ΕΞΟΔΟΣ

Τα 7 πιο αγαπημένα στέκια στο Παγκράτι

Το Παγκράτι μία περίοδο είχε γίνει το δεύτερο σπίτι μου. Έβγαινα εκεί συχνότερα από συχνά, ακόμη και ενώ χρειαζόταν να πάρω μέσα για να φτάσω. Σήμερα πηγαίνω κυρίως γιατί είναι εκεί η κτηνίατρός μας, η Νάνσυ.

Θέλω να σου πω όμως ότι τα μαγαζιά του είναι τα πιο updated της Αθήνας. Έχουν χαρακτήρα και φανατικό κοινό (από όλες τις περιοχές, καλή ώρα εμένα). Είναι κοντά στο Κέντρο και αυτό μετράει. Στην κλίμακα urbanity είναι κάπου στο 8 με άριστα το 10. Θα μπορούσα να σου μιλάω ώρες για τα περί Παγκρατίου, προς το παρόν όμως θα σου πάρει περίπου δέκα λεπτά να κάνεις μία γνωριμία με τα επτά πιο αγαπημένα στέκια στην περιοχή.

Αερόστατο

 

Δεν έχεις πάει στο Αερόστατο; Είναι σαν να μου λες ότι δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ στη ζωή σου μπέργκερ ή σαν να μην έχεις δει το Ρετιρέ. Δεν πειράζει, ποτέ δεν είναι αργά. Το κυριότερο που πρέπει να ξέρεις είναι πως μιλάμε για μία καφετέρια απλή, δηλαδή μην περιμένεις να δεις κάτι περισσότερο από χαριτωμένα ξύλινα τραπεζάκια και αφίσες παραστάσεων στα τζάμια. Δεν έχει πολλά στολίδια (αν εξαιρέσεις ίσως εκείνα τα πολύχρωμα λαμπάκια ή μπαλάκια, δεν ξέρω), έχει όμως πολύ θετικά vibes. Οι σερβιτόροι είναι πολύ φιλικοί και φιλόζωοι. Τον κάτσιασαν τον Φιντέλ. Βασικά, στο μαγαζί αυτό είναι σαν να είσαι στο σπίτι σου. Νιώθεις άνετα και γι’ αυτό θέλεις να πηγαίνεις ξανά και ξανά. Έχει πολύ ωραίες πίτες και λεμονάδα με δυόσμο, ναι σπιτική. Αν και εγώ θα σε συμβούλευα να πάρεις ελληνικό. Πάει και με την φάση. Έχει τραπεζάκια και μέσα και έξω, έχω δει εκεί τη Λίνα Νικολακοπούλου, έχω μετρήσει ώρες αναμονής μέχρι να έρθουν οι παγκρατιώτισσες φίλες μου, το έχω κάπως αγαπήσει. Μ’ αερόστατο θα πας στον ουρανό, λέει ένα τραγούδι του Χατζιδάκι. Ξεκίνα το ταξίδι με αυτό εδώ.

Πλατεία Προσκόπων & Πτολεμαίων 4, τηλ.: 210 7241116

Superfly Café

 

Είναι το πιο happy μαγαζί που ξέρω. Ο λόγος; Επειδή εδώ κατοικεί όλη η παιδική σου ηλικία. Δεν είναι και λίγο αυτό. Αν, ας πούμε, αγόραζες κι εσύ Κατερίνα, θα χαρείς γιατί θα δεις τα εξώφυλλά της στις τουαλέτες, μαζί με ένα σωρό παλιές διαφημίσεις, που υπήρχαν και πριν γεννηθείς (παρηγορήσου δεν μεγάλωσες τόσο). Θα παίξεις βελάκια, θα εντοπίσεις το σήμα των Thundercats, θα νικήσεις την κολλητή στο ποδοσφαιράκι (τι, μόνο οι άντρες θα παίζουν;), θα σώσεις την πριγκίπισσα (ναι έχει και Super Mario). Εναλλακτικά, υπάρχει και ο Sonic. Πολύ χρώμα, πολλή χαρά, πολλά χρόνια πίσω. Εϊτίλα. Θα γυρίσεις και στην εποχή που πήγαινες σχολείο, αφού κάποια από τα τραπέζια είναι αληθινά θρανία. Έχει και τα άλλα τα υπέροχα με τα ροζ λουλουδάκια, που θυμίζουν όλες τις Ελληνίδες γιαγιάδες τούτης της γης. Θα πιεις μπίρα, κοκτέιλ, καφέ, θα τσιμπήσεις κάτι, θα περάσεις όμορφα και σίγουρα θα βγάλεις άπειρες φωτογραφίες.

Εμπεδοκλέους 28-30, Παγκράτι, τηλ.: 211 4046076

Small 8

 

Είναι ένα καφέ – μπαρ που μπορείς να μιλήσεις με ησυχία με την φίλη που έχετε καιρό να τα πείτε, να πας με τον συνάδελφο για επαγγελματικές (ε, φρόνιμα) συζητήσεις ή με το πρόσωπο για το πρώτο ραντεβού. Έχει τον σωστό φωτισμό και την σωστή ατμόσφαιρα για τέτοιου είδους περιστάσεις. Έχει διάφορες γωνιές, διακοσμημένες με γούστο, μοιάζει λίγο με (ένα ωραίο) σπίτι. Έχει και μπάρα για όσους προτιμούν το όρθιο (ή σε σκαμπό) ποτό. Είναι μικρό, το λέει και το όνομά του άλλωστε, αλλά αν το ανακαλύψεις παίζει να μπει στη λίστα με τα αγαπημένα σου.

