ΕΞΟΔΟΣ

Για ποτό και φαγητό γύρω από το Σύνταγμα

Το ραντεβού στα Public είναι κάτι περισσότερο από στάνταράκι. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος βγαίνει στο Κέντρο. Και για να μην μιλάμε για τον κόσμο όλο και λέω γενικότητες, να σου πω για μένα. Το Κέντρο το έχω μέσα στην καρδιά μου.

Το έχω γυρίσει απ’ άκρη σ’ άκρη, (αν και τώρα που το σκέφτομαι είναι λες και κάθε φορά που νομίζεις ότι το έμαθες πια, μεγαλώνει μερικά εκατοστά και τελικά ποτέ μα ποτέ δεν το έχεις γυρίσει  πραγματικά ολόκληρο). Γύρω από το Σύνταγμα, έχω βρει ωραία μαγαζιά, με ιδιαίτερη προσωπικότητα, που φιγουράρουν στις λίστες με τα πιο in στέκια της πόλης και που μαζεύουν ακριβώς αυτόν τον κόσμο που θέλεις να δεις. Αν δεν το ξέρεις ήδη, οφείλω να σε ξαναματαπροειδοποιήσω ότι γίνεται της κακομοίρας κάθε φορά και πρέπει να έχεις τύχη για να χωθείς σε κάποιο από τα μπαράκια της περιοχής ή για να φας γρήγορα σε κάποιο από τα φαγάδικα. Δεν πειράζει, αξίζει τον κόπο.

 

Το Speakeasy (διεύθυνση δεν λένε) το συστήνω ανεπιφύλακτα για πρώτα ραντεβού, έχει τόσο σκοτάδι όσο πρέπει και μουσική τζαζοειδή, που κάπως επιδρά στην ερωτική διάθεση, η αλήθεια είναι. Το ότι η είσοδός του είναι μία πόρτα σπιτιού και το ότι χτυπάς κουδούνι για να σου ανοίξουν τα ξέρεις σίγουρα. Θα σου φτιάξουν περιποιημένα κοκτέιλ, αλλά νομίζω πως η φάση επιβάλλει old fashioned. Η εποχή της ποτοαπαγόρευσης ξαναζωντανεύει και το μπαράκι αυτό είναι η ενσάρκωσή της.

Τώρα, αν θέλεις κάτι σε πιο capital control φάση, το The Bank Job (Κολοκοτρώνη 13, τηλ.: 6940 634363) είναι ιδανικό. Έκαναν καταμέτρηση των χρημάτων της Γενικής Τραπέζης εδώ παλιά, έχω μάθει. Κατά τα άλλα πρόκειται για ένα πολύ φυσιολογικό μπαρ, που έχει το όνομα ταινίας, στην οποία ληστεύεται μία τράπεζα. Έχει πάντα κόσμο, αλλά είναι, κατά τη γνώμη μου, καλή επιλογή κυρίως για να πας προτού πας κάπου αλλού, για ένα πρώτο κρασί ρε παιδί μου, α ναι, και για χάζεμα στον δρόμο που πιοπέρασμαδενέχει.

 

Κοίτα να δεις, επειδή θα πεινάσεις σίγουρα, μπορείς να κάνεις μία στάση στο Not Just Falafel (Ρόμβης 16 & Περικλέους, τηλ.: 210 3211393) για να δοκιμάσεις το δροσερό και εξαιρετικά ελαφρύ φαλάφελ του, που έχει μέσα και μουχαμάρα, που, όπως και να το κάνεις, είναι πολύ αστεία λέξη και σε παραπέμπει αναπόφευκτα στην μπουχάρα αλλά δεν έχει καμία σχέση. Έλυσα την απορία μου, όταν το ευγενικό αγόρι που δούλευε εκεί με ρώτησε αν το θέλω λίγο, μέτρια ή πολύ καυτερό. Είπα λίγο. Να ρωτήσω όμως και κάτι άλλο; Tι είναι η μουχαμάρα; Αυτό που το κάνει καυτερό, απαντά. Η εξυπηρέτηση καλή και οι τιμές πολύ εντάξει.

 

Στο Kitty Kat (Σταδίου 7, τηλ.: 210 3423560) θα δεις πολυκόκκινο, ενυδρεία και δράκους (όχι δεν έχεις παραισθήσεις) κινέζικους. Έχω πιει εκεί κοκτέιλ που ο μπάρμαν πίστευε πως θα μου κάψει τον ουρανίσκο, αλλά τον διέψευσα. Είναι ένα από τα πιο σουρεάλ μαγαζιά της πόλης. Η παρθενική  μου εμπειρία σε αυτό περιείχε φωτογράφιση για το LadyLike κάτω από επιγραφές νέον, ενώ ακολούθησε η φορά με το Lip Sync, αλλά και μια βραδιά Bingo που απλώς παρευρέθηκα για ποτό ασχέτως. Σε πρώτη ανάγνωση, θα το έλεγες και κιτς, αλλά άμα νιώσεις την αύρα του καλά, το καταλαβαίνεις ότι την υποστηρίζει την υπερβολή του και αυτό είναι που το κάνει και τόσο ιδιαίτερο.

