ΕΞΟΔΟΣ

Έξοδος: Όσα δεν πρέπει να χάσεις τον Ιανουάριο στην πόλη

Δεν αναβάλλονται πρωτίστως γιατί αξίζει να τα δεις αλλά και για έναν ακόμα λόγο. Είναι διαθέσιμα για περιορισμένες εμφανίσεις, αφού «ανεβαίνουν» για λίγες μέρες ή ολοκληρώνονται μέσα στον Γενάρη. Τα πολιτιστικά δρώμενα που θα κάνεις ποδαρικό το 2018. Δείτε τα πριν τα κατεβάσουν.

Φοίβος Δεληβοριάς, Μαρίνα Σάττι & Fones στο Passport

Για 4 μόνο παραστάσεις, ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του δημιουργούν μιαν ατμόσφαιρα γιουσουρούμ στη σκηνή του Passport Κεραμεικός, απλώνοντας στους πάγκους τις μικρές ιστορίες που μαζεύει ο τραγουδοποιός από το ‘89 έως σήμερα και δίνοντάς τις όσο-όσο, μετά από σκληρό παζάρι με τα κενά της ζωής ανάμεσα στους δίσκους. Κι επειδή κάθε σωστό “flea market” οφείλει να έχει στην πραμάτεια του εξωτικά αρώματα και εντόπια ζεστασιά, ο Φοίβος καλεί τη Μαρίνα Σάττι και τις υπέροχες Fonέs της για να μας πουν τραγούδια από όλο τον κόσμο, από τα Βαλκάνια ως την παλιά Αμερική κι από την Αραβία ως τη μεσαιωνική Γαλλία. Μια πολύχρωμη μουσική παράσταση με το εδώ τη ζωής μας και το αλλού όσων θα θέλαμε να ζήσουμε, απλωμένα στον ξύλινο πάγκο της λαϊκής, που στην περίπτωσή αυτή ονομάζεται πάλκο.

Για 4 μόνο Σάββατα στις 20 & 27/1- 3 & 10/2

Small Size: Έκθεση στη Manifactura Gallery

Eleni Kastrinogianni

Στην τέχνη το μεγέθος δεν έχει σημασία. Η έμπνευση και η δημιουργικότητα δεν «χωράνε» μέσα σε μετρήσιμες σταθερές. Μικρά στο μάτι, μικρά σε κόστος, μεγάλα σε αξία, τα έργα 16 καλλιτεχνών φιλοξενούνται για μερικές μέρες ακόμα στην ομαδική έκθεση της Manifactura Gallery (Aριστοφάνους 17, Χαλάνδρι). Έργα των Ελένη Καστρινογιάννη (όπως αυτό που βλέπεις ακριβώς από πάνω), Γιώτα Γιουγλή, Ναυσικά Γκύλλε, Γιάννης Δενδρινός, Μηχάλης Καλοκαιρινός,  Λεωνίδας Καμπούρογλου, Ντανιελ Κοέν, Ναταλία Λαμπροπούλου,  Φιόνα Μουζακίτη, Θεόδωρος Μπρουσκομάτης, Ιωάννα Ντακόλια, Σούλα Πέτρου, Γεωργία Πανταζέλου, Μαρία Φυρογένη, Ρόζα Φύτιζα.

Μέχρι 13/1

Στέλλα Κοιμήσου στο Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

Όσοι το έχουν δει, από πέρσι που ανέβηκε στη Νέα Σκηνή του Εθνικού, μιλούν για μία υπέροχη παράσταση. Το Στέλλα Κοιμήσου, του Γιάννη Οικονομίδη, σήκωσε αντιδράσεις με την αθυροστομία, την αθυροστομία, τη βιαιότητα και το συγκλονιστικό ρεαλισμό με τον οποίο αποτυπώνει το μικροαστισμό που μας κατατρέχει οριζοντίως και καθέτως.

Μέχρι 21/1

Ρομπ/Rob

Ο πιο κοντινός συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου, συγγραφέας και, οσκαρικός πλέον, σεναριογράφος Ευθύμης Φιλίππου συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά και μας συστήνουν τον Ρομπ/Rob, έναν κατά συρροήν δολοφόνο. Oι θεατές γίνονται μάρτυρες και συνένοχοι μιας μυστήριας τελετής γύρω από έναν νεκρό πια δολοφόνο, τον Ρομπ, ο οποίος αναγεννιέται μέσα από τις αφηγήσεις και τις μαρτυρίες των θυμάτων, αλλά και των οπαδών του, και ζωντανεύει για να αποθεωθεί και, τελικά, να κατασπαραχθεί ξανά από μια κοινωνία που έχει πάντα την ανάγκη να κατασκευάζει αρχηγούς – Φύρερ, Αγίους ή, απλώς, αποδιοπομπαίους τράγους. Δέκα άνθρωποι συζητούν για έναν απόντα. Θέλουν να λυτρωθούν μιλώντας γι’ αυτόν; Ή μήπως επιθυμούν να μείνουν για πάντα γοητευμένοι ή αηδιασμένοι από τον άνθρωπο που ήταν ο Ρομπ; Μια παραβολή για την αδυναμία της συνύπαρξης. Ερμηνεύουν οι: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιάννης Κλίνης, Χρήστος Λούλης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Αγγελική Παπούλια, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Σταυρούλα Σιάμου, Μαρία Σκουλά.

Aπό 17/1 έως 28/1

Το Λυκόφως των Χρεών στο ΙΚΠΣΝ

Μία πολύ διαφορετική, πολυσυζητημένη όπερα σε προκλητική παράφραση (ριζική διασκευή) του Λυκόφωτος των Θεών του Ρίχαρντ Βάγκνερ, διάρκειας 5 ωρών, η οποία έχει μειωθεί κατά τα 2/3 σε διάρκεια και μεταφέρεται σε διαστάσεις δωματίου, με 8 πρωταγωνιστές να ερμηνεύουν τους πολυάριθμους ρόλους και ένα εννιαμελές ενόργανο σύνολο στη θέση της ογκώδους βαγκνερικής ορχήστρας. 5 ακόμα προγραμματισμένες παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι οποίες ολοκληρώνονται αυτό το μήνα.

Παραστάσεις στις 7, 10, 12, 14 & 17/1