ΕΞΟΔΟΣ

Πετράλωνα: Το πιο urban σημείο της πόλης

Τα Πετράλωνα είναι μία περιοχή πολύ urban. Για την ακρίβεια είναι ο ορισμός του hashtagurban στο instagram. Επίσης έχουν δική τους στάση στον ΗΣΑΠ και πολλούς πιστούς. Έτοιμες για έξοδο;

Α και δικό τους χαρακτήρα. Ο λόγος; Συγκεντρώνουν πολύ ιδιαίτερα μαγαζιά και όχι δεν το λέω έτσι. Eίναι από αυτά που δεν τα βρίσκεις αλλού, για να καταλάβεις.Kαι αυτό είναι που δίνει ξεχωριστή ταυτότητα σε μία περιοχή. Έχουν κρατηθεί μακριά από μεινστριμιές, μαζεύουν κόσμο από όλη την Αθήνα, παίζουν δυνατά και συνέχεια ανεβαίνουν και ανεβαίνουν και ανεβαίνουν αλλά πάντα -πώς να στο πω- διατηρούν ένα χαμηλό προφίλ.

Είχα πάει και ξαναπάει, αυτή την φορά αποφάσισα να πάω ψάχνοντας κάτι συγκεκριμένο. Η λίστα μου είχε μεζέδες, κοκτέιλ, μπιράκια και εξωτική κουζίνα.

ΑΣΤΕΡ

 

Η χαρά του βίντατζ. Του βίντατζ όμως με την γιαγιαδίστικη την έννοια. Έχει τα πιο ωραία τραπέζια που έχουν φτιαχτεί ποτέ, αυτά τα λευκά με τα ροζ τα λουλουδάκια. Ιδιοκτήτης είναι ο Γιώργης ο Τσαμπουράκης, που είναι ηθοποιός και γι’ αυτό να ξέρεις πάνε εκεί πολλοί του χώρου. Συνιδιοκτήτης ο Μιχάλης ο Μουλακάκης. Κρητικά ονόματα ε; Σωστά.

Έλα ρε πατρίδα. Εδώ λοιπόν έφαγα κρητικιές νοστιμιές (φυσικά), που φαίνονταν τόσο περιποιημένες και λαχταριστές που δεν μπορούσα να κρατηθώ μέχρι να τελειώσει με τα κλικ της η teapot.

Πήραμε απάκι αλμυρούτσικο αλλά πεντανόστιμο, αστερόντακο, αστεροπατάτες (καμία σχέση με τις βαβουροπατάτες), δηλαδή κάτι πατατάρες χορταστικές πολύ που το πιάτο ημέρας (ένα χοιρινό) δεν το καταφέραμε σκέψου, κι ας είχε και σος φέτας στο πλάι. Και ρακή ναι ναι ρακή. Η Μαρία και η Ζιζή μας σέρβιραν, ο Δημήτρης μας ετοίμασε τα πιάτα.

Αυτό το μαγαζί είναι το σπίτι της γιαγιάς σου. Είναι υπόγειο κι έχει το όνομα ενός λουλουδιού που μοιάζει με χρυσάνθεμο. Πολύ παραμυθένιο, δεν βρίσκεις;

Τρώων 48, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 2103416668

Blue Bamboo

 

Ταϊλανδέζικο. Ναι. Αλλά αυθεντικό. Ο Τάσος μας έφερε να δοκιμάσουμε το πιο εντυπωσιακό πιάτο έβερ. Τηγανητό ρύζι με καρύδα, ανανά και γαριδούλες. Δεν καταλαβαίνεις για τι σου μιλάω. Το ρυζάκι (jasmine μου το είπε) ήταν τόσο νόστιμο που σε κάθε μπουκιά έκανες γιάμι.

Κυριολεκτώ. Και ήταν μέσα σε έναν ανανά. ΜΕΣΑ. Πολύ όμορφα σερβιρισμένο δηλαδή. Και noodles ρυζιού με γαρίδες και αυγό σε σάλτσα από tamarind με chilli (που μου έκαψε τη γλώσσα) και ζάχαρη κοκοφοίνικα μας έφεραν. Η μαγείρισσα λέγεται Κουκάι, έχει πάρα πολλά χρόνια εμπειρία, είναι από τις καλύτερες στο είδος της και είναι μια πολύ γλυκιά κυρία.

Την πείσαμε να βγάλει φωτογραφία με την ομάδα της. Είδα και το γουόκ, το ειδικό σκεύος σαν τηγάνι που χρησιμοποιείται στην ασιατική κουζίνα.

 

Μας περιποιήθηκαν και με το παραπάνω, μέχρι και κοκτέιλ μας έφτιαξαν, το YellowRiver (που είχε μέσα τζιν, elderflower, μαρμελάδα πορτοκάλι, passionfruit, χυμό λεμόνι και bitters) και το RoyalSpiceπου είχε και κάτι μικρά διακοσμητικ΄σαν αστερίες πάνω που πολύ μας αρέσανε. Βάζει και πολύ ωραίες μουσικές, ωραίες διασκευές και τέτοια. Έξτρα πληροφορίες;

Ο χώρος είναι μικρός, δεν κάνεις κράτηση, έχει πελάτες ακόμη και από βόρεια προάστια, είναι απέναντι στο θρυλικό Κλουβί (και έχει και κοινό ιδιοκτήτη). Είναι κάτι που έλειπε από την περιοχή. Με ρωτάς αν θα ξαναπήγαινα; Με χίλια.

