HOME SHOPPING

Τι στρώμα να διαλέξω για τέλειο ύπνο κάθε βράδυ;

Κάθομαι στον καναπέ και κλείνουν τα μάτια μου αυτοβούλως. Είναι τόση η νύστα που βαραίνει τα βλέφαρά μου που δεν έχω το κουράγιο να προσποιηθώ πως βλέπω την ταινία που προβάλλεται στην οθόνη της τηλεόρασης. «Δεν κοιμάμαι, λίγο τα μάτια μου ξεκουράζω» έλεγα για τους τύπους αλλά πια είναι προφανές πως κοιμάμαι βαθιά. Με τα χίλια ζόρια σηκώνω το κορμί μου και μηχανικά το οδηγώ στο κρεβάτι. «Να χορτάσω ύπνο και να ξεκουραστώ» αυτοί είναι οι δύο πιο άμεσοί μου στόχοι. Ξαπλώνω, παλεύω να βολευτώ, σκεπάζομαι και κοιμάμαι. 7 ώρες μετά το ξυπνητήρι διαλαλεί πως ήρθε η ώρα μου. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Τώρα που πρέπει να φέρω το σώμα σε ευθεία στάση. Τόσο εύκολο νομίζεις είναι; Σχεδόν, σίγμα τελικό. Για όλα φταίει το στρώμα, έχω βρει τον υπεύθυνο της κατάστασης εδώ και καιρό. Υπέροχο το vintage κρεβάτι, αλλά αν το στρώμα δεν είναι καλό τότε τι να το κάνεις το design. Το κατάλληλο στρώμα είναι το άλφα και το ωμέγα της ξεκούρασης. Αν το στρώμα δεν είναι ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου ξεκούραση δεν θα δεις, ούτε αναπαυτικό ύπνο.

Η απόφαση ήταν ειλημμένη. Επόμενη αγορά: στρώμα για το κρεβάτι. Επόμενη ερώτηση: τι στρώμα να πάρω; Μιλάμε για μία πολύ προσωπική υπόθεση. Το καλύτερο στρώμα είναι αυτό που ταιριάζει στις συνήθειες του ύπνου σου, γιατί ο καθένας από εμάς προτιμάει μία συγκεκριμένη στάση ύπνου και έχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο θερμοκρασίας στο οποίο νιώθει άνετα. Το στρώμα που πήρε η φίλη σου και για το οποίο βάζει το χέρι της στη φωτιά, εσένα μπορεί να μην σου κάνει.

Και ερωτώ ξανά. Τι στρώμα πρέπει να πάρω; Με ελατήρια ή χωρίς; Μήπως αφρού; Επισκέφθηκα ένα κατάστημα IKEA προκειμένου να γίνει η δουλειά μου σωστά. Άσε που μία από τις πολύ αγαπημένες μου συνήθειες, από τότε που ήμουν παιδί, είναι να δοκιμάζω τα στρώματα. Πέφτεις επάνω και κάνεις τον έλεγχο. Ο κόσμος που μπορεί να περνά από δίπλα δεν αποτελεί πρόβλημα. Από ένα σημείο και μετά ξεθαρρεύουν και οι υπόλοιποι και ξεκινούν τις δοκιμές. Όλα όπως πρέπει λοιπόν.

Και θέλεις να ξέρεις ποια είναι η διαφορά μεταξύ στρωμάτων με ελατήρια και στρωμάτων αφρού. Εγώ είμαι εδώ για εσένα. Έκανα τις ερωτήσεις μου κι έχω όλες τις πληροφορίες. Τα στρώματα ελατηρίων διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχει πίεση σε κανένα σημείο του σώματός σου, προσφέροντάς έναν ξεκούραστο ύπνο, με σωστή στήριξη. Αν κατά τη διάρκεια του ύπνου νιώθεις έντονη ζέστη, ανεξαρτήτως καιρού, τότε τα στρώματα ελατηρίων είναι μία ιδανική επιλογή. Προσφέρουν πολύ καλή κυκλοφορία του αέρα και έχουν πιο δροσερή αίσθηση από το λάτεξ και τον αφρό. Να θυμάσαι ακόμα πως τα στρώματα ελατηρίων είναι πολύ ανθεκτικά.

Τα στρώματα αφρού προσφέρουν απόλυτα προσαρμοσμένη στήριξη, καθώς προσαρμόζονται στο σχήμα του σώματός σου. Αν στην ερώτηση «τι ύπνο κάνεις;» η απάντηση είναι «ανήσυχο» τότε ένα στρώμα αφρού είναι μονόδρομος. «Απορροφούν» τους κραδασμούς των κινήσεων σου, έτσι όσες θέσεις κι αν αλλάξεις θα συνεχίσεις να κοιμάσαι σαν πουλάκι. Επιπλέον, αυτά τα μαλακά, ελαστικά στρώματα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής καθώς μπορείς να τα γυρίζεις συχνά. Σου δίνει τη στήριξη που χρειάζεσαι, ισιώνει τη σπονδυλική σου στήλη και αυξάνει τη κυκλοφορία του αίματος στους μυς, στα χέρια και τον αυχένα για περισσότερη χαλάρωση.

Έχεις ακόμα απορίες. Το δέχομαι και δίκιο σου δίνω. Η υπόθεση σωστό στρώμα δεν είναι απλή. Στον Οδηγό Άνεσης της IKEA, απαντώντας σε μερικές ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να βρεις το σωστό στρώμα, μαξιλάρι και πάπλωμα που θα κουμπώνουν στις ανάγκες σου. Υπολόγισε πως πέρασα τουλάχιστον τρεις ώρες στο κατάστημα. Πήδηξα σε όλα τα στρώματα, ξάπλωσα, γύρισα, ξαναγύρισα, πήρα θέση εμβρυακή στην οποία και κοιμάμαι (παραδέξου ήταν μία πληροφορία που χρειαζόσουν για εμένα) και κατέληξα στο τι είναι αυτό που χρειάζομαι.

Χρειάζομαι κάτι σταθερό με πολύ σωστή στήριξη. Όχι, πια σίγμα τελικό. Άνεση και ξεκούραση. Δύο είναι τα ζητούμενα και δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Σου λέω τα δοκίμασα όλα. Δεν υπάρχει στρώμα στο οποίο να μην ξάπλωσα. Η ποικιλία πολύ μεγάλη ώστε ανάλογα με τις δικές σου ανάγκες να βρεις το ιδανικό που τις καλύπτει.

Παραλίγο να ξεχάσω μία σημαντική λεπτομέρεια. Το κατάλληλο στρώμα το βρήκα, σειρά έχουν τα εργονομικά μαξιλάρια. Για να βρεις το ιδανικό μαξιλάρι για έναν τέλειο ύπνο, αρχικά σκέψου σε ποια στάση σώματος κοιμάσαι. Τα εργονομικά μαξιλάρια της ΙΚΕΑ διατίθενται σε πολλά σχήματα και μεγέθη ώστε να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει. Έχουμε στρώμα, έχουμε μαξιλάρι, έχουμε και καλό ύπνο.