LIFE

Η παρενόχληση των γυναικών στον δρόμο θεωρείται πλέον έγκλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι αστυνομικές δυνάμεις στο Nottinghamshire της Αγγλίας, πρόκειται να γίνουν οι πρώτοι στο Ηνωμένο Βασίλειο που καταγράφουν στον μισογυνισμό ως έγκλημα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την αύξηση των περιστατικών στην χώρα.

Το μισογυνίστικο έγκλημα ορίζεται ως: “Περιστατικά εναντίον γυναικών που υποκινούνται από την στάση ενός άντρα προς μια γυναίκα και περιλαμβάνουν συμπεριφορά ενός άντρα σε μια γυναίκα απλά επειδή είναι γυναίκα.”

Η νέα κατηγορία θα περιλαμβάνει τα πάντα από λεκτικά σχόλια σε ανεπιθύμητες σωματικές προσεγγίσεις. Η χρήση κινητής τηλεφωνίας για την αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων ή λήψη φωτογραφιών χωρίς συγκατάθεση θα εγγυάται την προσοχή της αστυνομίας. Αν γίνει αναφορά αντίστοιχου περιστατικού, η αστυνομία του Nottinghamshire θα διερευνά την καταγγελία και ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί θα παρέχουν υποστήριξη στο θύμα. Η ενδοοικογενειακή βία δεν θα καταγράφεται ως μισογυνίστικο έγκλημα αφού έχει ήδη ξεχωριστή και ολοκληρωμένη διαδικασία.

“Αυτό που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, συχνά σε καθημερινή βάση, είναι απολύτως απαράδεκτο και μπορεί να γίνει εξαιρετικά οδυνηρό”, δήλωσε η Chief Constable Sue Fish. “Η αστυνομία του Nottinghamshire είναι αποφασισμένη να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν τα μισογυνίστικα εγκλήματα και ενθαρρύνει όσους επηρεάζονται απ’ αυτά να επικοινωνήσει μαζί μας χωρίς δισταγμό.”

Η επείγουσα ανάγκη για την παροχή περισσότερης στήριξης για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν βία διαφόρων ειδών έγινε σαφής κατά τη διάρκεια του Safer for Women συνεδρίου του Nottinghamshire πέρυσι, όταν καθώς έκανε ρεπορτάζ, η δημοσιογράφος του ΒBC, Sarah Teale, παρενοχλήθηκε λεκτικά από έναν άντρα στον δρόμο.

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε την αστυνομία του Nottinghamshire να αναγνωρίζει το εύρος της βίας και του εκφοβισμού που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε καθημερινή βάση στις κοινότητές μας”, δήλωσε η Melanie Jeffs, διευθύντρια του Nottingham Women’s Centre. ‘Η αναγνώριση αυτού ως έγκλημα θα βοηθήσει τον κόσμο να δει την σοβαρότητα αυτών περιστατικών και θα ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να αναφέρουν αδικήματα.”