 

Πείνασα Πάλι. Άσε τις ντροπές, κι εσύ. Ακούς το μπιφτέκι να τσιτσιρίζει στο grill; Hot Hot (Πραξιτέλους 2 & Κολοκοτρώνη, τηλ.: 213 0272440, 6942271262). Μπεργκεράδικο πασίγνωστο (το πρώτο της αλυσίδας άνοιξε στη Ν. Φιλαδέλφεια) και αγαπημένο των απανταχού μπεργκεροφάγων, που αποτελούν μία κατηγορία από μόνοι τους και που εγώ είμαι πολύ κοντά στο να κυλίσω και να γίνω μία από αυτούς. Οι γνώσεις μου για τα ζουμερά μπιφτεκόψωμα δεν είναι και πολλές, δεν λέω, όμως για αυτό που φτιάχνουν εδώ, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι πεντανόστιμο (παρότι όχι τεράστιο). Ό,τι κι αν βάλεις μέσα. Κι έχει πάντα ουρά αναμονής. Τυχαίο; Α και σε φωνάζουν με μικρόφωνο, όταν είναι έτοιμο. Καλό θα ήταν να ετοιμάζονταν πάρα πολύ πιο γρήγορα, όπως οι καβουροπάτες στον Βυθό του Μπικίνι, αλλά τα παιδιά κάνουν ό,τι μπορούν με τόσο κόσμο. Έχει και μουσική στα ηχεία για να σε διασκεδάζει όσο περιμένεις. Μετά, λίγο σου παίρνει τα αυτιά βέβαια, αλλά ας είναι, έχεις τις υπόλοιπες τέσσερις αισθήσεις σου για να απολαύσεις το μπέργκερ σου.

 

Μία συνάδελφος πρόσφατα μου είπε, καλά δεν έχεις γράψει τίποτα για τη Καυτή Πατάτα (Κολοκοτρώνη 37, τηλ.: 211 4083576); Είχε τα δίκια της. Το ταχυφαγείο ετούτο είναι κάπως μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, αφού ο ιδιοκτήτης του έχει φέρει ιδέες από παρόμοια μαγαζιά στην Αγγλία και την Τουρκία, στα οποία εργάστηκε και έχει σαν αντικείμενο λατρείας την ψητή πατάτα. Αντί να φας ακόμη μία φορά σάντουιτς, δοκίμασέ τη και δεν θα χάσεις. Για να καταλάβεις, μέσα της μπορείς να βάλεις τα πάντα. Υπάρχουν όμως και διάφορες προτεινόμενες, όπως αυτή που κάπως καίει και λέγεται Ανατόλια ή η light που είναι ιδανική για τη σιλουέτα σου και λέγεται Cesar. Με τη γέμιση μαζί, θα πληρώσεις περίπου 5 ευρώ. Και θα χορτάσεις. Η πατάτα είναι ελληνική, ψήνεται στους 290 βαθμούς Κελσίου και έχει και την φλούδα της. Ο Καποδίστριας θα ήταν περήφανος για την στριτφουντική εκδοχή της.

 

Βέβαια, εσύ θα μου πεις τώρα, ότι βαρέθηκες να τρως στο πόδι και ότι θα την ήθελες την γκουρμεδιά σου. Εντάξει, στο Feedέλ (Κτενά 1, τηλ.: 210 3210551) θα πας. Με το όνομα αυτό, κέρδισε κατευθείαν την συμπάθειά μου. Θα δεις μια μεγάλη Φρίντα στον τοίχο, θα γευτείς urban γαστρονομικές δημιουργίες, θα πιεις κοκτέιλ με βάση την τεκίλα ή την μαστίχα. Βρίσκεται σε ένα πολύ μικρό στενάκι πίσω από την Ερμού, εκεί που κάποτε υπήρχε ένα club που θύμιζε νύχτες στη Μύκονο. Το σημείο μοιάζει με σοκάκι νησιού, ενώ το εστιατόριο σερβίρει σούπερ πιάτα, όπως το εξαιρετικό ριζότο με τρούφα, θυμάρι και κατσικίσιο τυρί. Και ένα σωρό άλλα. Κλείσε ένα τραπεζάκι, μέσα στην πρασινάδα θα είσαι, ανοίγει και ο καιρός τώρα, ωραία πράματα. Παίζει να δεις και κανέναν επώνυμο.

 

Και μιας και μιλάμε για επώνυμους (αφού ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι έχουμε επώνυμα), θα σας μιλήσω για τον Αντίνοο Αλμπάνη. Βασικά, δεν έχω να πω πολλά, εκτός από το ότι συχνάζει στο Drunk Sinatra (Θησέως 16, τηλ.: 210 3313733). Ακόμη και πριν μάθω αυτό -θέλω να με πιστέψεις- είναι ένα από τα αγαπημένα μου μαγαζιά. Έχει πολλά vintage αντικείμενα, πολύχρωμα και φανταστικά, έχει την Βάσω, που είναι χαρά θεού, από τις πιο κουλ υπεύθυνες και γυναίκα του Τεό, έχει και τον Φρανκ τον Σινάτρα φυσικά, που πάντα ρίχνει ένα βλέφαρο όταν πίνεις το ποτό σου. Δεν είναι όμως τα παραπάνω μόνο που κάνουν αυτό το μέρος να ξεχωρίζει. Είναι που κάθε Σάββατο (και όχι μόνο) έχει τόσο κόσμο, που γεμίζει όλος ο πεζόδρομος απ’ έξω (ακόμη και τον χειμώνα). Κάτι θα λέει αυτό δεν μπορεί. Σπίτι τώρα, έξοδος τέλος.