ΕΞΟΔΟΣ

Γιατί αξίζει να πας στο Θάμα (και να φας του σκασμού)

Τι διαφορετικό μπορεί να έχει δηλαδή η κουζίνα της Μεσσηνίας, σκεφτόμουν καθώς πηγαίναμε με την Μάριον στο Θάμα, που βρίσκεται στο Χολαργό. Ούσα παιδί από επαρχία, που ξέρει από καλό φαγητό και συγκεκριμένα από καλά ψητά κρέατα και έχοντας μια μαμά που μαγειρεύει αντικειμενικά (αλήθεια, το είπα αυτό και ισχύει- δεν θέλω αντιρρήσεις) τα πιο νόστιμα φαγητά δεν περίμενα να εντυπωσιαστώ *τόσο* πολύ με ό,τι θα έτρωγα εκεί.

Fast forward στη στιγμή που φεύγαμε χορτασμένες από υπέροχες γεύσεις και μοναδικούς συνδυασμούς και επαναλάμβανα συνέχεια ‘’Τι φανταστικό φαγητό ήταν αυτό’’. Γιατί ναι, φάγαμε καλά και αυτό θα το δεις και στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Πίσω από αυτές τις μοναδικές γεύσεις κρύβεται η κυρία Μαντώ, η οποία ετοιμάζει υπέροχα πιάτα αποκλειστικά με προϊόντα από την Μεσσηνία, γιατί όπως μας λέει και η ίδια ο τόπος αυτός είναι ευλογημένος και έχει εξαιρετικές πρώτες ύλες. Το γεγονός ότι κανείς δεν έχει προωθήσει την τοπική κουζίνα σε συνδυασμό με το ότι ο άντρας της κατάγεται από εκεί ήταν ο λόγος που αποφάσισαν το 2011 να δημιουργήσουν το Θάμα. Έκτοτε η κυρία Μαντώ βάζει την μαμαδίστικη της τέχνη και αγάπη στα φαγητά που ετοιμάζει, τα οποία είναι συγκλονιστικά νόστιμα εξαιτίας των μεσσηνιακών προϊόντων αλλά και των συνταγών που υπάρχουν στην οικογένεια πολλά χρόνια.

Ο μόνος λόγος που δικαιολογείται να μην έχεις επισκεφτεί το Θάμα μέχρι τώρα είναι γιατί μένεις π.χ στην Καλλιθέα και βαριέσαι να ανέβεις στον Χολαργό ή ξέρω εγώ δεν γνώριζες καν ότι υπάρχει ένα υπέροχο εστιατόριο με σπιτικά φαγητά τα οποία φτιάχνονται με αγνά μεσσηνιακά προϊόντα. Δεκτόν. Επίτρεψέ μου λοιπόν να σου συστήσω μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα που έχουμε δοκιμάσει ποτέ, τα οποία έκαναν εμένα και την Μάριον να βγάζουμε καρδούλες από τα μάτια και να γεμίζουμε το snapchat μας με φωτογραφίες τους.

Ορεκτικό πιάτο με λούπινα, χόρτα της θάλασσας, αφράλα, ρίγανη και ζυμωτό ψωμί με προζύμι σε ξυλόφουρνο

 

Αυτό το πιάτο ήρθε και μας άνοιξε την όρεξη για τα καλά γιατί ο συνδυασμός του ζεστού ζυμωτού ψωμιού με τα χόρτα, τα λούπινα και τη μυρωδάτη ρίγανη σε προετοιμάζει για μεγάλες στιγμές. Τα λούπινα, μπορεί να μοιάζουν με γιγάντια καλαμπόκια είναι όμως πολύ νόστιμα όσπρια, τα οποία τα ξεπικρίζουν στη θάλασσα και τα τρώνε βραστά. Τα χόρτα της θάλασσας είναι σαν φύκια, ένα υλικό αρκετά σπάνιο όπως μας είπε και η κυρία Μαντώ και έχουν την φανταστική αλμύρα της θάλασσας και μια γεύση τρούφας. Όλα αυτές οι γεύσεις βέβαια απογειώνονται με την αφράλα, το φυσικό αλάτι από τις αλυκές της Μεσσηνίας, τη ρίγανη από το οροπέδιο της Μάλης και το αγουρέλαιο.

Καγιανάς με τσιγαρίδες

Τα αυγά έχουν μια πολύ σημαντική θέση στην καρδιά μου και για αυτό όταν είδα να πλησιάζει η Μαρία με τον καγιανά έβγαλα μικρές κραυγούλες χαράς. Το συγκεκριμένο πιάτο δεν μοιάζει με τον καγιανά που έχεις φάει αλλού γιατί έχει τσιγαρίδα, το παραδοσιακό παστό χοιρινό της Μεσσηνίας και παστά λουκάνικα τα οποία είναι ένα ΟΝΕΙΡΟ. Να μην μιλήσω για τη σφέλλα, το σκληρό τυρί που συνοδεύει τα περισσότερα πιάτα που θα βρεις στο Θάμα, το οποίο έσκασα όταν έμαθα ότι δεν μπορώ να το βρω σε σούπερ μάρκετ της Αθήνας.

