ΕΞΟΔΟΣ

Τα μεζεδοπωλεία της Καισαριανής

Όταν είπαμε με τη Νίκη να κάνω θέμα για τα μεζεδοπωλεία της Καισαριανής, σκέφτηκα ότι μάλλον θα δυσκολευτώ, γιατί πόσα να έχει τέλος πάντων; Το μόνο που ήξερα για την περιοχή είναι για το Σκοπευτήριο και την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών, για τους πρόσφυγες Μικρασιάτες της και φυσικά για την μικρή απόστασή της από του Ζωγράφου και το Παγκράτι.

Ε κι όμως, τώρα έμαθα κι αυτό: από μεζεδοπωλεία άλλο τίποτα. Με άλλα λόγια, δεν ξέρω αν όσοι μένουν εκεί κάνουν τίποτα άλλο εκτός από το να τσιμπολογάνε διαρκώς και να πίνουν τσίπουρα. Εγώ πάντως αυτό θα έκανα, την αμαρτία μου να την πω. Έλα να πάμε για μεζέδες στην Καισαριανή λοιπόν, γιατί θέλω παρέα.

Το κουτούκι του Καλλίνικου

 

Μιλάμε για ένα από τα πιο ξακουστά κι αγαπημένα κουτούκια της Καισαριανής. Για εσένα που σε τραβάει το βίντατζ και που αγαπάς τις παλιές ελληνικές ταινίες, ναι ναι αυτές με τις κλασικές σκηνές στα κρασοπουλιά. Όχι μόνο επειδή θα σου θυμίσει τέτοιο, αλλά κι επειδή έχει στον τοίχο του φωτογραφίες με τον Βέγγο και άλλους ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Θα φας χορταστική σαλάτα με ρόκα, παρμεζάνα, λιαστή ντομάτα και άλλα καλούδια, πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με τυρί και εξαιρετικά μανιτάρια φούρνου με μπέικον και τυρί. Το κοτόπουλο φιλέτο τους είναι τηγανισμένο και σβησμένο σε κρασί. Είπα κρασί ε; Τα μισόκιλα θα πηγαίνουν και θα έρχονται. Φύγαμε για τσουγκρίσματα.

Ηρ. Πολυτεχνείου 109, τηλ.: 210 7235107

Ρακάκι

 

Ρακή σε κεραμικό σφηνάκι έχεις πιει; Α, εδώ έτσι θα στη σερβίρουν. Για το καλώς όρισες. Κλασικές κρητικές συνήθειες. Και οι μεζέδες κρητικοί είναι.

Ντάκος, χοχλιοί μπουμπουριστοί, ντολμαδάκια με γιαούρτι, απάκι (αχ απάκι). Θα δοκιμάσεις και στάκα με αβγά (ή και σκέτη) και φυσικά καλτσούνια γεμισμένα με κρητικά χόρτα ή με μυζήθρα. Για κυρίως διάλεξε πιλάφι με ζυγούρι. Ή αρνί οφτό στις κληματόβεργες. Καμιά φορά έχει και μουσική. Είναι βέβαιο δηλαδή, πως και θα φας νόστιμα φρέσκα και ποιοτικά πράμτα και θα περάσεις και καλά.

Μοσχονησίων 2-4, τηλ.: 210 7237457

Το καλύβι του Βλάχου

 

Μικροσκοπικό και χαριτωμένο, τούτο εδώ το ταβερνάκι, καταφέρνει αυτό που καταφέρνουν τα μικρά μαγαζιά, να το συμπαθώ και να το προτιμώ. Έχει μια ζεστασιά, όπως η αγκαλιά της γιαγιάς ένα πράγμα. Έχει και το σιγκούνι της μέσα και υφαντά της που είναι φτιαγμένα σε αργαλειό.  Έχει και άλλα παραδοσιακά αντικείμενα όπως κόπανο, κουρελούδες, κουδούνια, τα κοφίνια του παππού, βλάντα, ξυλόσομπα. Εννοείται και επίσης παραδοσιακά φαγητά και μεζεδάκια που θα σε κάνουν να το αγαπήσεις για πάντα. Καλές τιμές, ωραία ατμόσφαιρα, που σε γυρίζει σε άλλες εποχές και όλα αυτά όχι σε κάποιο ελληνικό χωριό, αλλά σε ένα γραφικό σοκάκι στην Καισαριανή.

