ΕΞΟΔΟΣ

Πού να βγεις στο Κουκ(λ)άκι, το ζωγραφιστό

Κουκάκι. Βρίσκεται πίσω από την στάση Συγγρού Φιξ και στην έκτη θέση της λίστας της Daily Mail με τις καλύτερες γειτονιές του κόσμου για το 2016. Πω πω καμάρι. Πώς να μην σου μιλήσουμε για αυτό μετά; Είναι η περιοχή αυτή που ινσταγκραμάρεται συχνά και το hashtag urbanism ταιριάζει στις εικόνες της. Που την λες κέντρο αλλά και όχι. Που είναι κοντά σε όλα. Που θα ήθελα να νοικιάσω ένα διαμέρισμα εκεί.

Αν η Κάρι η Μπράτσω ζούσε στην Ελλάδα, νομίζω θα έμενε στο Κουκάκι. Δεν θα ήθελα να είμαι η Κάρι Μπράτσω, θα ήθελα απλώς το διαμέρισμα. Εδώ θα πιεις τσίπουρα με την παρέα, θα φας ωραίο brunch, θα δοκιμάσεις γιάμι μπέργκερ, θα απολαύσεις καλά ποτά, θα δεις γνωστούς (θες δεν θες). Έχει και τον Μικρόκοσμο που θα παρακολουθήσεις τις πιο ωραίες ταινίες.

Καφενείο η Αυλή

 

Ό,τι ισχύει για ολόκληρη την περιοχή, ισχύει και για αυτό εδώ το μαγαζί. Είναι κάτι σαν στέκι. Συνήθως τα στέκια είναι στη γειτονιά σου. Όμως αυτό μπορεί να γίνει στέκι σου ακόμη και αν μένεις αλλού. Εδώ θα πιεις τσίπουρα, ρακόμελα, κρασιά και μπίρες με την παρέα. Θα παίξεις τάβλι, θα ακούσεις ωραία μουσική, θα τσιμπήσεις. Έχει μία ποικιλία χορταστικότατη. Έχει έναν κορμό όνειρο. Έχει και τις πιο πολύχρωμες καρέκλες της Αθήνας. Αυτό όμως που κάνει την Αυλή να ξεχωρίζει είναι το feeling. Νιώθεις άνετα και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Οι κουρελούδες σού δίνουν την αίσθηση ότι είσαι σε ένα εξοχικό φίλων για σουκού. Δεν θα δεις θάλασσα ή χιονισμένα βουνά, αλλά έναν πεζόδρομο γεμάτο κόσμο και γλυκιά φασαρία. Όπως και να έχει, όταν λέω Κουκάκι είναι το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό και αυτό είναι από μόνο του κάτι.

Γεωργίου Ολυμπίου, τηλ.: 211 4051412

Hops beer and burgers

 

Ο Master Chef Γιώργος Γεράρδος έχει φτιάξει ένα (ακόμη) πολύ ωραίο μαγαζί. Στη θέση της ιστορικής μπυραρίας Βύνη στον πεζόδρομο της Δράκου. Με μπέργκερ λαχταριστά. Όπως το The Βuffalo Cheese Burger με μπιφτέκι από ελληνικό βουβάλι από τη λίμνη Κερκίνη, το The Bacon Patty, ζυμωμένο με καπνιστό μπέικον ή το The Mango Chicken με πικάντικη και γλυκιά σάλτσα μάνγκο (ναι μάνγκο) και τσίλι. Εκτός από μπέργκερ, μπορείς να δοκιμάσεις και την χοιρινή πανσέτα του, που μαγειρεύεται για 6 ώρες σε κενό αέρος και συνοδεύεται με τέλεια σάλτσα Jack Daniels. Αν τώρα είσαι χορτοφάγος υπάρχει και το The Portobello truffle, με μανιτάρια Portobello και μαγιονέζα τρούφας. Έχει και brunch με αφράτες τηγανίτες, κοκτέιλ με βάση την μπίρα μετά τις 7 το απόγευμα και ΜΠΙΡΕΣ βεβαίως βεβαίως. ΠΟΛΛΕΣ. Να πιεις οπωσδήποτε την Young’s Double Chocolate Stout με άρωμα καφέ και σοκολάτας. Αλλά γενικά να ξέρεις έχει πάνω από 40 ετικέτες. Ο Γιώργος μου αποκάλυψε ότι αναμένεται μεγάλη ανανέωση στο μενού με ποικιλία μπέργκερ μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα. Προς το παρόν, κάθε βδομάδα το HOPS προτείνει και ένα ξεχωριστό μπέργκερ και στο συνδυάζει και με την κατάλληλη μπίρα, αμέ.

