ΕΞΟΔΟΣ

Πού να πας στο Παλαιό Φάληρο

Ψάχνοντας πληροφορίες σχετικά με το Παλαιό Φάληρο (καθότι αν και νότια,), δεν το είχα πολυγυρίσει, ανακάλυψα ότι έχει δύο όψεις.

Αυτή που ξέρουμε όλοι, δηλαδή την παραλιακή του εκδοχή με τους φοίνικες στον Μπάτη και την Εδέμ και γενικώς όλη την καλιφορνέζικη φάση του, και αυτή που κρύβεται μέσα του. Εκεί, στα μυστικά παλαιοφαληριώτικα μονοπάτια, λοιπόν, ανακάλυψα πολλά μαγαζιά (κυρίως φαγάδικα) που πρέπει να επισκεφτείς.

Alladin

 

Είχα πάει και όταν ήμουν μικρή, που το μικρή το λες σχετικό, αλλά όπως και να έχει σημαίνει προ αμνημονεύτων, γεγονός που αποδεικνύει πως το μαγαζί λειτουργεί χρόνια. Από το 1992 για την ακρίβεια, όταν ο Αλέξανδρος αποφάσισε να μάθει στους νότιους τις ανατολίτικες γεύσεις. Ο χώρος είναι πολύχρωμος. Πόσο μου αρέσουν τα πολύχρωμα μαγαζιά. Θα φας εζμέ, ένας είδος πικάντικης σαλάτας, χαϊντάρι, αυτό το ορεκτικό με το καρότο, τον άνηθο και το γιαούρτι αλλά και ταμπουλέ και λαχματζούν (που ξέρεις πάνω κάτω τι είναι). Από κυρίως, ένα ιμάμ μπαϊλντί όνειρο και ιτσλί κιοφτέ (κούπες πλιγουριού με καρύδια και κουκουνάρι). Έχει και τεράστια (35 εκατοστά παρακαλώ) πεϊνιρλί, ψημένα σε ξυλόφουρνο. Και φυσικά κεμπάπ. Ό,τι μπορείς να φανταστείς από κεμπάπ βασικά. Σουτζουκλί, κασερλί, σούβλα, σις. Για γλυκό, εννοείται καζάν ντι πι, άντε και κιουνεφέ.

Λεωφ. Αμφιθέας 104 & Άρεως 88, τηλ.: 210 9850330

Booktalks

Αυτός ο χώρος είναι σαν να ανεβάζει κάπως το επίπεδο των νοτίων προαστίων (όχι ότι δεν είναι ανεβασμένο, αλλά καταλαβαίνεις, ένα τσακ παραπάνω). Εδώ θα πιεις τον καφέ σου ή όποιο άλλο ρόφημα επιθυμείς, διαβάζοντας τον Κάφκα σου. Αν είσαι τέτοιο κορίτσι που την θέλει την κουλτούρα του, θα πρέπει επειγόντως να ανακαλύψεις αυτόν τον χώρο, που ακόμη και αν δεν υπήρχε, καλό θα ήταν να τον εφεύρουμε. Κίτρινο και φωτεινό με τραπεζάκια και έξω για τώρα που ανοίγει ο καιρός. Μπορείς να πας και μόνη για ανάγνωση και αποφόρτιση και να αγοράσεις και βιβλία (καθότι περί βιβλιοπωλείου πρόκειται) που κάποια αυτή την βδομάδα είναι και σε προσφορά, από 1,80 έως και 5,50. Από την Κατερίνα την Μαλακατέ το είδα, στο Facebook. Είναι η μία εκ των ιδιοκτητών. Ο άλλος είναι ο Άγης  Αθανασιάδης.

Αρτέμιδος 47 & Αγίου Αλεξάνδρου 58, τηλ.: 210 9802520

Οι πίτες της Σοφίας

 

Μία μέρα στο γραφείο έπεσε στα χέρια μου ένας κατάλογος του μαγαζιού αυτού με τις μαγικές πίτες. Γνωστή για την αγάπη μου στο ντιλίβερι (είναι μέχρι να μάθω να μαγειρεύω), υπέκυψα και παρήγγειλα. Αν πας εκεί, τις σερβίρει με καφέ το πρωί και με ρακόμελο το βράδυ. Πίτες αλμυρές και γλυκές. Πίτες πεντανόστιμες. Και χειροποίητες φυσικά. Τα παιδιά που δουλεύουν εκεί έχουν καταγωγή από το Μέτσοβο και ένα χρόνο μετά τον θάνατο της μαμάς τους Σοφίας, συνεχίζοντας την παράδοσή της, χρησιμοποίησαν τις συνταγές της κι έφτιαξαν τούτο εδώ το μαγαζί. Το φύλλο είναι τραγανό, το ζυμάρι ολόφρεσκο και θα βρεις μεγάλη ποικιλία. Κοτόπιτα με κίτρινες πιπεριές ας πούμε. Ή γαλατόπιτα. Αλλά και πιο κλασικές αξίες, όπως σπανακόπιτα. Αν ακούσεις το «μία πίτα απ’ όλα» εδώ, να ξέρεις πως δεν έχει να κάνει με πιτόγυρα. Σημαίνει ένα ολόκληρο ταψάκι με ένα κομμάτι από κάθε είδος. Τέλειο;

