ΕΞΟΔΟΣ

Πού να φας στο Περιστέρι

Αν είσαι από τα κορίτσια που γοητεύονται από αγόρια τύπου Εραστής Δυτικών Προαστίων, θα πρέπει να βάλεις καλά στο μυαλό σου πως είναι πιθανόν να σου εξομολογηθεί τον έρωτά του σε κάποια περιστεριώτικη ταβέρνα. Άντε και στο ύψωμα εκεί στην Πετρούπολη με την ωραία τη θέα.

Όμως εμείς θα μιλήσουμε για το Περιστέρι. Για αυτή την τόσο παρεξηγημένη (λόγω κακής φήμης Μπουρναζίου περιοχής), που είναι τόσο αυθεντική και τόσο λαϊκή (με την έννοια τη σωστή). Στο Περιστέρι, θα βρεις τα πιο ψαγμένα φαγάδικα, που έχουν ταυτότητα και ζεστασιά. Που σου δίνουν την αίσθηση της γειτονιάς. Έλα μαζί μου να πάμε μια βόλτα προς τα δυτικά.

Φαμελιά

 

Αν όταν λες Θανάσης δεν σου έρχεται στο μυαλό το ομώνυμο παιχνίδι με την τράπουλα, αλλά το Αερικό και ο Πεχλιβάνης, τότε είσαι στο σωστό μαγαζί. Τέτοιες μουσικές θα ακούσεις εδώ. Και Ιωαννίδη και Πασχαλίδη. Άντε και κανένα ηπειρώτικο. Αυτοπροσδιορίζεται ως έντεχνος καφενές. Στο Φαμελιά θα πιεις τσίπουρο ή ρακόμελο. Και θα δοκιμάσεις τη σφακιανή πίτα με μέλι για να μην το πιεις ξεροσφύρι. Και διάφορους απλούς πλην πεντανόστιμους μεζέδες, όπως είναι τα τίμια τυροπιτάκια και το αγαπημένο σαγανάκι. Αν πεινάς πολύ (δεν πιστεύω να είσαι από αυτές που τρώνε μόνο σαλάτα), να ξέρεις ότι έχει μία ποικιλία κόλαση, έρωτα με την πρώτη ματιά, θαύμα, όνειρο. Και κυρίως ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Ένα βουνό από κρέας και πατάτες (όχι προτηγανισμένες) και λίγο σαλατικό έτσι για ξεκάρφωμα.

Εθνικής Αντιστάσεως 87, τηλ.: 211 0124325

Τραβόλτα

 

Δεν μιλάμε για τον Τζον, εκείνον του Grease και του Pulp Fiction, γενικώς δεν μιλάμε για άνθρωπο αλλά για μία μεταμοντέρνα ψαροταβέρνα, που έχει σκάσει εδώ και καιρό σαν κύμα πάνω στην συμβολή των οδών Αγίου Παύλου & Αρκαδίας. Εδώ θα φας σουπιές με το μελάνι, καπνιστό χέλι, ταρτάρ ψαριού και άλλες θαλασσινές γκουρμεδιές. Όπως ας πούμε γαυράκι με παντζάρι μιλφέιγ, φιλέτο μπαρμπούνι, τσιπούρα με πουρέ μελιτζάνας. Υπεύθυνοι οι δίδυμοι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος, που είναι ιδιοκτήτες και του Base Grill. Με πολύ καλές πρώτες ύλες και με εξαιρετική τεχνική μαγειρέματος, σε ταξιδεύει σε όλα τα ελληνικά νησιά μαζί κι ας είσαι στο Περιστέρι. Είπες κάτι για τα δυτικά κυρία μου;

Αγίου Παύλου 33 & Αρκαδίας, τηλ.: 210 5719222

Αγροτικόν

 