Γκόγκες

Θυμάσαι τα καλοκαίρια που η γιαγιά σου έφτιαχνε τραχανά και μύριζε όλο το δωμάτιο φρέσκο βούτυρο; Ε, αυτό το warm feeling της παιδικής μας ηλικίας ξύπνησε όταν γευτήκαμε τις γκόγκες. Τα ζυμαρικά αυτά είναι χειροποίητα και τα έφτιαχναν παραδοσιακά τις απόκριες. Φτιάχνονται με κατσικίσιο γάλα, τσιγαρίζονται με βούτυρο και σερβίρονται με μπόλικη τριμμένη σφέλλα.

Κουνέλι κοκκινιστό με σφέλλα, κουκουνάρι, αμύγδαλα και πατάτες τηγανητές

Είχα υποσχεθεί στην κολλητή μου ότι δεν θα φάω ποτέ ξανά κουνέλι, αλλά πραγματικά όταν δοκίμασα μια μπουκιά δεν άντεξα να μην φάω και δεύτερη. Η Μάριον επίσης λάτρεψε το συγκεκριμένο φαγητό και αφού έκανε slow clap στην κυρία Μαντώ αφοσιώθηκε σε αυτό απολαμβάνοντας τις απίστευτα τραγανές του τηγανιτές πατάτες που ήταν βουτηγμένες μέσα στην πεντανόστιμη κόκκινη σάλτσα και στην τριμμένη σφέλλα.

Μπακαλιάρος τσιλαδιά

Κάπου εδώ να δηλώσω ότι βαριέμαι φριχτά το ψάρι και δεν βάζω τίποτα πάνω από το καλοψημένο κοντοσούβλι του πατέρα μου. ΤΙΠΟΤΑ. Το πλακί της μαμάς μου ωστόσο είναι από τα λίγα φαγητά με ψάρι που αγαπάω, κυρίως γιατί έχει μπόλικα κρεμμύδια. Όταν λοιπόν είδα τον μπακαλιάρο τσιλαδιά δεν γινόταν να μην πέσω με τα μούτρα πάνω του, ανακηρύσσοντάς το, με διαφορά, το αγαπημένο μου πιάτο στο Θάμα. Το ευφάνταστο όνομα το πήρε από τον ήχο που κάνει το λάδι όταν πετάγεται στο φούρνο- σημάδι ότι είναι έτοιμο (ακόμα ένας λόγος να το λατρέψεις) και την απίστευτη γεύση του την χαρίζει η φρέσκια ντομάτα, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και οι σταφίδες που του δίνουν την έξτρα γλύκα. Αυτό είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Μεσσηνίας και πραγματικά πρέπει να το δοκιμάσεις όταν πας, αλλιώς δεν ξέρω το σύμπαν θα συνωμοτήσει εναντίον σου.

(Ενθουσιασμός λέμε, όχι αστειά!)

Κόκκορας κρασάτος με χυλοπιτάκι

Τη στιγμή που ήρθε ο κόκκορας είχαμε ήδη σκάσει αλλά δεν γινόταν να μην δοκιμάσουμε τον κόκκορα που μύριζε φανταστικά. Η φρέσκια ντομάτα, το χειροποιήτο χυλοπιτάκι, που στην Μεσσηνία το λένε τουτουμάκι και η μπόλικη τριμμένη μυζήθρα που το συνόδευε μας ταξίδεψε πίσω στα οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια που τόσο αγαπάμε.

Κατσικάκι κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια και μυζήθρα

Η κατσικομακαρονάδα έρχεται να κλέψει επάξια τη θέση της αστακομακαρονάδας στο πιο περίεργα ηχητικό όνομα αλλά σε αποζημιώνει φοβερά με τη γεύση της. Όπως μας είπε και η κυρία Μαντώ είναι το αγαπημένο της πιάτο αλλά και αυτό που ζητάει περισσότερο ο κόσμος, κάτι που δεν μας φαίνεται καθόλου παράξενο γιατί το κρέας σε συνδυασμό με τα μακαρόνια και το τυρί είναι το απόλυτο comfort food.

Όχι πες τώρα, μετά από τις φωτογραφίες που είδες μας αδικείς που σκάσαμε στο φαγητό; I don’ think so.

 

Φωτογραφίες:  Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Εστιατόριο Θάμα, Μεσογείων 242, Χολαργός