LIFE

Η Cosmote στηρίζει τους νέους και τη ρομποτική του αύριο

Έννοιες όπως η εκπαιδευτική ρομποτική και οι ψηφιακές δεξιότητες μπορεί να ήταν άγνωστες στα δικά μας σχολικά χρόνια, τουλάχιστον για τις περισσότερες από εμάς, οι σημερινοί μαθητές όμως είναι οι πρωταγωνιστές της τεχνολογίας. Ειδικότερα η ρομποτική, ο κλάδος δηλαδή που μελετά τις μηχανές εκείνες που μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στην εκτέλεση μιας εργασίας, έχει τόσο πρακτική εφαρμογή όσο και ερευνητικό ενδιαφέρον.

Και αν αυτό ακούγεται αρκετά θεωρητικό, αρκεί να σκεφτούμε πως αυτές τις μέρες, παιδιά από όλη την χώρα, ηλικίας από δημοτικό έως και λύκειο, ετοιμάζουν τις συμμετοχές τους για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018, που διοργανώνει για τέταρτη χρονιά ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Παράλληλα, η COSMOTE υλοποιεί ένα σύνολο δράσεων, με σκοπό τη διάδοση της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science–Technology- Engineering–Mathematics) στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Η εκπαιδευτική ρομποτική βασίζεται στην μέθοδο S.T.E.M, καθώς συνδυάζοντας την επιστήμη, τα μαθηματικά, την μηχανική και την τεχνολογία για τη δημιουργία μιας ρομποτικής κατασκευής, βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, αλλά και να αναπτυχθεί η ομαδικότητα, η φαντασία και η

δημιουργικότητά τους. Στην ίδια λογική άλλωστε κινούνται και οι θεματικές του επερχόμενου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, καθώς τα παιδιά καλούνται να προετοιμάσουν τις ρομποτικές κατασκευές τους βάσει των παρακάτω κατευθύνσεων και της ηλικίας τους: ”Εποικισμός του Άρη”& WeDo 2.0 Ποδόσφαιρο”, ”Βυζαντινή Αυτοκρατορία & Επικοινωνίες”, αλλά και ”Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα”είναι τα θέματα στα οποία θα διαγωνιστούν οι μαθητές του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου αντίστοιχα.  Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.wrohellas.gr μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Μέχρι σήμερα περισσότερα από 5.000 παιδιά έχουν συμμετάσχει στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής που υλοποιούνται με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Μέσα από αυτήν την εμπειρία έχουν διανύσει ένα μαγικό ταξίδι  δημιουργίας, προετοιμασίας, αλλά και παρουσίασης των κατασκευών τους, διαπιστώνοντας πως το μέλλον βρίσκεται –κυριολεκτικά- στα χέρια τους.