Αρχελάου 8, Παγκράτι, τηλ.: 215 5308846

Μαύρο Πρόβατο

 

Φαγητό σε ένα από τις πιο γνωστά μεταμοντέρνα μεζεδοπωλεία της πόλης. Μικρά πιατάκια για να δοκιμάσεις τα πάντα σε μικρές ποσότητες, τόσο όσο χρειάζεται για να έχεις μία πλήρη εικόνα και να μην βαρυστομαχιάσεις. Θα δοκιμάσεις γαύρο σε κριθαροκουλούρες με μαριναρισμένη ντομάτα, αρνάκι γάλακτος στη λαδόκολλα με φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες και μυρωδικά, κατίκι Δομοκού. Ελληνικά και πεντανόστιμα. Σε έναν χώρο πολύ προσεγμένο, με μαύρους τοίχους, που αν και η αρχική σου σκέψη μπορεί να είναι ότι σε ψυχοπλακώνουν, σύντομα θα καταλάβεις πως κάνεις λάθος. Θα δεις γραμμένες και πάνω τους διάφορες ρήσεις, σοφές, που θα συντροφεύσουν με δημιουργικό προβληματισμό το γεύμα σου.

Αρριανού 31, Παγκράτι, τηλ.: 210 7223466

Colibri

 

Νομίζω ότι αυτό το μαγαζί είναι περίπτωση από μόνο του. Έχει πολύ νόστιμο και χορταστικό φαγητό. Κάνει και delivery, γιατί η αλήθεια είναι ότι το μέγεθός του είναι αντιστρόφως ανάλογο με την φήμη του, οπότε καμιά φορά καλύτερα να παραγγείλεις για το σπίτι ή το γραφείο παρά να περιμένεις με τις ώρες. Έχει μπέργκερ και άλλα πολλά, αλλά και παράξενες εικόνες μεγάλων αντρών στους τοίχους. Έναν τρισδιάστατο Χριστό, τον Στρος Καν, τον Ελύτη κι άλλους. Έχω ακούσει πως εκεί δουλεύουν άνθρωποι που επιθυμούν να επανενταχθούν στην κοινωνία, όπως π.χ. πρώην ναρκομανείς κ.λπ., κάτι που βρίσκω πολύ σημαντικό και γι’ αυτό έχει έναν πόντο παραπάνω από μένα. Άσε που είναι στην Εμπεδοκλέους, που στο τέλος της θα δεις το πιο όμορφο σύνθημα της πόλης, μην τα ξαναλέμε.

Εμπεδοκλέους 9-13, Παγκράτι, τηλ.: 210 7011011

Αρbαrόριζα

 

Σε έναν χώρο που είναι κολλημένα βιβλία στο ταβάνι του, δεν θα μπορούσες παρά να περάσεις καλά. Επικρατεί μια παρεΐστικη ατμόσφαιρα, μία διάθεση παιχνιδιάρικη και τα παιδιά στην μπάρα φτιάχνουν ωραία και αληθινά ξεχωριστά κοκτέιλ. Είναι γεμάτο συνήθως, ειδικά αν πρόκειται για Σαββατόβραδο για ποτό. Το καλό με αυτό το μαγαζί είναι πως μπορείς να τα κάνεις όλα εδώ. Μπορείς και να φας τα μεζεδάκια σου με κρασάκι ή τσίπουρο, μπορείς και να πιεις τη ζεστή σου σοκολάτα το μεσημεράκι. Όταν έξω έχει πολύ πολύ κρύο και μέσα πολύ πολύ κόσμο, στα εξωτερικά τραπεζάκια υπάρχουν και κουβέρτες. Ναι αυτό είναι η νέα μόδα, όμως εδώ ήταν κάπως πρωτοπόροι (και) σε αυτό.

Πλατεία Πλαστήρα 10, Παγκρατι, τηλ.: 210 7019530

Chelsea Hotel

 

Ο λόγος για το γωνιακό παγκρατιώτικο καφέ που έχει πάρει το όνομά του από το διάσημο ομώνυμο ξενοδοχείο. Μπορεί να είσαι στο Παγκράτι και όχι στο Νιου Γιορκ και να μην συχνάζουν εδώ οι θαμώνες του αυθεντικού, δηλαδή Κοέν δεν θα συναντήσεις να το ξέρεις, όμως είναι ένα πολύ ωραίο μαγαζί και τον Λέοναρντ θα τον δεις σε ένα από τα κάδρα στους τοίχους. Και τον Μπομπ Ντίλαν και τον Μπουκόφσκι και τον Ίγκι Ποπ και, και, και. Υπό το βλέμμα τους και πάνω στις πολύχρωμες κουρελούδες θα πιεις καλά ποτά και θα ακούσεις ωραίες μουσικές. Φρόντισε να προετοιμαστείς για αναμονή, γιατί είναι σχεδόν πάντα φίσκα (γαμώτο).

Αρχιμήδους 1& Πρόκλου, Πλ. Πλαστήρα, Παγκράτι, τηλ.: 211 2142614