ΓΛΥΚΑ

10 +1 μέρη για να πάει μια γλυκατζού στην πόλη

Κορίτσια είμαστε, προσέχουμε τη σιλουέτα μας ή τουλάχιστον προσπαθούμε, αλλά ρε αδελφέ όταν έχεις μπροστά σου ένα τσιζκέικ ή ένα προφιτερόλ ΔΕΝ γίνεται να μην την φας την μπουκίτσα σου (ή και όλο).

Μετά λοιπόν από μία επιδρομή σε γνωστό και λατρεμένο λουκουματζίδικο της πόλης με τα άλλα κορίτσια του LadyLike, έπεσε η ιδέα να σας βάλω κι άλλο σε πειρασμό καταγράφοντας ένα προς ένα τα δέκα σημεία στην Αθήνα που θα πάρεις 6.758 θερμίδες και θα το ευχαριστηθείς κιόλας.

Μέλισσα

 

Θες τάρτα με άγριες φράουλες; Θες κάτι πιο γήινο, όπως ας πούμε ένα εκλέρ σοκολάτα; Στο Περιστέρι θα τα βρεις. Εδώ θα φας και αυτά τα τέλεια τα σουδάκια με ελαφριά κρέμα και αγριοκέρασο αλλά και οτιδήποτε από σοκολάτα. Με αποκορύφωμα τα μακαρόν. Τα μακαρόν σοκολάτα ναι. Μέχρι και τούρτα σαμπάνια έχει. Κι ένα παγωτό, αχ αχ τι παγωτό. Το ζαχαροπλαστείο τούτο το άνοιξε το 1925 ο προπάππους του κύριου Χρήστου Μπιτσακτσή (νυν ιδιοκτήτη). Μετά από χρόνια πειραματισμό με παραδοσιακές συνταγές, σήμερα στη Μέλισσα θα δοκιμάσεις εξελιγμένες γεύσεις που θα σε κάνουν να πεις γιάμι. Φτιαγμένα από αγνές πρώτες ύλες, όπως βιολογικό γάλα και αλεύρι και μαύρη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, χωρίς κανένα χημικό, είναι εδώ για να γαργαλήσουν γλυκά τον ουρανίσκο σου.

Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι, τηλ.: 210 5711055 & 210 5759684

Cake

 

Αμερικάνικα γλυκάκια. Όχι κάπου στο New York, αλλά στην Νέα Σμύρνη, στην Κηφισιά, στην Γλυφάδα και στο Κολωνάκι. Η Λούση, ο Στέφανος και η Μαργαρίτα Έλλιοτ είναι τα τρία αδέλφια που έχουν δημιουργήσει αυτή την αλυσίδα καταστημάτων. Ουσιαστικά δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να ξεκινήσουν με ένα μαγαζί που θα έμοιαζε με την κουζίνα όπου μεγάλωσαν και που έμαθαν να μαγειρεύουν carrot cakes και λοιπά αμερικανοκεκάκια. Εκτός από τα καροτοκέικ, έχουν και orange cakes, lemon cakes, marble cakes και άλλα πολλά και λαχταριστά. Εδώ θα πιεις και τον καφέ σου και θα δοκιμάσεις και δέκα είδη cupcakes. Αμέ.

Αργυροπούλου 3, Κηφισιά, τηλ.: 210 6232021

Λαζαράκη 20, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9681085

2ας Μαϊου 22, Πλ. Νέας Σμύρνης, τηλ.: 213 0210114

Ηροδότου 15, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7212253

The Sweet Spot

 

Η Ζωή και η κόρη της Μαρία Βιδάλη είναι μαστόρισσες στα cupcakes. Αυτό άλλωστε είναι το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Έχει και κάτι υπέροχες layered τουρτίτσες σε σχέδια που δεν φαντάζεσαι. Πιάτο με σούσι, ουράνιο τόξο, σκυλάκι κι άλλα πολλά πολλά. Για τα cake pops έχεις ακούσει; Για αυτά τα ζουμερά τρουφάκια σε στικς που είναι βουτηγμένα δυο φορές στην σοκολάτα (πωπω). Εδώ εκτός από γλυκά θα γευτείς και τσίπουρο με κανέλλα και μύρτιλλο και πορτοκάλι και homemade τσάι με ροζ πιπέρι, αρωματικά βότανα, κανέλλα και τριαντάφυλλο.

