ΕΞΟΔΟΣ

Πού θα φας οικονομικά στην πόλη

Θες να φας κάτι νόστιμο και διαφορετικό χωρίς να δώσεις μια ολόκληρη περιουσία; Φρικάρεις με αυτούς που χαλάνε λεφτά σε γκουρμεδιές που έχουν μέγεθος δυσανάλογα μικρό σε σχέση με την τιμή τους; Ζεις στην γενιά των capital controls και είναι κάπως λογικό. Ακόμη και σε άλλη να ζούσες δηλαδή και να ήσουν κατά της σπατάλης, εγώ μαζί σου θα ήμουν.

Στην Αθήνα, μπορείς να βρεις καλό φαγητό, γλυκά και λοιπά σνακ, καθαρά, προσεκτικά φτιαγμένα και από ποιοτικά υλικά σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ότι νομίζεις. Γιατί το φτηνό δεν είναι απαραίτητα και κακό. Αρκεί να ξέρεις πού να πας. Ε θα σου πω.

Sorolop

 

Ένα δύο τρία ωπ. Πρέπει να το ρίξεις στο Sorolop. Γιατί είναι σε ένα σημείο που περνάνε όλοι, είναι μικρό και χαριτωμένο, έχει  ευγενέστατο και πολύ σικ προσωπικό, είναι το πιο γλυκό μαγαζί των Εξαρχείων, ίσως και ολόκληρης της Αθήνας. Έχει αυτό το θεϊκό προφιτερόλ που το φτιάχνουν μπροστά σου, σε κεσεδάκια με δύο, τέσσερα ή έξι σουδάκια. Βλέπεις τα υλικά, σου τρέχουν τα σάλια, καθότι ένα τεράστιο μπολ με σοκολάτα δεν είναι και λίγο πράμα, και μέσα σε ένα λεπτό έχεις έτοιμο το κεσεδάκι σου. Πήρα αυτό με τα 3,5 ευρώ, το μεσαίο. Κόλαση, τίποτα λιγότερο. Έχει και φέτες τσουρέκι με ζεστή σοκολάτα και παγωτό. Πωπωπω. 

Μπενάκη & Μεταξά, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3801118

Φεϊρούζ

 

Φεϊρούζ βγες στο μπαλκόνι να σ’ ακούσουν τα πουλιά έχει γράψει ο Θανάσης ο Παπακωνσταντίνου για την θρυλική Λιβανέζα τραγουδίστρια, όμως πια υπάρχει και η άλλη, η θρυλική μαγείρισσα στη συμβολή Αιόλου και Καρόρη. Που φτιάχνει το πιο ωραίο λαχματζούν της πόλης. Δηλαδή λεπτές ανοιχτές πίτες με λεπτή στρώση κιμά. Αν χρειαστεί και χορτοφαγικές για αυτούς που δεν τρώνε κρέας. Κάνει και χορτόπιτες με φρέσκο ωμό σπανάκι και κάτι περίεργα μίγματα μυρωδικών. Και φυσικά φτιάχνει και πεϊνιρλί. Η κυρία Φεϊρούζ είναι από ένα χωριό της Τουρκίας, την Αλεξανδρέττα της Αντιόχειας στα σύνορα με την Συρία και είναι η ιδιοκτήτρια του πιο επιτυχημένου street food στην Αθήνα. Εδώ με λίγα ευρώ θα δοκιμάσεις ανατολίτικα καλούδια που θα θυμάσαι για πάντα.

Καρόρη 23 & Αιόλου, Αθήνα, τηλ.: 213 0318060

Microu Lee

 

Έχεις βαρεθεί να δίνεις μια περιουσία για σούσι και λοιπά λαχταριστά απωανατολίτικα; Τούτο εδώ είναι το πιο φτηνό κινέζικο take away της Αθήνας. Μικρό, όπως λέει και το όνομά του, αλλά θαυματουργό. Το πιο ακριβό που μπορείς να διαλέξεις από τον κατάλογό τους κάνει 4 ευρώ. Και μιλάμε για μια εξαιρετική παραδοσιακή κινέζικη ομελέτα με λαχανικά και cranberries. Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε και το ρύζι με κοτόπουλο. Μόνο με 2 ευρώ, γουάου. Έχει τις χαμηλότερες τιμές στο είδος του σε όλη την Ελλάδα. Ιδιοκτήτες τους είναι πέντε νέοι άνθρωποι, ενώ απ’ έξω θα δεις συχνά ουρές φοιτητών και όχι μόνο  που περιμένουν υπομονετικά, που έρχονται και ξανάρχονται. Value for money, όχι πολύ λιπαρά και λαδερά και διαφορετική γεύση σε κάθε συνταγή τους. Πήγαινε.

