LIFE

10 απίστευτα κι όμως αληθινά πράγματα που δεν ήξερες για τα ζώα

Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σε ένα συνέδριο στη περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία. Η 4η του Οκτώβρη, ημέρα ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης, υπάρχει για να τιμά τυπικά αυτό που οφείλουμε να θυμόμαστε και να τηρούμε κάθε μέρα: ότι δηλαδή τα ζώα και ο σεβασμός μας προς αυτά είναι ένα ανθρώπινο καθήκον. Με αφορμή την ημέρα αυτή, ακολουθούν ορισμένες άγνωστες, εντυπωσιακές πληροφορίες για μερικά πολύ γνώριμα πλάσματα του ζωικού βασιλείου.

#1 Η αρσενική έχιδνα έχει τετρακέφαλο πέος

Κι όμως, αυτό το μικρό, συμπαθητικό, ακανθώδες ζωντανό που λέγεται και ταχυγλωσσίδα έχει 4 πέη. Κατά την διάρκεια του ζευγαρώματος τα κεφάλια της μίας πλευράς παύουν να λειτουργούν και δεν μεγαλώνουν ενώ τα άλλα δύο χρησιμοποιούνται για την εκσπερμάτωση. Τα χρησιμοποιούμενα κεφάλια εναλλάσσονται σε κάθε ζευγάρωμα. Από την άλλη τα φίδια έχουν (μόλις) δύο. Όλα απλόχερα τα έδωσε η φύση.

#2 Μια κότα μπορεί να γίνει κόκορας. Έτσι απλά.

Η αλλαγή φύλου στα ζώα είναι μια κατάσταση πιο αυθόρμητη σε σχέση με ό,τι ισχύει για τους ανθρώπους. Συμβαίνει σπάνια, αλλά και πάλι, συμβαίνει. Για παράδειγμα το κλοουνόψαρο μπορεί να γίνει από αρσενικό θηλυκό κατά τη διάρκεια ενός ζευγαρώματος. Στην περίπτωση της κότας που γίνεται αρσενικό, ο κόκορας θα είναι στείρος, αλλά και πάλι, η αλλαγή υφίσταται. Το αντίστροφο, δηλαδή από κόκορας, κότα, δεν είναι δυνατόν.

#3 Τα ρακούν τρίβουν το φαγητό τους πριν το φάνε 

Υπάρχει η λάθος αντίληψη ότι τα γλυκά ρακούν πλένουν την τροφή τους πριν την καταναλώσουν. Αυτό που γίνεται είναι όμως κάτι άλλο. Συγκεκριμένα στη στεριά τρίβουν τη λεία τους ανάμεσα στα μπροστινά τους πόδια πριν την καταβροχθίσουν ενώ στα αβαθή νερά ανασκαλεύουν τον πυθμένα αναζητώντας κάτι φαγώσιμο. Η δεύτερη αυτή συμπεριφορά επαναλαμβάνεται κατά την αιχμαλωσία μέσα στην ποτίστρα ως αταβιστική συνήθεια χωρίς σκοπό, η οποία δίνει ακριβώς την εντύπωση του «πλυσίματος» της λείας.

#4 Η γάτα έχει 32 μυς σε κάθε αυτί

 

Δεν έχει μόνο συγκλονιστική ισορροπία και εξαιρετική όραση στο σκοτάδι. Το πιο οικείο μας αιλουροειδές μπορεί να ακούσει προς όλες τις κατευθύνσεις χάρη στους 32 μύες που διαπερνούν τα ροζ αυτιά του. Επίσης μπορεί να κουνήσει το ένα ανεξάρτητα από το άλλο.

#5 To σαλιγκάρι έχει μάτι- ρεζέρβα

Αν ο σαλίγκαρος χάσει το ένα του μάτι, μπορεί να δημιουργήσει ένα καινούριο στο πίσω μέρος του σώματός του. Μάτι στην πλάτη, που λένε.

#6 H βδέλλα έχει 300 δόντια

Αυτό το απεχθές παρασιτικό σκουλήκι που τρέφεται με το αίμα των άλλων ζώων- αλλά και των ανθρώπων- έχει 300 κοφτερά, μικροσκοπικά δόντια, τα οποία είναι χωρισμένα σε τρία σαγόνια.

#7 Μπορείς να κολλήσεις κρυολόγημα ένα γορίλα

Kι αυτό γιατί ο γορίλας, αυτό το μεγαλόσωμο ανθρωπίδες είναι επιρρεπές στο κρυολόγημα και σε άλλες ανθρώπινες ιώσεις καθώς επίσης και σε αναπνευστικές διαταραχές, όπως είναι η πνευμονία.

#8 Τα άλογα επικοινωνούν με μορφασμούς

Όπως ο άνθρωπος, έτσι και το άλογο, κινούν τους μυες του προσώπου τους για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Ρουθούνια, μάτια, χείλη σε συνδυασμό συνθέτουν 17 διαφορετικές καταγεγραμμένες εκφράσεις.

#9 Ο αστερίας έχει πέντε μάτια

Ή ακόμα πιο σωστά, φέρει τόσα μάτια, όσα και πόδια (βραχίωνες). Δεν τα βλέπεις γιατί είναι μικροσκοπικά, ίσα για να ξεχωρίσει το φως από το σκοτάδι. Ορισμένα μάτια του αστερία έχουν και αγκάθια (αντί για βλεφαρίδες δηλαδή) ώστε να προστατεύονται από τους εχθρούς τους.

# 10 Η λέαινα μπορεί να ζευγαρώσει έως και 100 φορές σε μια μέρα

Το θηλυκό λιοντάρι του δίνει και καταλαβαίνει κατά τη διάρκεια του οίστρου του. Μπορεί να το κάνει ξανά και ξανά, με ενδιάμεσο διάλειμμα 17 λεπτών. Και δεδομένου ότι το αρσενικό μπορεί να ζευγαρώσει το πολύ 40 φορές την ημέρα, η λέαινα αλλάζει ταίρι όπως τα χρώματα ο χαμαιλέων.