Ανδρέα Παπανδρέου 39, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6894290

Κασσαβέτη 4, Κηφισιά, τηλ.: 210 8013432

Γ. Μπάκου 42 & Μαντζουράκη, Νέα Φιλοθεή, τηλ.: 210 6990590

Κοσμικόν

 

Επειδή κάποιες είστε λίγο πιο βίντατζ κορίτσια, να ξέρετε ότι υπάρχει και για εσάς κάτι που θα σας ξετρελάνει. Το κλασικό το γαλακτομπούρεκο, το σωστό. Με την ζεστή την κρεμούλα του που δεν θα θέλετε να τελειώσει, με το φύλλο του το λαχταριστό το χειροποίητο και με την μυρωδιά του παραδοσιακού βουτύρου γάλακτος από την Θεσσαλία και την Μυτιλήνη. Ένα από τα πιο ωραία γλυκά της Ελλάδας (παρότι όχι δικό μου αγαπημένο) που είναι ταυτόσημο με το Κοσμικόν από το 1961 μέχρι σήμερα. Έχει και άλλα σιροπιαστά και τούρτες και τσουρεκάκι αφράτο.

Αγ. Αλεξάνδρου 102 & Ζησιμοπούλου, Παλαιό Φάληρο τηλ.: 210 9811677

Χαλανδρίου 34, Αγ. Παρασκευή, τηλ.: 210 6086337

Χρυσοστόμου Σμύρνης 69 (έναντι ηλεκτρικού σταθμού), Αγ. Ελευθέριος, τηλ.: 210 20 23 350

Λεωφ. Ιωνίας 104, Αγ. Νικόλαος, τηλ.: 210 86 49 124

Πλατεία Βάσως Κατράκη 6, Γλυφάδα, τηλ.: 210 89 43 919

All About Lemon

 

Αν είστε λίγο ξινούλες, αν είστε του ξινού γενικά για να το πούμε λίγο πιο κομψά ή συγκεκριμένα του λεμονιού, τότε εδώ είναι ο παράδεισός σας. Οτιδήποτε φτιάχνεται με λεμόνι, θα το βρείτε σε αυτό το μπιστρό. Lemon pie να γλείφεις τα δάχτυλά σου, τζιζκέικ λεμόνι όνειρο. Αλλά και λεμονάδα της γιαγιάς γευστικότατη και limoncello που τα σπάει. Σε έναν μικρό χώρο σαν στο σπίτι σου, μόνο που θα μυρίζει πολύ λεμόνι. Όλα από αγνά και φυσικά υλικά. Για τις τάρτες σου είπα; Δεν σου είπα. Έχει ΚΑΙ τάρτες.

Aθ. Διάκου & Αναξαγόρα, Νέα Ερυθραία, τηλ.: 210 6250237

Κυβέλη

 

Αν είσαι του τσιζκέικ, τότε το καλύτερο θα το φας εδώ, δεν το συζητάμε. Δεν είναι ένα απλό τσιζκέικ, αλλά το θρυλικό oreo – cookies τζιζκέικ της Κυβέλης. Αυτό που έρχονται από παντού εδώ πέρα για να το δοκιμάσουν. Έχει και άλλα τσιζκέικ, toffee-caramel, λεμόνι, σοκολάτα, πραλίνα και βύσσινο. Και διάφορα άλλα πεντανόστιμα γλυκά βέβαια. Μους, κορμούς, κερασματάκια, μπισκοτάκια, παγωτά, σοκολατάκια, τα πάντα όλα. Και σπιτικές μηλόπιτες, από αυτές που ίσως φτιάχνει η μαμά σου.

Λεωφόρος Πεντέλης 28, Βριλήσσια, τηλ.: 210 6897574

Καψάλη 3, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7232259

Μπουζίκη 3, Πολύγωνο, τηλ.: 210 6468060

Ada’s Little Kitchen

 

Στην μικρή κουζίνα της Άντας (της Λιβιτσάνου) η φάση είναι αυτό που λέμε τα πιο όμορφα γλυκά της πόλης. Το κορίτσι τούτο είναι τόσο ταλαντούχο και χρυσοχέρικο. Τι τούρτες Minnie Mouse, τι Pacman, τι Harry Potter, ναι ναι με ζαχαρόπαστα, έχει και χωρίς, όμως τις πρώτες να προτιμήσεις, είναι σούπερ. Μπορείς να παραγγείλεις και κάτι και να στο έχει έτοιμο, τυλιγμένο σε κουτάκι. Φυσικά υπάρχουν και γλυκά με agave και χωρίς γλουτένη αν θέλεις κάτι πιο light. Τέλος. Η Άντα (που μου είναι και πολύ συμπαθής) είναι εγγύηση.

