ΕΞΟΔΟΣ

Πάσχα στην πρωτεύουσα; Ε, και τι έγινε

Μπορεί να βρέχει, να κάνει κρύο, να είσαι ένα βήμα πριν βγάλεις το έλατο να το στολίσεις και αντί για μπάλες να βάλεις κόκκινα αυγά, όμως δεν σε θέλουμε καθόλου αρνητική. Το Πάσχα (άρα η άδεια από την δουλειά) είναι εδώ και ακόμα και να δεν φύγεις εκτός Αθήνας, σου έχουμε φτιάξει ένα πλάνο για να περάσεις φίνα.

Από την Σάββια Σιάτη

Η αγαπημένη σε όλους Πλάκα για άλλη μια φορά θα σε μαγέψει. Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης θα κάνει την περιφορά του επιταφίου της, τη Μεγάλη Παρασκευή, μέσα από τα αρχαία και τα στενά σοκάκια της πιο όμορφη αθηναϊκής συνοικίας.

Λίγο πιο κάτω, στο λόφο των Νυμφών στο Θησείο, μπορείς να δεις ακόμα μία περιφορά επιτάφιου, αυτή τη φορά της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας. Μια πανέμορφη εικόνα με τους ντόπιους να στέκονται στα μπαλκόνια τους με αναμμένα κεριά και την Ακρόπολη να απλώνετε μπροστά στα μάτια σου.

Αν τελικά μείνεις στο κέντρο μετά την λειτουργία σίγουρα θα βρεις  κάτι να τσιμπήσεις είτε νηστεύεις είτε όχι.

Αν δεν είσαι κορίτσι- επιτάφιος, μπορείς να περάσεις μια ιδιαίτερη βραδιά με βυζαντινούς ύμνους και θρήνους της Αγίας Βδομάδας στο “Half Note” .

Στο παραδοσιακό πνεύμα των ημερών κινείται και το Μουσείο Χατζημιχαήλ στην Πλάκα, όπου μπορείς να δεις συγκεντρωμένα τριακόσια πασχαλινά σε μια έκθεση, μαζί με φωτογραφίες, κείμενα, φορεσιές και βίντεο.

 

Το Μεγάλο Σάββατο τρώμε μαγειρίτσα (αν είσαι χορτοφάγος δοκίμασε να φτιάξεις με μανιτάρια). Αν, ωστόσο, δεν είναι και τον καλύτερό σου να καθαρίζεις σηκωτάκια πάρε φίλους ή την οικογένεια και πήγαινε στο κέντρο. Το εστιατόριο “ideal” στην Πανεπιστημίου θα σε ξετρελάνει με την μαγειρίτσα του και “Η Αλεπού” στο Κολωνάκι  με το μπουφέ της. Λίγο πιο κάτω στο Γκάζι θα βρεις το εστιατόριο Mamacas το οποίο σε περιμένει για να γευτείς την αχνιστή του μαγειρίτσα και μπόλικα κρεατικά.

Αν θέλεις κάτι πιο grande (δεν εννοούμε την Ariana) πετάξου στο GB Roof Garden της Μεγάλης Βρετανίας για να απολαύσεις τον παραδοσιακό μπουφέ του με γαμπράκια αβγολέμονο, μαγειρίτσα. γαρδουμπάκια  και φυσικά αρνάκι, κοντοσούβλι και κοκορέτσι στη σούβλα!

Ο Δήμος Αθηνών την Δευτέρα 13 Απριλίου στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσει στο γηροκομείο Αθηνών μια συναυλία με την Αθηναϊκή Ορχήστρα του Ομίλου Βετεράνων Μουσικών Ελλάδος. Επίσης Θεατρικές Παραστάσεις για τα παιδιά που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία “Αγία Σοφία, Π&Α Κυριάκου. Αναρρωτήριο Πεντέλης” θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 14 Απριλίου από το θέατρο Νέου Κόσμου.

Για σένα που τρελαίνεσαι με τα ψώνια τα εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα θα έχουν διευρυμένο ωράριο για τη Μεγάλη Παρασκευή -13.00-19.00 και για το Μεγάλο Σάββατο 09.00-17.00.

Τελικά δεν είναι τόσο άσχημα. Μπορείς να περάσεις ένα πλούσιο- τουριστικό Πάσχα στην Αθήνα.