LIFE

Οι Έλληνες μαθητές διαπρέπουν στην Ρομποτική χάρη στην Cosmote

Αν στα δικά μας αυτιά η ρομποτική ακούγεται ως κάτι εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο, αυτό δεν σημαίνει πως το ίδιο ισχύει για τους μαθητές που συμμετείχαν στον 9ο Εθνικό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Της Μαρίνας Καρπόζηλου

Για την ακρίβεια, περισσότεροι από 500 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από όλη την Ελλάδα όχι μόνο συμμετείχαν στον τελικό εκπαιδευτικής ρομποτικής, αλλά σχεδίασαν και κατασκεύασαν εξελιγμένες ρομποτικές κατασκευές, έχοντας ως θέμα τους το σύγχρονο ζήτημα «Ρομπότ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

 

Από όλες αυτές τις συμμετοχές, που αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο των μαθητών μας, έντεκα νικήτριες ομάδες, σε διαφορετικές κατηγορίες,  κέρδισαν το «εισιτήριο» για τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – WRO™ (World Robot Olympiad) στην Κόστα Ρίκα.

 

 

Οι έντεκα ομάδες της ελληνικής αποστολής θα διαγωνιστούν τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Κόστα Ρίκα, μαζί με πάνω από 600 ομάδες από όλο τον κόσμο. Ο Εθνικός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που οδηγεί στην Ολυμπιάδα, περιλαμβάνεται στις δράσεις που υλοποιεί ο WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, προκειμένου να ενισχύσει τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στη χώρα μας.

Η ρομποτική, ο κλάδος δηλαδή που μελετά τις μηχανές εκείνες που μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στην εκτέλεση μιας εργασίας, έχει τόσο πρακτική εφαρμογή όσο και ερευνητικό ενδιαφέρον. Η εκπαιδευτική ρομποτική συγκεκριμένα,  μέσα από τη μεθοδολογία S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering, Mathematics), βοηθά τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, τη Μηχανικής και των Μαθηματικών.

Η COSMOTE δραστηριοποιείται σε πολλούς άλλους τομείς και επενδύει συστηματικά και στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και στην εκπαίδευση των νέων.

 

Αντίστοιχες δράσεις αποτελούν και οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Ανεξάρτητα όμως από τα τεχνολογικά οφέλη που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες, ο  Εθνικός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μαθαίνει στα παιδιά πως η συνεργασία, το όραμα, η φαντασία και η επιμονή είναι τα σημαντικότερα οχήματα για ένα καλύτερο, δικό τους, αύριο.