού του, μια θεία του πέρασε από ένα σταυροδρόμι την ώρα του γλεντοκοπιού, με αποτέλεσμα να στραβώσει το στόμα της.

2. Ότι αν σφυρίζεις τη νύχτα, θα έρθει ο Σατανάς.