ΕΞΟΔΟΣ

Τα πιο ωραία μαγαζιά στου Ψυρρή

Κάπου στην Αθήνα, υπάρχει ένας δρόμος που αν κοιτάξεις ψηλά όσο τον διασχίζεις, θα δεις κρεμασμένα παλιά φωτιστικά. Εκεί υπάρχει και μία πύλη που οδηγεί σε έναν κόσμο παραμυθένιο (αλήθεια) κι ένα θεόρατο γκράφιτι σε ένα ψηλό κτίριο. Όλα αυτά θα τα βρεις στη μαγική συνοικία του Ψυρρή. Παλιά πήγαινα συχνά, μετά για ένα μεγάλο διάστημα είχα ξεχάσει την ύπαρξή της και τώρα πάλι σιγά αλλά σταθερά αρχίζει να με ξανακερδίζει. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις εδώ είναι να βολτάρεις στα σοκάκια και να κάτσεις όπου σου κάνει κέφι, το δεύτερο καλύτερο είναι να με ακούσεις, γιατί θα σου πω για τα μαγαζιά που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς.

Barrett

 

Σίγουρα έχουμε ξαναμιλήσει για τούτο εδώ το μαγαζί με την πινκφλοϋδική ονομασία (βλ Syd Barrett). Είναι ό,τι πιο μεταμοντέρνο υπάρχει στην περιοχή. Έχει στον τοίχο του εκείνο το χιλιοινσταγκραμαρισμένο κόκκινο we are the fishes (στίχο από το Terrapin). Έχει ωραία κοκτέιλ και πολύ καλή μουσική. Όπως ας πούμε κιθαριστικό ροκ και old school ροκ εν ρολ, που θέλει λίγο ψάξιμο για να τα πετύχεις. Nick Cave που πολύ μετράει για ένα μαγαζί, David Bowie και άλλους πολλούς και σπουδαίους. Το μπαρ αυτό έχει προσωπικότητα, είναι urban και καλλιτεχνικό στέκι και αγαπήθηκε πολύ γρήγορα παρότι είναι σχετικά μωρό ακόμη.

Πρωτογένους 11, τηλ.: 210 3218373

Η Αυλή

Μπορεί και να έχει γίνει ήδη το αγαπημένο μου στην περιοχή. Μπορεί και ένα από τα αγαπημένα μου σε όλη την Αθήνα. Μόνο και μόνο που έπρεπε να ανοίξω μία πολύχρωμα βαμμένη σιδερένια πόρτα παλιού σπιτιού για να μπω, είχε ήδη κερδίσει πόντους. Ξαφνικά βρέθηκα σε μία ασβεστωμένη στενόμακρη αυλή που θα μπορούσε να είναι αυτή της γιαγιάς μου (ή της δικής σου). Εξού και το όνομα. Δηλαδή οκέι, αυτό το λες και αναμενόμενο. Αλλά είναι τόσο vintage η φάση, τόσο παραδοσιακό το σκηνικό, τόσο χαλαρή η ατμόσφαιρα, που ενώ ο χώρος είναι μικρός, ανοίγει η καρδιά σου. Θα απολαύσεις τσίπουρα ή ούζα με την παρέα, δίπλα σε μπλε παραθυρόφυλλα και θα νιώσεις ότι είσαι σε δρομάκι στα Κουφονησάκια ή σε ελληνική ταινία του ‘50. Η πραγματικότητα είναι ότι είσαι σε ένα από τα εναπομείναντα riad (τα μαροκινά σπίτια με τις εσωτερικές αυλές) της περιοχής. Μην τα πιεις μόνο, να πάρεις και την ποικιλία με το τηγανητό αυγό μέσα.