Μία σημαία της Ικαρίας, του αγαπημένου νησιού του ιδιοκτήτη Νίκου Όσπιτση, μία φωτογραφία του Σωκράτη Μάλαμα, του αγαπημένου του τραγουδιστή, ένα μαγαζί που δεν φαντάζεσαι πόσο καλή κουζίνα μπορεί να έχει. Ρακάδικο σκέφτεσαι. Καλή ρακή, ως εκεί. Όχι, όχι, σε πληροφορώ ότι έχει τόσο προσεγμένα πιάτα, που συνδυάζουν σε απόλυτη ισορροπία το ελληνικό παραδοσιακό στοιχείο με τις μοντέρνες πινελιές. Κάτι φάβες με σύγκλινο και καραμελωμένα κρεμμύδια, κάτι κοτόπουλα με γλυκόξινη σάλτσα. Όλα σε πολύ καλές τιμές. Και το μενού ανανεώνεται συχνά. Που κάνουν ικαριώτικα γλέντια και βγαίνουν μέχρι έξω στον δρόμο και χορεύουν (στον σκοπό τον ικαριώτικο) στο είπα; Συνήθως πάντως τα ξημερώματα, χορτάτοι πια, οι θαμώνες πονάνε με Καζαντζίδη και Διονυσίου.

Καρπενησίου 52, τηλ.: 210 5729629

Base Grill

 

Η κρεατοφαγία είναι κάτι σαν θρησκεία, οπότε δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι ναοί της. Ένας από αυτούς είναι στο Περιστέρι. Ποιοτικά και καλοψημένα κρέατα. Πολύ νόστιμη και καθαρή κουζίνα.  Το Base Grill είναι κορυφαίο (για εσάς που δεν είστε vegetarian  φυσικά, οι άλλες σταματήστε να διαβάζετε). Πέρα από τα βασικά, το Base Grill είναι διάσημο για την σπαλομπριζόλα του και το «βραζιλιάνικο» μοσχάρι του (ακριβούτσικο). Έχει όμως και αυτή την περιβόητη φωλιά πατάτας με αυγά και τσαλαφούτι (που είναι ένα είδος κρεμώδους τυριού). Θέλεις να σου δώσω και μία συμβουλή; Όχι μόνο για λόγους οικονομίας, αλλά και επειδή θα σκάσεις από το πολύ φαγητό, μην κάνεις το λάθος και πάρεις ολόκληρη μερίδα, η λογική του όλα στην μέση είναι μία καλή φάση για τούτο εδώ το μαγαζί.

Κωνσταντινουπόλεως 64, τηλ.: 210 5757455

Γκαλερί του μεζέ

 

Αν θέλεις το πιάτο σου να μοιάζει με έργο τέχνης, τότε είσαι στο σωστό μέρος. Ολόκληρη γκαλερί είναι αυτή. Έχουνε φτιάξει ακόμη και πικάντικη σούπα ντομάτας με σοκολάτα bitter. Από φαντασία άλλο τίποτα. Αλλά και από θέμα γεύσης δεν πάει πίσω. Αν θέλεις ντάκο ψιλοεναλλακτικό, πιο μικρό και γκουρμέ, εδώ θα τον δοκιμάσεις.  Μην ξεχάσεις να ζητήσεις την περίφημη τηγανόπιτα της κυρα-Θοδώρας με τα ποντιακά φυλλωτά. Α και την μανιταράδα. Μαγειρευτά πολλά και αγαπημένα, όπως οι μελιτζάνες ιμάμ και οι λαχανοντολμάδες. Αλλά και Σαββατιανό και φρυγαδέλια για όσες έχετε όρεξη για κάτι διαφορετικό. Ο χώρος είναι γεμάτος παλιά αντικείμενα, όπως καντάρια (ζυγαριές ναι) και αντίκες, έχει ανοιχτή κουζίνα και βιτρίνες με αλλαντικά και τυροκομικά. Το καλύτερο δεν στο είπα, εδώ μπορείς να μαγειρέψεις κι εσύ και να κάνεις το τραπέζι στους φίλους σου. Ουάου. Αυτά στο ισόγειο, γιατί έχει και τον 1ο όροφο και το μπαρ στο αίθριο του 2ου.

Δημοσθένους 18 & Μεγ. Αλεξάνδρου, τηλ.: 210 5720047-8