Κυδαντινών 24, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 2103423124

Κύριος Χου

 

Όλοι μιλάνε γι’ αυτό. Όχι άδικα. Σου βγάζει μια ποιότητα χωρίς να είναι κιριλέ με την έννοια του απλησίαστου. Η Ζωή (που έφερνε στην Έλενα την Παπαβασιλείου, αμέ) ήταν πολύ πολύ εξυπηρετική, πολύ όμορφη, πολύ γελαστή, τα αδέλφια της (που είναι οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού μαζί με κάτι άλλους φίλους τους) δεν ήταν εκεί. Θα πάμε άλλη φορά να τους γνωρίσουμε.

Όμως γνωρίσαμε τον μπάρμαν τον Κώστα, που μόλις βρήκε την σωστή την πόζα τα έδωσε όλα. Μας έφτιαξε ένα DeepPurple, έτσι μωβ όπως το λέει το όνομά του, με μαστίχα, με λευκό κρασί, lime, πικραμύγδαλο & άγριο μύρτιλο. Αλλά και ένα άλλο πιο πορτοκαλί, βασισμένο σε μία μυστική συνταγή δική τους που μου άρεσε ακόμη περισσότερο. Ο χώρος είναι ένα παλιό νεοκλασικό, με ωραίο πλακάκι κάτω.

Όσο για τον Κύριο τον Χου, με το μαύρο το καπέλο του είναι μια εικόνα που την έχεις εμπεδώσει πια, έχεις δεν έχεις πάει στο μαγαζί. Κάποιος θα σου έχει πει γι΄αυτό δεν παίζει. Μπορεί να έχεις περάσει και απ΄έξω. Για να δεις την φωτεινή επιγραφή BeastieBoysfoughtforyourrighttoparty όμως πρέπει να μπεις. Έχει και αυλή που είναι ό,τι πρέπει για τα ζεστά βραδάκια του καλοκαιριού. Σε περιμένει. Μην το σκέφτεσαι άλλο.

Δημοφώντος & Υπερίωνος 1, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3423972

Σπιρτόκουτο

 

Το μαγαζί αυτό είναι ένα εφηβικό δωμάτιο κάπου στα έιτις. Γεμάτο από ό,τι φανταστείς. Οι τοίχοι του κυρίως. Και τα ταβάνια του. Κολλημένα παντού σταυρόλεξα, σπιρτόκουτα (εννοείται), κασέτες (ναι αυτά τα γκατζετάκια με τις δύο τρύπες στη μέση μικροί μου φίλοι).

Η παλπφιξιονικήMiaWallaceakaΟύμαΘέρμαν σε ένα κάδρο. Μία τέλεια τέλεια όταν σου λέω τέλεια, τέλεια ταπετσαρία StarWars, καρέκλες με πολύχρωμο λάστιχο, όπως αυτές που είχαν παλιά στα εξοχικά (που τις βαφτίσαμε εξοχέιτις), ένα σούπερ κόκκινο μηχάνημα φάση κονσόλα με MortalKombat, με Beavis και Butt-Head, με SuperMario.

 

Καινούριο απόκτημα αυτό, μου είπε ο Νικόλας, ιδιοκτήτης του Σπιρτόκουτου. Υπάρχει ένα μαγαζί λέει με πολλές βιντατζιέςκαι φιμέ τζάμια από όπου προμηθεύεται ό,τι του χρειάζεται για να στολίσει κι άλλο τον χώρο.

Η Τζένιφερ στο μπαρ ήταν πολύ χαμογελαστή και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ φιλική και κουλ. Μία μπάρμπι στα τελευταία της σε μία κρεμάλα στον τοίχο, κομματάκι σπούκι αυτό, αλλά το είδα συμβολικά ως χτύπημα στην καπιταλιστική κοινωνία και άλλα τέτοια αριστερά και μετά ήπια μία μπιρίτσα και ηρέμησα εντάξει.

Α δεν σου είπα και για τον Μπρους τον Γουίλις και για τον Ντέιβιντ τον Χάσελχοφ πάνω από τον βελούδινο καναπέ. Θέλω να μιλάω συνέχεια για το Σπιρτόκουτο και να φανταστείς ό,τι είχα βλαστημίσει την ώρα και την στιγμή που τρεχοβολάγαμε να το βρούμε ματαίως ένα βράδυ που έπαιζαν εκεί μουσική κάτι φίλοι, πού να ήξερα πόσο θα άξιζε. Φιλοξενεί συχνά ντιτζέι γενικά και κάνουν και events πολύ ενδιαφέροντα, πρέπει νομίζω να πας.

Κειριάδων 15, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 2103462689

 

Φωτογραφίες: Gertrude Gary Milk