Γρηγορίου Λαμπράκη 10, Γλυφάδα, τηλ.: 211 4006509

Χαρά

 

Μεγάλη θα είναι η χαρά σας αν έρθετε σε τούτο το μαγαζί. Το διάσημο εκμέκ του με παγωτό καϊμάκι θα σας πάρει τα μυαλά. Όλοι για αυτό έρχονται. Και είναι μοναδικό και φουλ παραδοσιακό, αφού η γιαγιά (Αριστέα) της ιδιοκτήτριας Νικολέτας, μετέφερε την συνταγή στο παπούτσι της, όταν ήρθε από την Σμύρνη το 1922. Αλλά εσείς να δοκιμάσετε και καμιά παστούλα και καραμελόπιτα. Α και σαράι κανταΐφι και το ice cream soda που δεν ξέρω αν θα το βρείτε αλλού. Και επειδή η φάση είναι λίγο βιντατζ, μιας και το ζαχαροπλαστείο αυτό λειτουργεί από το 1969, εδώ υπάρχει και παγωτό Chicago. Σαν να είστε κάπου στα 70s, ακόμη δηλαδή και ο χώρος το βγάζει. Να πάτε, έστω για την βιντατζιά ρε αδελφέ. Έχει και κοκοφοίνικες στους καθρέφτες, τι άλλο θέλετε.

Λεωφ. Πατησίων 339, Άνω Πατήσια, τηλ.: 210 2287266

Paul

 

Στην Aθήνα, στην Γλυφάδα και στην Κηφισιά φυσάει γαλλικός αέρας, αφού υπάρχει τούτη εδώ η φημισμένη boulangerie – patisserie από τη Λιλ της Γαλλίας. Μιλφέιγ κορίτσια. Αυτά τα λαχταριστά γλυκά που δεν θα τα έλεγες ακριβώς γλυκά, έχουν τον χαρακτήρα μιας γλυκιάς πίτας κατά κάποιο τρόπο, κυρίως επειδή διαθέτουν αυτό το θεσπέσιο το φυλλαράκι. Και μακαρόν. Πολλά μακαρόν. Πολλά και λαχταριστά χρωματιστά μακαρόν. Και ψωμάκι γαλλικό βέβαια (τεράστια ποικιλία) και σάντουιτς και άλλα τέτοια από αλμυρά. Αλλά εσείς να σταθείτε στο γλυκό της υπόθεσης και να μην ξεχάσετε να κάνετε μία επίσκεψη για να νιώσετε για λίγο Παριζιάνα.

Πανεπιστημίου 10, Αθήνα, τηλ.: 210 3632352

Λεβίδου 4, Κηφισιά, τηλ.: 210 8084288

Πλατεία Εσπερίδων & Κύπρου 70, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8947169

Sweet Alchemy

 

Το σούπερ ντούπερ μαγαζί αυτό το ξέρετε σωστά; Είναι ο υπέροχος χώρος του Στέλιου του Παρλιάρου. Που έχει κερδίσει όχι μόνο τους Αθηναίους, αφού η φήμη του έχει φτάσει πολύ – πολύ μακριά. Έχει βραβευτεί, που λέτε, από το περιοδικό Travel & Leisure ως το ζαχαροπλαστείο με το καλύτερο interior design. Εδώ όχι μόνο θα γλυκαθείτε με γκουρμέ λιχουδιές, αλλά μπορείτε να προμηθευτείτε και τις πρώτες ύλες για να φτιάξετε τα δικά σας γλυκάκια.

Κολοκοτρώνη 9, Κηφισιά, τηλ.: 210 6464864

Σερμπέτια

 

Μου είπε η Νικη να γράψω δέκα, όμως μόλις σκέφτηκα πού έχω φάει τα καλύτερα γλυκά της πόλης με διαφορά. Στο πιο παραδοσιακό, όμορφο και αγαπούλικο γλυκομάγαζο του κέντρου. Ναι ναι στου Ψυρρή, σε αυτό τον υπέροχο χώρο που θυμίζει σπίτι από άλλη δεκαετία ή καφενέ στην παλιά Αθήνα. Την τελευταία φορά πήραμε τέσσερα γλυκά και ήμασταν τρεις. Αυτό γίνεται πάντα στα Σερμπέτια. Δεν μπορείς να διαλέξεις και στο τέλος παίρνεις παραπάνω. Εξαιρετικός κορμός (τον λατρεύω τον κορμό), ροδακινόπιτα, κιουνεφέ, καζάν ντιπί, ραβανί, μαστιχάτο. Ε όλα τα υπόλοιπα να τρέξετε να τα ανακαλύψετε μόνες σας.

Αισχύλου 3, Ψυρρή, τηλ.: 210 3245862