LIFE

Μάθε να προσφέρεις χωρίς ανταμοιβή

Μπορεί να μοιάζει με κλισέ αλλά είναι αλήθεια. H αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο ξεκινάει από εμάς τους ίδιους. Όσο μεγάλη κι αν είναι. Κι αρχίζει την ημέρα που αφήνουμε στην άκρη τα λόγια και αναλαμβάνουμε δράση.

Όταν ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας αποφάσιζε να ασχοληθεί ενεργά με το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, μπαίνοντας στην Οργάνωση ΓΗ, μάλλον δεν περίμενε πως θα έφτανε μία μέρα που θα έκανε πράγματι τη διαφορά.

 

Ίσως το ίδιο να πίστευε και όταν δημιουργούσε τα προγράμματα βιωματικής εκπαίδευσης στο περιβαλλοντικό πάρκο της οργάνωσης, “Κέντρο της Γης”.

 

Έκανε τη διαφορά όμως. Γιατί από την ημέρα έναρξης των προγραμμάτων δεκάδες μικροί και μεγάλοι επισκέπτονται τον βιολογικό λαχανόκηπο του πάρκου. Προσφυγόπουλα για να νιώσουν ξανά την ασφάλεια ενός τόπου που είναι εκεί κάθε φορά και τους περιμένει, άτομα με νοητική υστέρηση για να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, ηλικιωμένοι για να αισθανθούν ξανά τη χαρά της δημιουργίας.

Σε αυτή τη “θεραπευτική” εμπειρία της επαφής με τη φύση, ο Κωνσταντίνος στέκεται δίπλα τους, καλλιεργώντας τους την ελπίδα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Ο ρόλος του στην Οργάνωση Γη τον γεμίζει με ένα αίσθημα ευθύνης. Δεν έχει περιθώρια για ρεπό, δικαιολογίες ή σωματικούς πόνους. Είναι μια δουλειά για δυνατούς ανθρώπους. Τις μέρες που δεν τα καταφέρνει, αναζητά απλώς μία δυνατή λύση.