ΕΞΟΔΟΣ

Πού θα βρεις τα καλύτερα τσουρέκια στην Αθήνα

123RF

Πόσες πιθανότητες σου δίνεις; Λίγες; Ούτε φέτος πήρες τη μεγάλη απόφαση υπό το γενικό τίτλο: «επιχείρηση τσουρέκι». Αν και υπάρχουν μυστικά για να το πετύχεις, μπορείς πολύ απλά να σημειώσεις κάποιες διευθύνσεις και να το πάρεις έτοιμο. Μυρωδάτο και αφράτο. Η μυρωδιά του Πάσχα είναι ένα μείγμα από μαχλέπι, μαστίχα και πορτοκάλι που σου φέρνει στη μνήμη τη γιαγιά σου να ζυμώνει στο στρογγυλό τραπέζι στο κέντρο της κουζίνας.

Ο Τάκης

 

Ο φούρνος του Τάκη κάτω από την Ακρόπολη είναι σχεδόν όσο γνωστός και ο Παρθενώνας. Μία κάποια υπερβολή αλλά για να καταλάβεις τα μεγέθη. Θα βρεις τσουρέκι, αυθεντική πολίτικη συνταγή. Βούτυρο γάλακτος, μαστίχα και μαχλέπι. Η κλασική εκδοχή είναι το στάνταρ, από εκεί και πέρα μπορείς να πειραματιστείς με τις παραλλαγές. Με σοκολάτα, με καραμελωμένο αμύγδαλο, με αγριοκέρασο, με σταφίδα και πορτοκάλι.

Διεύθυνση: Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη, 210 9230052

Κωνσταντινίδης

 

Η συνταγή του παππού Λάζαρου Κωνσταντινίδη και ιδρυτή των θρυλικών ζαχαροπλαστείων περνά από γενιά σε γενιά, χωρίς καμία παρέμβαση. Δεν είναι καιρός για πειράματα. Ολόφρεσκο βούτυρο, μαχλέπι και μαστίχα σε σωστές αναλογίες. Πέρα από το πατροπαράδοτο με το αυγό στη μέση, μπορείς να έχεις και εναλλακτική στο τραπέζι. Μία παράδοση, μία νεωτερικότητα. Γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού και επικάλυψη σοκολάτας ή γεμιστό με πατέ κάστανο και επικάλυψη λευκής σοκολάτας.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Μεσογείων 86, Αθήνα

Zuccherino

 

Τα χειροποίητα πολίτικα τσουρέκια των ζαχαροπλαστείων Zuccherino είναι ακόμα μία απόδειξη πως έχεις βρεθεί τη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος. Αφράτο και μυρωδάτο τσουρέκι που εγώ θα σου έλεγα να κόψεις με το χέρι για να απολαύσεις τις ίνες του. Κι αν χωρίς σοκολάτα δεν μπορείς να ζήσεις μπορείς να δοκιμάσεις το παραδοσιακό τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα, μέλι και καρύδι.

Διεύθυνση: Πρωτέως & Σειρήνων 48, Π. Φάληρο / 2ας Μαΐου 12, Πλατεία Ν.Σμύρνης / Μητροπόλεως 80, Μοναστηράκι

Riviera

 

Πολιτικό τσουρέκι ψάχνεις; Πολίτικο τσουρέκι βρήκες. Το Παλαιό Φάληρο είναι η γειτονιά με τους περισσότερους Κωνσταντινουπολίτες στην Αθήνα και όπως ήταν φυσικό ο ιδρυτής της Riviera, Στέλιος Καραπιπέρης, ίδρυσε πριν από 40 περίπου χρόνια το ζαχαροπλαστείο του στην καρδιά του Παλαιού Φαλήρου με σκοπό να γεμίσει την γειτονιά με μυρωδιές και γεύσεις που θα φέρναν σε όλους αναμνήσεις από την παλιά πατρίδα.

Διεύθυνση: Τρίτωνος 119, Π. Φάληρο / Riviera Cafe, Λεωφόρος Δημάρχου Μεταξά Άγγελου 21, Γλυφάδα

LIDO

 

Από το 1967, η συνταγή ίδια και απαράλλαχτη. Ξακουστό το τσουρέκι του LIDO. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό κι αυτό το κάνει να ξεχωρίζει απ’ ό,τι έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Μόλις το κόψεις μοσχομυρίζει πορτοκάλι και μαχλέπι. Εξαιρετικό τσουρέκι με γέμιση κάστανο. «Αλήθεια, πείτε μας τι κάνετε και μυρίζει όλη η γειτονιά;» Είναι ένα από τα σχόλια που ακούγονται συχνά πυκνά.

Διεύθυνση: Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι

Τα Γιούλια

 

Οι περισσότεροι ξέρουν «Τα Γιούλια» για τις χιονούλες τους αλλά το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι είναι στη λίστα με τα top 3. Η συνταγή του παππού των σημερινών ιδιοκτητών συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αφήνει μία γεύση ανάμνησης με έντονο μαχλέπι. Γεμιστά τσουρέκια με πραλίνα, βύσσινο κρέμα και μπισκότο, είναι μέσα στις πολλές επιλογές σου.

Διεύθυνση: Αλέκου Παναγούλη 74, Νέα Ιωνία

Εύη

Η κωνσταντινουπολίτικη παράδοση συναντά τη χιώτικη μαστίχα και τότε γεύσεις και αρώματα γεμίζουν ουρανίσκο και μύτη. Το παραδοσιακό τσουρέκι της Εύης από επιλεγμένα υλικά, το έφτιαχνε οικογένεια Κωνσταντινοπολιτών από το 1971 στην οδό Μαρασλή και πλέον το βρίσκουμε στα Ιλίσια.

Διεύθυνση: Ιλισίων 2 & Νυμφαίου 4, Ιλίσια

Maxim

 

Στο ξακουστό ζαχαροπλαστείο της Νέας Σμύρνης, ο κύριος Κώστας φτιάχνει ένα από τα καλύτερα πολίτικα τσουρέκια της Αθήνας για παραπάνω από 30 χρόνια. Η συνταγή της αδερφή του είναι καρφιτσωμένη στο εργαστήριο από το 1983 όταν και άνοιξε, αποδεικνύοντας πως το μεγαλύτερο μυστικό μίας συνταγής είναι η αγάπη κι όχι τα γραμμάρια.

Διεύθυνση: Τσακίρογλου 23 και Κοραή, Νέα Σμύρνη

Rita’s Cookies

 

Στο μικρό εργαστήριο της Ρίτας Αμιραλιάν που βρίσκεται στην παλιά Κοκκινιά, θα βρεις τσουρέκια με άρωμα μαστίχα και μαχλέπι και γεμιστά με κομμάτια σοκολάτας, καρύδια, δαμάσκηνα ακόμη και χουρμάδες.

Διεύθυνση: Δομοκού 40Α1, Π. Κοκκινιά, Πειραιάς