Αγίου Αλεξάνδρου 30, τηλ.: 213 0700444

Cruiser Exclusive Bar

 

Μαρίνα Φλοίσβου. Αν και θεωρείται μια γειτονιά από μόνη της, ανήκει στο Παλαιό Φάληρο, γι’ αυτό και οφείλω να διαλέξω μία από τις καφετέριες που υπάρχουν εκεί. Το παράδοξο με την Cruiser είναι ότι είναι πάντα γεμάτη, παρότι έχει λίγο τσιμπημένο τον καφέ και τα λοιπά ροφήματα. Έχει και μπίρα και ποτό για το βράδυ, γιατί η αλήθεια είναι ότι μετατρέπεται σε κλαμπομπαράκι, από τα ανεκτά του είδους του όμως, μιας και είναι συμμαζεμένο και μαζεύει καλό κόσμο. Είναι το τελευταίο ή το πρώτο στην σειρά με τα καφέ μπαρ της περαντζάδας, αναλόγως από πού έρχεσαι. Άρα θα κάτσεις εκεί, είτε επειδή δεν θα σου αρέσει κανένα άλλο, είτε επειδή θα είναι το πρώτο που θα δεις. Αν βρεις βέβαια τραπέζι. Στα υπερσύν η θαλασσίτσα με τα φωτάκια από τα ιστιοπλοϊκά και τα κότερα (που καλύτερα το φως του φεγγαριού, αλλά και αυτά την κάνουν την δουλίτσα τους). Απέναντι το Μικρολίμανο. Θεάρα.

Μαρίνα Φλοίσβου, τηλ.: 210 9821494

Κυρ Αρίστος

 

Πάνω από τις ψησταριές του, γράφει ότι τίποτα δεν είναι προψημένο, γι’ αυτό και παρακαλούν για την κατανόηση του πελάτη. Κεμπάπ στη βέργα, σουβλάκια χωρίς πατάτες τηγανιτές μέσα (ναι συμβαίνουν κι αυτά, έτσι τρώγεται το παραδοσιακό το σουβλάκι, το σωστό) και κόσμος πολύς που τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια. Έχει ανοίξει λίγα χρόνια πριν, όμως κουβαλάει μέσα του την ιστορία του Κυρ Αρίστου που ήταν ένας μποέμ τύπος της παλιάς Αθήνας. Μπορείς να πάρεις ποικιλία κρεατικών, αντί για τυλιχτά, αλλά κράτα στο τέλος χώρο για το χειροποίητο παγωτό ή τα γλυκά κουταλιού και ταψιού που σερβίρουν.

Ζησιμοπούλου 96, τηλ.: 210 9822320

Cookie Man

Αυτός ο κύριος έχει πολλά μπισκότα και μπορείς να δοκιμάσεις άφοβα από αυτόν. Για την ακρίβεια, επιβάλλεται να δοκιμάσεις. Θα τον πιεις και τον καφέ σου εδώ, αλλά δεν επιτρέπεται να μην πάρεις μία γεύση από τις λιχουδιές του μαγαζιού αυτού. Ζεστά λαχταριστά μπισκότα όλων των πιθανών γεύσεων που μπορείς να έχεις στο μυαλό σου, για να τα βουτήξεις στο ρόφημά σου ή για να τα απολαύσεις σκέτα σαν το γλυκάκι της μέρας σου. Τρυφερά και φρέσκα, άλλα πιο μαλακά και άλλα πιο τραγανά, για όλα τα γούστα. Περίεργα χρωματιστά ή πιο απλά όπως αυτά τα κλασικά της κανέλας, πύργοι από oreo αλλά και γεμιστά με κρέμα καρύδας. Και δεν σου έχω πει τίποτα ακόμη. 

Αγίου Αλεξάνδρου 34-36-38, τηλ.: 210 9836957

Ο Μπάμπης

Ένα όνομα μία ιστορία. Εκτός από τον Σουγιά και τον άντρα της φίλης μου της Στέλλας, υπάρχει και αυτός. Αχ αυτά τα μπιφτέκια του. Μοσχαρίσια, με μέσα τους κάτι που τα κάνει τόσο γιάμι. Δεν ξέρω αν υπάρχουν αλλού όμοιά τους. Καλοψημένα και πεντανόστιμα, με τις πατατούλες τους της τηγανιτές (που όταν παραγγέλνω σπίτι είναι τόσες πολλές που ψάχνεις από κάτω τα μπιφτέκια). Παλιά, πηγαίναμε με τους δικούς μου κάτι μεσημέρια Κυριακής, που ήταν μέρα οικογενειακής εξόδου. Ο χώρος απλός, δεν έχει αλλάξει και πολύ από τότε, αλλά τα στολίδια είναι περιττά, όταν στηρίζεσαι στην ποιότητα και τη γεύση. Μοιάζει με διαφήμιση λίγο, αλλά δεν είναι.

Λεωφόρος Αμφιθέας 73, τηλ.: 210 9420529