Δράκου 10, τηλ.: 211 0136500

Μπελ Ρέυ

 

Μαγαζί με άποψη και πολύ καλές τιμές. Συστήνεται ως καφέ μπαρ και κακά τα ψέματα είναι το απόλυτο χιπστερομάγαζο. Με την καλή έννοια το λέω. Μόνο και μόνο το όνομά του που είναι γραμμένο στα ελληνικά δηλαδή να σκεφτείς. Παλιά ήταν πλυντήριο – λιπαντήριο, κάτι που μαρτυρά η βιντατζοπινακίδα του (Μπελ Ρέυ ήταν μία μάρκα λιπαντικών αυτοκινήτων) και το χαρακτηριστικό illustration με τον μηχανικό πάνω από την μπάρα. Αξίζει να δοκιμάσεις το brunch του και τα κοκτέιλ του. Θα πάρεις όμως μια γεύση και από κρεμμυδόσουπα αλλά και από το Croque Madame, αυτό το μικρό θαύμα με το ψωμί, το προζύμι, το καπνιστό ζαμπόν, το emmental, την μπεσαμέλ, τη ντομάτα και το τηγανητό αυγό. Όσο για τον χώρο, είναι απλός και ζεστός, με καρέκλες που μοιάζουν με αυτές που είχαμε σχολείο και με μεγάλα τραπέζια που είναι ιδανικά για να γνωρίσεις κόσμο. Θα πιείς και χυμό με μήλο, παντζάρι, καρότο, και τζίντζερ, γουάου κάπως πρωτότυπο ε; Εχμ, το καλύτερο από όλα ξέχασα. Στον τοίχο του απέναντι κτιρίου παίζει από προτζέκτορα Candy Candy, παλιές ασπρόμαυρες ταινίες και πρόσφατα Bowie.

Φαλήρου 88 & Γ. Ολυμπίου, τηλ.: 213 0326450

Παγκάκι

 

Πήρε αυτό το όνομα μάλλον γιατί έχει απ’ έξω ένα παγκάκι. Σκέψου δηλαδή να λεγόταν κροκόδειλος. Είναι αυτοδιαχειριζόμενο, συστήνεται ως καφενείον – κολεκτίβα εργασίας, δηλαδή εδώ δεν παίζουν υπάλληλοι κι αφεντικά (τι καλύτερο), είναι όλα πολύ φτηνά και τόσο χαλαρά, που νιώθεις ότι είσαι στο κυλικείο της σχολής σου. Είναι και η ατμόσφαιρα τέτοια. Και δεν εννοώ τον κόσμο, γιατί περισσότερο βλέπεις τριαντάρηδες παρά πιτσιρίκια. Μπορείς να συζητήσεις για τέχνη και πολιτική (ή για ό,τι άλλο θέλεις τέλος πάντων), να πιεις καφέ από ζαπατιστικούς συνεταιρισμούς του Μεξικού με ζάχαρη από το κίνημα των Χωρίς Γη στη Βραζιλία και γενικά να δοκιμάσεις προϊόντα από μικρούς παραγωγούς. Μικρές μεριδούλες και ρακή να ρέει άφθονη, όλα καλά κι όλα ωραία, αλλά έχε στο νου σου ότι κλείνει κατά τις 2 το πρωί, μην υπολογίζεις ότι θα το ξημερώσεις εκεί.

Γ. Ολυμπίου 17-19, τηλ.: 210 3456681

Ποτάμι

 

Καλησπέρα, καλησπέρα. Όχι μπερδεύτηκα. Αυτό το ποτάμι δεν έχει καμία σχέση με αυτό του Σταύρου. Είναι ένα άλλο ποτάμι που κυλάει κάπου στο Κουκάκι. Κολεκτίβα κι αυτό. Ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος και μπορείς να βρεις σχετικά εύκολα τραπέζι σε σχέση με τα υπόλοιπα μαγαζιά στην περιοχή. Έχω καταλήξει εδώ κάποιες φορές, σου μιλάω εκ πείρας. Προσφέρεται για σύναξη με την παρέα, για μεζεδάκια από αγνά και φρέσκα υλικά, για τσίπουρα ή μπίρες. Και έξω, το καλοκαίρι, είναι πολύ ωραία, έχει πολλά από τα τραπεζάκια του στο απέναντι πεζοδρόμιο και από πάνω τους αυτά τα καταπληκτικά πολύχρωμα λαμπάκια τύπου πανηγύρι ή πάλκο ή δεν ξέρω τι αλλά που τα λατρεύω.

