ΕΞΟΔΟΣ

Chomolungma: Δοκιμάσαμε θιβετιανό street food στην Αθήνα και είναι πεντανόστιμο

AP Photo/Ashwini Bhatia

Κάπου τον Αύγουστο, μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας, δουλειάς και μίνι διακοπών, πέρασα ένα ζεστό βράδυ από την πλατεία Καρύτση. Ο προορισμός μου, στην πραγματικότητα, ήταν η Κολοκοτρώνη αλλά τα μπαράκια στο συγκεκριμένο δρόμο με εμπνέουν πάντα για ένα πέρασμα. Και τώρα βρήκα έναν ακόμη λόγο για να περνάω από την οδό Καρύτση. Πήρε το μάτι μου μία πινακίδα που έλεγε Chomolungma Tibetan Kitchen και σκέφτηκα δύο πράγματα. Ή ότι το φαντάστηκα ή ότι αποκλείεται να το μετέφρασα σωστά στο μυαλό μου. Chomolungma πάντως σημαίνει «Θεά Μητέρα της Γης» γιατί το γκούγκλαρα.

Μα θιβετιανό φαγητό στην Αθήνα; Και πώς θα είναι κάτι τέτοιο γευστικά; Θα μοιάζει με ασιατικό, τύπου ταϊλανδέζικο; Θα τρώμε φύτρες και μπαμπού προκειμένου να φτάσουν στο βαθύτερο εαυτό μας; Αποφάσισα να μη μείνω άλλο με την απορία, να πάρω μία φίλη μου και να περάσω το βράδυ της Παρασκευής μετά τη δουλειά. Γιατί με παρέα τρως καλύτερα.

 

Δες κι αυτό: Αυτό το Σαββατοκύριακο θα πιεις στο Athens Rum&Whisky Festival 2019

Πρόκειται για κλασικό street food-άδικο που είναι μικρό, χαριτωμένο, χρωματιστό και μέσα έχει ελάχιστο χώρο για να καθίσεις. Η διακόσμηση είναι αυτό που περιμένεις να δεις. Ένα κάδρο με το Δαλάι Λάμα να σου γελάει και έντονα χρώματα στην ίδια φιλοσοφία (την ανατολική). Ο κατάλογος είναι περιεκτικός και απευθύνεται σε όλα τα γούστα. Το κακό είναι ότι το μαγαζί μαθεύτηκε γρήγορα και είναι πολύ πιθανό να μην βρεις κάποιες επιλογές του καταλόγου μετά τις 7 το απόγευμα. Για την ακρίβεια, γύρω στις 9 το βράδυ, το μαγαζί ήταν ήδη sold out και ενημέρωνε τους πελάτες που συνέρρεαν στην Καρύτση για να βάλουν μία θιβετιανή μπουκιά στο στόμα τους.

 

Τα Momos είναι πρώτα πρώτα στον κατάλογο, φτιάχνονται από ζυμάρι και είναι γεμιστά με λαχανικά, κοτόπουλο, μοσχάρι ή χοιρινό. Επιλέγεις εσύ αν θα είναι τηγανητά, στον ατμό ή σοτέ. Δοκίμασα την deep fried εκδοχή του χοιρινού με chutney mango, που ήταν πολύ νόστιμη αλλά εμένα μου έπεσε λίγο βαριά. Την επόμενη φορά στον ατμό. Αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ ήταν η σαλάτα Tangtse που συνοδεύει τα Momos και είναι από σιτάρι και dressing Masala. Σαν να τρως κους κους στην εξελιγμένη εκδοχή του. Nom nom.

 

 

H πίτα των μοναχών είναι η χορτοφαγική εκδοχή του shepherd’s pie αλλά από αυτά που άκουγα, είναι ήδη το best seller ή από τις πρώτες επιλογές των πελατών. Αν ρωτάτε εμένα όμως, το highlight είναι οι μπουκιές τυριών με μυρωδικά και chutney ντομάτας που σκάνε τα χρυσά μου, μέσα στο στόμα σου, και είναι ονειρεμένα. Σβήνουμε την αλμυρίλα με ένα τσάι Ιμαλαίων με παγάκια που σε ξεδιψά γιατί έχει ουδέτερη γεύση και πάμε για το γλυκό. Είναι ένα και στην ίδια λογική με το φαγητό. Γλυκά Momos με σοκολάτα και σιρόπι σοκολάτα-μ μπισκότο και πας κατευθείαν για ύπνο. Σκοπεύω να επιστρέψω πάντως για να δοκιμάσω τα περιβόητα chips ρίζας λωτού με sauce από τσάι matcha, που δυστυχώς είχαν ήδη τελειώσει μέχρι να φτάσω.

 

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Ashwini Bhatia