LIDL

Ταξιδέψαμε με τη Lidl Ελλάς στα Καλάβρυτα και μάθαμε τα πάντα για τα υπέροχα κρασιά της

Ας ξεκινήσω με μία παραδοχή. Δεν είμαι μεγάλη fan των κρασιών, εκτός αν πρόκειται για κάποιο γλυκό αφρώδη οίνο. Ξεκίνησα αυτό το οδοιπορικό (πόσο ποιητική) που είχε μικρή διάρκεια αλλά μου έμαθε πολλά για τα ελληνικά κρασιά αλλά και για τους μικρούς διατροφικούς θησαυρούς της Lidl.

 

Πρώτη στάση: Τα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε στο Μαρκόπουλο, ή Οινοποιείο Κουρτάκη, όπως μάλλον το ξέρεις. Εκεί ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του εμφιαλωτηρίου της εταιρίας, η οποία συνεργάζεται με τη Lidl Ελλάς, εδώ και 20 χρόνια, από την αρχή της λειτουργίας της. Μπήκαμε μέσα και είδαμε βήμα βήμα πώς εμφιαλώνονται τα ελληνικά κρασιά, με κυρίες να περνούν σε κάθε μπουκάλι την ετικέτα του. Τύπου βιοτεχνία 1960, αλλά όπως μας εξήγησαν, είναι θέμα κράτους. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με το αγαπημένο μου σημείο. Φαγητό και πιοτό. Είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε ελληνικά τυριά που θα διατεθούν στα σούπερ μάρκετ της Lidl γύρω στο τέλος Νοεμβρίου. Αλληθώρισα όταν δοκίμασα γραβιέρα Κρήτης με τρούφα και εντυπωσιάστηκα με τη σφέλα Μεσσηνίας, ομολογώντας χωρίς ντροπή ότι δεν είχα ξαναφάει. Λίγο κρασάκι για το δρόμο και συνεχίζουμε.

 

Δες κι αυτό: Τα 3 καλύτερα σαντουιτσάδικα της Αθήνας θα σε κάνουν να επιστρέφεις ξανά και ξανά

Επόμενη στάση: Ελαιώνας Αιγίου και επιστροφή στη φύση. Με τόπο καταγωγής τα Καλάβρυτα, ένιωσα αμέσως σαν να είμαι στο σπίτι μου ενώ το δείπνο σε έβαζε πραγματικά στο κλίμα της οινογνωσίας και πώς πρέπει να συνδυάζεται με κάθε γεύση. Ειδικό δε με λες, αλλά το καρπάτσιο καπνιστού χταποδιού με λευκό ταραμά έδενε συγκλονιστικά με το Ασύρτικο Σαντορίνης. Η σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου ήρθε από την Κρήτη αποκλειστικά για να μας μαγειρέψει και θα την ευγνωμονώ αιωνίως διότι μου έμαθε το παστινάκι πουρέ. Εάν δεν το ξέρεις, είναι ρίζα που ανήκει στην οικογένεια του καρότου. Και είναι ό,τι καλύτερο έχω δοκιμάσει στη ζωή μου. Όπως θα την μνημονεύω και για το επιδόρπιο, που είχε σούπα τριαντάφυλλο με κρασί, μπαβαρουάζ λευκής σοκολάτας και τραγανή δίπλα. Χικ!

 

Συνέχεια είχε η Οινοποιία Ποτοποιία Cavino, που βρίσκεται στο Αίγιο, συνεργάζεται με την Lidl Ελλάς τα τελευταία 12 χρόνια και εκεί είδαμε τη διαδικασία του τρύγου (που ξεκινά αρχές Αυγούστου και ολοκληρώνεται γύρω στον Νοέμβριο). Ο οινοπαραγωγός μας αποκάλυψε ότι το φετινό κλίμα, με ζεστές ημέρες και δροσερά βράδια, ευνοεί το κρασί και, όπως όλα δείχνουν, το 2019 θα είναι εξαιρετικά ποιοτική χρονιά για το ελληνικό κρασί. Εδώ θα είμαστε για να τα δοκιμάσουμε. Αφού είδαμε πώς φτάνει το κρασί από το σταφύλι στο τραπέζι, περάσαμε από την παραγωγή στην κατανάλωση. Ακολούθησε γεύμα στους αμπελώνες της Cavino, που βρίσκονται στο κτήμα του Μεγάλου Σπηλαίου και εκεί ένιωσα ότι σταμάτησε ο χρόνος.

 

Θέα που σου κόβει την ανάσα, απόλυτη ησυχία και πέτρινα κτίσματα χωρίς ρεύμα. Εκεί φάγαμε παραδοσιακά και αιγιώτικα, (όπως έπρεπε δηλαδή) με φαγητό από την κοντινή ταβέρνα του κύριου Θανάση. Πίτες, μπριάμ, αρνάκι, συγκλονιστικοί λαχανοντολμάδες με ρύζι και κιμά και μία χωριάτικη σαλάτα με την πιο ωραία φέτα. Εκεί με ενημέρωσαν ότι η αγαπημένη μου φέτα (Καλαβρύτων δηλαδή) θα διατίθεται άμεσα και από τα σούπερ μάρκετ Lidl. Απερίγραπτη η χαρά μου δηλαδή, που ήρθε κι ολοκληρώθηκε με μία ζουμερή πορτοκαλόπιτα και Μαυροδάφνη Αχαΐας. Και (σαν άσχετη), ρωτώ:  «Δεν είναι λάθος να συνδυάζω επιδόρπιο με γλυκό κρασί»; Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. «Πρέπει να συνοδεύεις το φαγητό σου με ένα κρασί που δε θα χάνεται γευστικά. Πρέπει να είναι πιο δυνατό ή στο ίδιο επίπεδο. Άρα, το γλυκό θέλει και γλυκό κρασί». Άρα δεν το έκανα λάθος τόσα χρόνια.

 

Η μεγάλη έκπληξη που μας περίμενε στο τέλος ήταν η παρουσίαση της επετειακής φιάλης των 20 χρόνων Lidl Ελλάς. Το μπουκάλι «20 Ιστορίες» είναι ένας συνδυασμός Syrah και Merlot, που διηγείται 20 διαφορετικές ιστορίες στην ετικέτα του. Μπορείς να τα συλλέξεις και θα τα βρεις στα ράφια των Lidl μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η εμπειρία μου από την επίσκεψη στα οινοποιεία και η δοκιμή των κρασιών, συνδυαστικά με γεύσεις υψηλής ποιότητας μου έμαθε ότι «το κρασί από Lidl» είναι σίγουρα καλό.