Λεωφ. Συγγρού 122 & Γ. Ολυμπίου 27-29, τηλ.:  211 4074764

Monsieur Barbu

 

Pancakes σοκολάτα με Oreo. Μόνο και μόνο αυτό το πιάτο αξίζει για να γνωρίσεις τον εν λόγω μεσιέ. Έχει και μία μαντάμ όμως η υπόθεση, την Pasta Flora (aka Ιωάννα Χαλμούκη) που επιμελείται τα γλυκά. Το μαγαζί έχει και κυριακάτικο brunch, αλλά όχι ό,τι κι ό,τι. Έχει, ας πούμε, ακόμη και κάτι θεϊκά ζουμερά σάντουιτς με tandoori (κάτι σαν ινδικό κοτόπουλο αν έχω καταλάβει καλά). Γενικά μπορείς να δοκιμάσεις πολλά παράξενα πράγματα εδώ, όπως να πιεις, για παράδειγμα, το Fluttershy με σπιτική μαρμελάδα καρότο. Είναι ένα bar restaurant που συνδυάζει αρμονικά το προσεγμένο ποτό με το καλό φαγητό, είναι classy, χωρίς να είναι δήθεν και βρίσκεται πολύ κοντά στη Συγγρού, δηλαδή μπορείς να αφήσεις για λίγο το γραφείο σου εκεί και να έρθεις εδώ για lunch break.

Φαλήρου 59, τηλ.: 210 9247555

Σπιρτόκουτο

 

Ένα μπαράκι μικρό, όπως πρέπει να είναι τα μπαράκια. Για να νιώθεις κοντά με όλους (εντάξει όχι ασφυκτικά) και να είναι πιο ζεστή η ατμόσφαιρα. Το προσωπικό του Σπιρτόκουτου αποτελείται από παιδιά που αγαπάνε πολύ αυτό που κάνουν. Εμπιστέψου την επιλογή κοκτέιλ στον Bull (οι παλιοί τον ξέρουν σίγουρα). Θα διασκεδάσεις, θα ακούσεις καλές μουσικές, αλλά θα πιεις και καφέ τα απογεύματα στα τραπέζια του στον πεζόδρομο (είναι λίγα και καλά, πιάσε θέση εγκαίρως, όχι τώρα ντε που κάνει τόσο κρύο, τώρα μέσα). Α και στη σελίδα τους στο ίντερνετ θα ακούσεις και τραγουδάκι ειδικά γραμμένο για το μαγαζί.

Γ. Ολυμπίου 14, τηλ.: 210 9340200

Συγγρουόμενο

 

Εδώ θα δοκιμάσεις νοστιμιές όπως κοτομπουκιές με κουρκουμά και γάλα καρύδας και πανσετάκια με θυμάρι και μανιτάρια. Αν δεν πεινάς, αλλά είσαι φιλότεχνος, πάλι στο σωστό σημείο είσαι, γιατί μπορεί να πετύχεις και καμία έκθεση. Θα πιεις κρασιά βιολογικά από μικρούς παραγωγούς, θα σου φέρουν ρακή και παξιμάδια από την Κρήτη, τυριά και ούζο από την Μυτιλήνη, τσίπουρα και γλυκά από το Πήλιο και κρέας από τον Βόλο. Μιλάμε για ένα μαγαζί – κοοπερατίβα. Στο στυλ του καφενείου που πάντα θα αγαπώ. Αν δεν πας βράδυ και δεν θέλεις καφέ κι είσαι και λίγο της υγιεινής διατροφής, θα παραγγείλεις μαύρο τσάι με περγαμόντο ή κόκκινο με μπαχαρικά. Και για μεσημεριανό, αυγό, μαυρομάτικα, γραβιέρα, τουρσί, κρασάτο καπνιστό χοιρομέρι, λουκανικάκι βραστό, τυροσαλάτα, πατατοσαλάτα. Την ποικιλία του. Μόνο 6 ευρώ.

Φαλήρου 57, τηλ.: 210 9227270

Πατάρι

 

Το Πατάρι είναι ένα πολύ όμορφο μαγαζί. Συνήθως όταν λέω την λέξη όμορφο για μαγαζιά την συνδυάζω ασυναίσθητα στο μυαλό μου με το χρώμα. Και αυτό έχει μπόλικο. Είναι μικρό και χουχουλιάρικο. Έχω κάτσει εδώ, περιμένοντας ώρα φίλους για καφέ, αλλά δεν με πείραζε και τόσο, γιατί περιεργαζόμουν τα υπέροχα τραπέζια. Ναι αυτά με τις παλιές διαφημίσεις πάνω. Για την πρώτη αγάπη και παντοτινή ΙΟΝ και για την Μελίνα Στέλλα. Αυτά μου έχουν μείνει περισσότερο ή απλώς μόνο σε αυτά έχω κάτσει. Γενικά, ρακόμελα, μεζεδάκια, ζεστασιά, ένα πατάρι (λογικό), ένα μαγαζί μικρό και χαριτωμένο, σε μία γωνία ενός πεζόδρομου, που έχει την τιμητική του χρόνια τώρα (δικαίως).

Γ. Ολυμπίου 13, τηλ.: 215 5402767