ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Ποια φυτά είναι τοξικά για τις γάτες

Αν έχεις αποφασίσει πως θα μοιράζεσαι τη ζωή σου με μία ή και περισσότερες γάτες τότε θα πρέπει να προσέξεις κάποια πολύ βασικά πράγματα. Για παράδειγμα τα φυτά που επιλέγεις για το σπίτι, το μπαλκόνι και τον κήπο σου μπορούν να αποδειχθούν πολύ κακή ιδέα. Αν έχεις γάτα πρέπει να ξέρεις ποια φυτά είναι τοξικά και απαγορεύονται.

Κρίνα

Όλα τα μέρη του φυτού συμπεριλαμβανομένης και της γύρης οδηγούν σε νεφροτοξίκωση. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται ακόμα και στο νερό που βρίσκεται στο βάζο που υπάρχουν κρίνα καθώς και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις γάτες. Τα κύρια συμπτώματα είναι εμετός, διάρροια και λήθαργος.

Πικροδάφνη

Περιέχει καρδιακές γλυκοσίδες που μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα καρδιοαγγειακά και γαστρεντερικά συμπτώματα όπως εμετός, βραδυκαρδία, κοιλιακό άλγος, αρρυθμία ακόμα και αιφνίδιο θάνατο.

Σπαθίφυλλο

Περιέχουν αδιάλυτους οξαλικούς κρυστάλλους που ερεθίζουν το στοματικό βλεννογόνο. Προκαλούν έντονο πόνο, δυσκολία στην κατάποση, σιελόρροια, εμετό, λήθαργο και ανορεξία.

Τουλίπες

Το σύνολο του φυτού είναι τοξικό. Προκαλεί ερεθισμό στο στόμα και τον οισοφάγο και σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και ταχυκαρδία.

Κυκλάμινο

Είναι ένα κοινό φυτό με δηλητηριώδεις ιδιότητες (τερπενοειδή) σε γάτες. Προκαλεί στοματικό ερεθισμό, έμετο, διάρροια, καρδιακές ανωμαλίες, επιληπτικές κρίσεις.

Αλόη

Μπορεί να προκαλέσει εμετό, κατάπτωση, διάρροια, ανορεξία, τρόμο και αλλαγή στο χρώμα των ούρων.

Κισσός

Ορισμένες κοινές ενδείξεις τοξικότητας από το φυτό είναι η διάρροια, η δυσκολία στην αναπνοή, η σιελόρροια, η αδυναμία των μυών, ο πυρετός, η υπερδιέγερση, η κατάπτωση, και ο πόνος στην κοιλιά.

Η πλήρης λίστα της αμερικάνικης μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης ASPCA