Στουρνάρη 14, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3800672

Μπελ Ρέϋ

 

Στο αγαπημένο Κουκάκι υπάρχει ένα χιπστερομάγαζο, που σίγουρα σου έχουμε πει πολλές φορές για αυτό και θα σου ξαναπούμε. Δεν είναι μόνο που όλοι πάνε εκεί, που έχει vibes που σε κάνουν να  θες να πηγαίνεις ξανά και ξανά, έχει και πολύ ωραίο μενού. Ας πούμε η ομελέτα του με το αβοκάντο είναι ένα κατά κάποιο τρόπο εξωτικό πιάτο που σε διαβεβαιώνω πως είναι οικονομικότατο. Έχει σάντουιτς και άλλα γιάμι για brunch, που θα σε χορτάσουν, χωρίς να σκεφτείς στιγμή πως λυπάσαι τα λεφτά σου. Κατά τα άλλα, έχει την ίδια ταμπέλα από τότε που ήταν πλυντήριο-λιπαντήριο, έχει σχολικές καρέκλες, έχει ήλιο σχεδόν πάντα, γιατί είναι σε κομβικό σημείο και έχει περιφερειακή τζαμαρία. Ακριβώς πίσω από τη Συγγρού είναι, δεν χρειάζεται να το ψάξεις πολύ (αν δεν το ξέρεις ήδη).

Φαλήρου 88 & Γ. Ολυμπίου, Κουκάκι, τηλ.: 213 0326450

L’Ovelha Negra

 

Δεν ξέρω πια πόσες φορές θα μιλήσω για αυτό εδώ το μαγαζί. Είναι στις Τζιτζιφιές, στη γειτονιά μου δηλαδή, έχει ένα μενού πολύ γουάου, με μικρά αλλά λαχταριστά πιάτα και με πολύ πολύ καλές τιμές και φυσικά με έναν πολύ καλό σεφ, τον Γιάννη, που τα δημιουργεί με μεράκι και αγάπη. Πρόσφατα ανανέωσαν τον κατάλογό τους γιατί εκτός από τις νοστιμιές που είχαμε ήδη δοκιμάσει, δηλαδή τις πατάτες δέκα μάγισσες, τα καλοψημένα πανσετάκια, τα σιουφιχτά (εξαιρετικά μακαρόνια με εξαιρετική σάλτσα), τη σαλάτα φύλλο και φτερό που τρως ακόμη και το πιατάκι της (κυριολεκτικά γιατί τρώγεται), έχει πια και καινούρια πιάτα. Ένα τέλειο μανιτάρι, που όταν τελειώσει θα βουτάς μετά μανίας το ψωμί σου στη σος του αλλά και εκείνο το σπανάκι ογκρατέν που έχει μέσα κρέμα γάλακτος και είναι σαν σπανακόπιτα χωρίς φύλλο και τα σπάει. Μιλάμε για τιμές όπως 3, 4, 5 ευρώ. Ναι αλήθεια. Και ο καφές του μόνο 2,5, παιδιά και η μπίρα 2. Γιατί δεν έχετε πάει ακόμη είπαμε;

Ισμήνης 84, Τζιτζιφιές

Πεϊνιρλί Ιωνία

 

Με 2,5 ευρώ μπορείς να κάνει δικό σου το πιο ωραίο πεϊνιρλί της Αθήνας, στην Πανόρμου να πας, στο μαγαζί αυτό που αν δεν το ξέρεις ήρθε η ώρα να το μάθεις. Θα σε ρωτήσουν αν θέλεις και έξτρα λιωμένο βούτυρο στη ζύμη. Θα θέλεις. Και να σου πω ότι η ζύμη είναι χειροποίητη και νοστιμότατη. Θα βρεις 14 γεύσεις, με ό,τι φανταστείς μέσα. Τα πεϊνιρλί του είναι διάσημα, βγαίνουν από τον φούρνο, όπου ψήνονται σε κοινή θέα, και περιμένουν σε ξύλινα καλάθια μέχρι να φτάσουν στον ουρανίσκο σου και μετά στο στομάχι σου. Υπάρχει αυτό με τα λαχανικά, που έχει μέσα ντομάτα, πιπεριά και κασέρι, αυτό που εκτός από κασέρι έχει μέσα κιμά, κάποια με σουτζούκι, με παστουρμά, με μπέικον και με ένα σωρό άλλα υλικά. Το βασικό υλικό όμως είναι το τυρί, αυτό σημαίνει άλλωστε και η λέξη peynir στα τούρκικα. Τώρα που τα έμαθες όλα αυτά, άντε να δοκιμάσεις κιόλας.

Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6462854

Falafellas

 

Φαλάφελ παιδια. Και μάλιστα γίγας. Θα χορτάσεις και θα σε κρατήσει για όλη μέρα πιθανόν. Και θα πληρώσεις πολύ λίγα, για την ακρίβεια 3,5 ευρώ και θα είναι και ζουμερό και λαχταριστό και θανατερό. Και εκτός από τους ρεβυθοκεφτέδες θα έχει και δροσερό αγγουράκι και μελιτζάνα. Θα περιμένεις λίγο στην ουρά αλλά θα αξίζει τον κόπο και θα πεις και σε φίλους σου να έρθουν μετά. Γιατί θα σου αρέσει και θα το κάνεις και συνήθεια. Θα το φας σε κάποιο παγκάκι εκεί απ’ έξω και θα είναι πολύ urban η φάση και, να σου υπενθυμίσω, πολύ οικονομική.

Αιόλου 51, Αθήνα, τηλ.: 210 3239809

Μερακλής

 

Το ξέρω πως είσαι κοριτσάκι και δεν θες να κάνεις πολλές γουρουνιές και θέλεις να κρατήσεις τη σιλουέτα σου αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε το θέλεις το βρόμικό σου. Που καθόλου δεν κυριολεκτώ γιατί στον Μερακλή είναι όλα πολύ καθαρά. Και πρέπει οπωσδήποτε μία φορά έστω στη ζωή σου να έχεις την εμπειρία αυτή. Η τιμή ξεκινάει από 4,5 ευρώ και μπορεί να σε κρατήσει χορτάτη για μία συν μία ζωή. Δεν έχει μέσα λουκάνικα, παίζει με τα αλλαντικά και σε κάνει να ξεχνάς τους καλούς σου τρόπους. Είναι στο Παλιό Φάληρο και ναι είναι καντίνα. Είναι από τα πιο διάσημα βρόμικα τη πόλης και μην διανοηθείς να περάσεις από εκεί και να μην κάνεις μία στάση για να δοκιμάσεις.

Δέλτα Φαλήρου, δίπλα στις ράγες του τραμ

Nonna Edda

 

Φτηνή πίτσα και όχι σαν τις άλλες, θα φας στην Καισαριανή στης γιαγιάς Έντα. Λεπτό και τραγανό ζυμάρι, που πριν λίγο έχει πετάξει στον αέρα ο Ιταλός πιτσαϊόλο Αντρέα Σεράνι. Από τις αυθεντικές δηλαδή. Σε ένα μαγαζάκι συνοικιακό που δεν θα σου γεμίσει το μάτι, αλλά σίγουρα θα σου γεμίσει το στομάχι. Θα δοκιμάσεις αυτή με το λευκό κρεμώδες τυρί, με τη λιωμένη μοτσαρέλα, με τη ρόκα και τα ντοματίνια αλλά και την άλλη με το προσούτο. Θα πληρώσεις μόνο 5 ευρώ για κάθε μία. Δεν είναι τέλειο;

Εθνικής Αντιστάσεως 62-64, Καισαριανή, τηλ.: 210 7240024

TGI Friday’s

 

Άμα προτιμάς κάτι σε μπέργκερ και τα συναφή, τότε να πας στα TGI Friday’s. Τώρα το φθινόπωρο ξεκίνησε εδώ μια πολύ καλή φάση, το Daily Picks. Με απλά λόγια κάθε μέρα τρως κάτι με έκπτωση. Τις Δευτέρες 20% για τους φοιτητές, τις Τετάρτες πάλι 20% για να δοκιμάσεις Jack Daniel’s γεύσεις. Για τις Πέμπτες δεν σου είπα ακόμη. Beer Thursdays και ναι θα πιεις μπίρα με 3 ευρώ και θα φας το Jack Daniel’s με Chilly Dog με 5,90. Τις Παρασκευές 5 ευρώ για μαργαρίτες και τις Κυριακές το ίδιο για όλα τα κοκτέιλ. Γενικώς όλη τη βδομάδα μπορείς να έρχεσαι και να παραγγέλνεις αγαπημένες σου γεύσεις με πολύ λιγότερα λεφτά από όσα έδινες μέχρι σήμερα για αυτές. Δεν είναι δελεαστικό να βάλεις στο πρόγραμμά σου ένα πέρασμα από εδώ ακόμη και κάθε μέρα;