Αγίου Δημητρίου 12, τηλ.: 210 3217642

Little Kook

 

Μόλις το είδα, κοντοστάθηκα. Σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Πού να μπεις κιόλας, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα θες να φύγεις. Ίσως μέσα να ζει κάποια μάγισσα, που σε κρατάει εκεί για πάντα (ή ο Little Kook, το ξωτικό – φανταστικός παιδικός ήρωας του ιδιοκτήτη, που έδωσε και το όνομά του στο μαγαζί), δεν εξηγείται αλλιώς το κόλλημα που θα φας μαζί του. Δεν σε αδικώ, είναι ένα κυριολεκτικά παραμυθένιο μέρος. Έχει φλιτζάνια με σχεδιασμένα πάνω τους καρό και κούπες, λες και θα πιείς τσάι με την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων ένα πράγμα. Οι άνθρωποι που δουλεύουν εδώ φορούν στολές και σερβίρουν λαχταριστά κέικ και καφέδες, αλλά όχι αλκοόλ. Ο κρητικός ΚωνσταντήςΤζώρτζης είναι ο εμπνευστής αυτού του παραμυθοπωλείου. Ουσιαστικά, μαζί με τον συνεργάτη του, Γιάννη Θάνο, έχουν δημιουργήσει έναν μικρό πύργο με έναν δράκο στην κορυφή, με φρουρούς τραπουλόχαρτα, γεμάτο ζαχαρωτά και με διαφορετικά θέματα από παραμύθια κάθε φορά. Ουάου.

Καραϊσκάκη 17, τηλ. : 210 3214144

Ο μαύρος γάτος

 

Δεν υπάρχει μόνο εκείνος στα Εξάρχεια και ο άλλος του Βασίλη του Παπακωνσταντίνου, υπάρχει και αυτός, που και γάτος είναι και μαύρος και δεν τον πιάνει το μάτι σου, γιατί είναι μικρός και λίγο πιο γρήγορα να περάσεις από μπροστά του παίζει και να μην του δώσεις σημασία. Κακώς. Σε αυτό το μεζεδοπωλείο, πρέπει να καθίσεις έστω και μία φορά. Είναι πάντα λύση, για ρακή και μεζεδάκια πολύ νόστιμα, όμως φρόντισε να πεινάς γιατί πρέπει να παραγγείλεις και κάτι φαγώσιμο μαζί με το ποτό σου (την έχω πατήσει, άκουσέ με). Όπως για παράδειγμα τα αμοργιανά πιταράκια ή τη ρεγγοσαλάτα με το φρέσκο κρεμμυδάκι. Καλά και τηγανιά ηπειρώτικη παίζει, αν είσαι του κρέατος. Οι τοίχοι του είναι κόκκινοι ή σκούροι πορτοκαλί ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων και έχει παντού παλιές διαφημίσεις και κάτι σουρωτήρια για φωτιστικά. Είναι πάντα άνετα και χαλαρά, αλλά έχει λίγα τραπεζάκια μέσα και ακόμη πιο λίγα έξω, οπότε κάνε μία βόλτα και έλα μετά, κάτι μπορεί να έχει αδειάσει.

Ναυάρχου Αποστόλη 4

Ο καλός ο λύκος

 

Κι άλλο ζωάκι. Γενικά λίγο πιο άγριο, αλλά το συγκεκριμένο εξημερωμένο και με πολύ καλά φαγητά. Τα μπριζολάκια του τα μοσχαρίσια είναι λουκούμι, καλοψημένα, μαλακά και νόστιμα και μαζί με τις πατάτες τους τις τηγανιτές , που δεν είναι προτηγανισμένες, φτιάχνουν μία μερίδα μούρλια. Ο χώρος είναι κάπως υπερφορτωμένος με ένα σωρό πράγματα, αλλά πολύ παραδοσιακός, αν εξαιρέσεις τον τεράστιο (λίγο άσχετο ομολογώ με το υπόλοιπο ντεκόρ) πολυέλαιο. Είδα τσαντούλα με έναν Τσε Γκεβάρα κάπου μέσα στην κουζίνα, είδα και δίπλα μου παρέες να τσουγκρίζουν και να τραγουδάνε. Ο ιδιοκτήτης είναι μορφή, με μία μπαντάνα στο κεφάλι, πολύ φιλικός και ακομπλεξάριστος. Έκλεισε την πόρτα και όταν κατάλαβε ότι ανακουφιστήκαμε γιατί κρυώναμε, μας μάλωσε που δεν του το είχαμε πει νωρίτερα, μιας και εκείνος, όπως μας είπε, είχε ξεκινήσει τα τσίπουρα από το μεσημέρι, είχε ήδη ζεσταθεί και δεν τον ενοχλούσε, ώστε να το σκεφτεί από μόνος του. Και μετά μας κερνούσε τσίπουρα κι εμάς, παρότι είχαμε την αυθάδεια να είμαστε ακόμη εκεί, μέχρι τις 2 το πρωί, ενώ φαινόταν πως σιγά – σιγά το μαγαζί έκλεινε.