Βρυούλων 51, τηλ.: 210 7250712

Λόρδος Μεζεδάκι

 

Αυτό που μου άρεσε πάντα στις ταβέρνες, ήταν το ψημένο ψωμάκι με το λάδι που ερχόταν στην αρχή. Εδώ θα έχει τέτοιο, θα έχει και νοστιμότατη τηγανιά και σαγανάκι από τα λίγα. Και εκείνα τα εκπληκτικά ρολάκια με την μελιτζάνα, το καπνιστό τυρί και το μπείκον. Με την μελιτζάνα παίζει σχέση πάθους, αφού φτιάχνουν και μελιτζανοσαλάτα καρυδάτη. Γενικά, τα πιάτα είναι προσεγμένα και οι τιμές συγκριτικά με αυτό που τρως είναι χαμηλές. Η εξυπηρέτηση είναι πολύ καλή και η συμβουλή μας είναι να πας.

Πλατεία Αναγεννήσεως 3, τηλ.: 211 4040516

Ο Μπούσουλας

 

Συστήνεται ως μεζετζίδικο, που η αλήθεια είναι πως δεν το είχα ξανακούσει ως λέξη και αυτό από την αρχή με τράβηξε, καθότι είμαι υπέρ της δημιουργικής λεξιπλασίας ή του να μαθαίνω καινούριες – παλιές λέξεις. Όσο για το όνομά του, αν ανατρέξεις στον Kuro Siwo του Καββαδία θα το συναντήσεις, άσε που είναι το καλύτερο gps, καθώς (ελπίζω πως ήδη ξέρεις ότι) σημαίνει πυξίδα. Αν δυσκολεύεσαι παρόλα αυτά να το βρεις, να σου πω ότι βρίσκεται στην περίφημη πλατεία της ιστορικής Καισαριανής και σερβίρει εκλεκτούς θαλασσομεζέδες μαζί με τσιπουράκι. Η φιλοσοφία του μαγαζιού αυτού είναι ότι συνεχίζει σε αυτή εδώ την προσφυγούπολη την παράδοση των προσφύγων που σύχναζαν στα βολιώτικα τσιπουράδικα. Έχουν γράψει τα καλύτερα γι’ αυτό. Όχι άδικα.

Ηρ. Πολυτεχνείου 85, τηλ.: 213 0043324 & 6973737640

Το κελάρι του γάτου

 

Σε ένα από τα πολλά παλιά προσφυγικά σπίτια της περιοχής (δεν έχουν μόνο οι Τζιτζιφιές προσφυγικά) ζει ένας γάτος που δεν ζητάει να τον ταΐσεις, ίσα – ίσα σε ταΐζει εκείνος. Ο λόγος για το κουτούκι αυτό, που έχει κλέψει τις καρδιές των ντόπιων και όχι μόνο. Αν είσαι φοιτήτρια, είναι ό,τι πρέπει για να περάσεις ένα Σαββατόβραδο εδώ, γιατί σίγουρα θα δεις κάποιον συμφοιτητή σου. Είναι πολύ κοντά στην Πανεπιστημιούπολη, βλέπεις. Θα δοκιμάσεις σπιτικά (κυριολεκτικά) φαγητά, θα πιεις κρασάκι και αν είσαι τυχερή θα πετύχεις και κάποια βραδιά με live ρεμπέτικα. Πολύ καλό κοντοσούβλι αλλά και σε ψαρικό μπακαλιάρος σκορδαλιά (στο λέω να το έχεις υπόψιν σου και για την 25η Μαρτίου).

Μιχαήλ Καραολή 67-69,  τηλ.: 210 7226996