Ναυάρχου Αποστόλη 8 και Ωγύγου 2, τηλ.: 697 432 0286

Τρανζίστορ Café Bistrotheque

 

Να παίζει στο τρανζίστορ τ’ αμερικάνικα. Και τέτοια παίζει και γενικώς καλή μουσική. Για την ακρίβεια κατά καιρούς φιλοξενεί πολύ καλούς και γνωστούς ντιτζέι. Αλλά το κυριότερο είναι ότι πάντα εδώ γίνεται ένας σχετικός χαμός από κόσμο, που αυτό καλό το λες, γιατί το προτιμάνε πολλοί, αλλά και κακό γιατί θα στριμωχτείς λιγουλάκι. Ειδικά Σάββατο βράδυ. Όμως αν τα καταφέρεις να μπεις, θα δεις ωραίες μούρες, θα νιώσεις τον ρυθμό της πόλης, θα έχεις το feeling ότι είσαι σε ένα μπαρ που ξέρει να σε διασκεδάζει. Γενικά, μπορείς να κάτσεις σε τραπέζι, σε σταντ ή στη μπάρα, να έρθεις για καφέ ή για ποτά και να φέρεις και το κατοικίδιό σου, γιατί οι ιδιοκτήτες έχουν φιλοζωικά αισθήματα.

Πρωτογένους 10, τηλ.: 210 3228658 Η Ψύρρα

Ψύρρα

 

Αυτό το μαγαζί πολύ μου αρέσει. Είναι στην κατηγορία των μικρών που γίνονται εύκολα στέκια σου κ.λπ. κ.λπ., τα έχουμε ξαναπεί. Επίσης, αυτοπροσδιορίζεται ως ντισκοκαφενείο, πόσο κουλ είναι αυτό, πόσο. Έχει καλή ατμόσφαιρα και ευγενικούς ανθρώπους. Σε σερβίρουν πάντα με χαμόγελο και αγαπάνε τα ζωάκια. Αν κάτσεις σε ένα από τα δυο τρία τραπέζια στον μέσα χώρο, θα έχεις πιθανόν οπτική επαφή με έναν παππού που βρίσκεται μέσα σε έναν πίνακα ή με μία σέξι μεξικάνα που κάνει παρέα σε κάτι παπαγάλους (μέσα σε έναν άλλο πίνακα αυτή). Γενικά από non-fictional χαρακτήρες, έχει κόσμο που χαίρεσαι να συναναστρέφεσαι. Και καλά ποτά.

Μιαούλη 19, τηλ.: 210 3244046

Τα Σερμπέτια στου Ψυρρή

 

Στου Ψυρρή και χωρίς Σερμπέτια δεν γίνεται. Ίσως για αυτό εδώ το μαγαζί, δεν χρειάζονται καν συστάσεις, αλλά με χαρά μπορώ να χιλιοεπαναλάβω ότι έχει τα πιο θανατερά γλυκά που έχεις φάει, είναι εκεί πολλά χρόνια και νομίζω ότι επιβάλλεται να περάσεις από αυτό, είτε έχεις όρεξη για γλυκό, είτε όχι, καθότι τελικά εννοείται πως θα σου έρθει. Μπορείς να παραγγείλεις και ποικιλία από πάστες και συναφείς αμαρτίες, δηλαδή πολλά κομμάτια για όλη την παρέα, διαφορετικά μεταξύ τους φυσικά, για να δοκιμάσετε λίγο από όλα. Βολέψου στα πανέμορφα πράσινα τσίγκινα τραπεζάκια, όμως σήκω για λίγο να πας να δεις από κοντά τι είναι αυτό που θα σου προκαλέσει την μεγαλύτερη σιελόρροια, επιστρέφεις, τρως, βρίσκεσαι στον παράδεισο. Χαίρετε, δεν αντέχω άλλο, πάω να φάω κανα γλυκάκι.

Αισχύλου 3, τηλ.: 210 3245862